Podczas konferencji „Third International Legume Society Conference ILS3 2019” uczestnicy debatować będą nad korzyściami zdrowotnymi i środowiskowymi jakie możemy czerpać z roślin strączkowych. Podkreśla to także podtytuł tegorocznej edycji wydarzenia „Legumes for human and planet health”. Wśród gości ILS3 pojawi się wiele szanowanych w świecie nauki nazwisk: m.in. Prezydent Międzynarodowego Stowarzyszenia Roślin Strączkowych (ILS) - prof. Kevin McPhee czy otwierający konferencję Christophe Salon (UMR Agroecology, INRA, Dijon, France).
ILS3 to międzynarodowa konferencja naukowa, która odbędzie się w Poznaniu w dniach od 21 do 24 maja 2019 roku, w Novotel & Ibis Poznań Centrum. Organizatorami wydarzenia ILS3 są: Międzynarodowe Stowarzyszenie Roślin Strączkowych (ILS), Instytut Genetyki Roślin PAN oraz Poznański Park Naukowo Technologiczny Fundacji UAM.
Głównym celem Konferencji jest wymiana doświadczeń dotyczących osiągnięć i wyzwań w działalności badawczej nad roślinami strączkowymi. Szczególna uwaga prelegentów poświęcona zostanie wspieraniu interakcji i rozwijaniu współpracy pomiędzy programami badawczymi, a przedstawicielami różnych zainteresowanych stron: rolnikami, sektorem producentów nasion, pasz i żywności oraz konsumentami.
Poznań po raz pierwszy będzie gościł około dwustu przedstawicieli ośrodków naukowych, hodowców i reprezentantów branży rolno-spożywczej z całego świata. Ze względu na nieocenioną wartość naukową oraz zaangażowanie we współpracę młodych naukowców Konferencja „Third International Legume Society Conference ILS3 2019” została objęta Patronatem Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Poznania oraz Patronatem Polskiej Akademii Nauk.
Szczegółowy program konferencji oraz sylwetki głównych prelegentów dostępne na stronie:
https://ils3.org/