Wywiady

Włoski szef kuchni Marcello Zaccaria o jedzeniu po włosku, Polakach i najpopularniejszym show o gotowaniu w Polsce

Środa, 09 października 2019
Barilla ma historię, która trwa od ponad 140 lat stając się nierozłącznym elementem włoskiej tradycji. Włosi jedzą makaron najczęściej na świecie a Barilla wytwarza produkty doskonałej jakości, które są dobre nie tylko dla nas, ale także dla naszej planety! Marcello Zaccaria - włoski kucharz opowiedział nam o swojej pasji do gotowania, Polakach i najpopularniejszym programie o gotowaniu w Polsce!
Częścią włoskiej „rodziny” Barilla jest znany, włoski kucharz Marcello Zaccaria, który przyjechał do Polski… by zobaczyć jak gotują Polacy i opowiedzieć o włoskiej kuchni w popularnym programie telewizyjnym dotyczącym gotowania.

Co powiedział nam o gotowaniu, Polakach i włoskiej kuchni?

1.    Jaki jest Twoim zdaniem sekret kuchni włoskiej?

MZ: Dla mnie ważne są trzy elementy, które sprawiają, że włoskie gotowanie jest tak wyjątkowe: prostota, szacunek dla składników i sezonowość. Sekretem jest stosowanie dobrej jakości sezonowych składników i prostota w ich przygotowaniu.

2.    Co najbardziej Cię inspiruje podczas gotowania?

MZ: Mam szczęście, że mieszkam w kraju, gdzie każdy składnik ma nieopisany smak, a każdy z nich może mnie zaintrygować czy zainspirować do wypróbowania nowej kombinacji.

3.    Jak rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?

MZ: Kiedy miałem 6 lat, zacząłem pomagać mamie w kuchni i bardzo mi się to spodobało. Potem postanowiłem pójść do szkoły i wykształcić się na profesjonalnego kucharza. Po zakończeniu szkoły, zacząłem podróżować po świecie i kontynuować przygodę z gotowaniem. Sekret to być otwartym na smaki.

4.    Jakie jest twoje ulubione danie kuchni włoskiej?

MZ: Lubię gotować wszystko, ale oczywiście uważam, że makaron mam we krwi. Uwielbiam przygotowywać spaghetti z owocami morza. Lubię też przyrządzać posiłki wykorzystując jedynie patelnie, jak np. risotto

5.    Byłeś w Polsce zaangażowany jako czwarty juror najpopularniejszego programu o gotowaniu. Jakie są Twoje wrażenia?

MZ: Byłem pozytywnie zaskoczony, potrawy, które próbowałem podczas nagrań do programu były interesujące i dobrze wyważone. Polacy mają fajne wyczucie smaków.

6.    Jaka byłaby Twoja rada dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z gotowaniem?

MZ: Gotowanie to wspaniała przygoda, ale jeśli chcesz być kucharzem, musisz być gotowy na poświęcenie, musisz być pokorny i otwarty na nowe doświadczenia, kucharz nieustanie się uczy…

7.    Co najbardziej lubisz w Barilla Team?

MZ: Barilla jest tworzy rodzinną atmosferę i jestem dumny, że jestem jej częścią.

x1_1.jpg
 
 
 
 
 

tagi: Marcello Zaccaria , wywiad , Barilla ,