Z rynku FMCG

Biedronka stawia na polskie smaki i polskich dostawców

Czwartek, 31 stycznia 2019
Biedronka od lat konsekwentnie stawia na współpracę z polskimi dostawcami i promocję kuchni polskiej. W czwartek, 31 stycznia, ruszyła akcja „Dumni z tego, co nasze” prezentująca produkty typowe dla kuchni polskiej i dla poszczególnych regionów naszego kraju. Klienci na półkach Biedronki znajdą szeroki wybór mięs i ryb, serów, mąk, majonezów czy masła. Biedronka w 2018 r. współpracowała z ponad 1000 dostawców z Polski, od których pochodziło aż 92 proc. wszystkich artykułów będących w ofercie sieci.
W ofercie Biedronki „Dumni z tego, co nasze” znalazło się wiele produktów, z których wyczarować można śniadania, obiady i kolacje naszej rodzimej kuchni. Biedronka mocno postawiła na smaki lokalne. W prezentującym ofertę folderze klienci znaleźć mogą specjalne mapki, dzięki którym w łatwy sposób mogą sprawdzić, w których regionach dany produkt jest dostępny.

- Na co dzień na naszych półkach królują artykuły od polskich dostawców, bo dobrze wiemy, że to są smaki, które klienci Biedronki znają i cenią. Polacy coraz częściej interesują się również tym, co lokalne i unikalne, dlatego regularnie wprowadzamy do naszej oferty smaki typowe dla poszczególnych regionów. Dzięki ulokowaniu naszych sklepów w ponad 1100 miejscowości w całej Polsce, możemy docierać z tym, co w kuchni polskiej najlepsze do milionów polskich domów – mówi Magdalena Szafraniuk z działu marketingu sieci Biedronka.

W ramach akcji „Dumni z tego, co nasze” na półkach wybranych sklepów sieci Biedronka znajdzie się m.in. 8 dodatkowych rodzajów masła. Będą one dostępne w zależności od regionu. Wśród nich będą m.in. Masło Ekstra z Trzebowniska (4,49 zł/opak. 200g) czy Masło Ekstra Kościan (4,49 zł/opak. 200g). Wybór majonezów obejmie majonezy regionalne – Kielecki, Pegaz, Napoleoński, Pomorski, Kętrzyński czy Świdnicki. Lokalne smaki zagoszczą też w ofercie twarogów, a nawet serków homogenizowanych – ich entuzjaści będą mogli skosztować wersji z Czarnkowa, Siedlec, Grudziądza czy Krasnegostawu.

Dla koneserów mięs i wędlin Biedronka przygotowała specjały od lokalnych producentów: m.in. salceson polski od Niebieszczańskich (16,90 zł/kg), kiełbasę polską dojrzewającą Palcówka Lenarcik (26,90 zł/kg) czy kiełbasę z cielęciną Biegun (29,99 zł/kg).

Oferta „Dumni z tego, co nasze” jest dostępna od 31 stycznia do 6 lutego br. lub do wyczerpania produktów. Część produktów dostępna będzie w innych terminach lub tylko w wybranych sklepach – stosowne oznaczenia umieszczono w folderze.

Współpraca Biedronki z rodzimymi dostawcami

Współpraca z polskimi dostawcami i budowanie z nimi długoterminowych partnerstw jest jednym z filarów strategii Biedronki. Natomiast w samym 2018 r. Biedronka współpracowała z ponad 1000 polskich dostawców, od których pochodziło 92 proc. produktów w ofercie sieci. Wśród wielu kategorii odsetek artykułów pochodzących od krajowych dostawców sięga niemal 100 proc. – wśród nich są: pieczywo, wędliny, piwa i cydry, napoje, nabiał i tłuszcze, świeże ryby, słodycze czy karma dla zwierząt.

Na półkach Biedronki, poza artykułami dostępnymi w skali całego kraju, znaleźć można również artykuły oferowane tylko lokalnie, pochodzące od miejscowych producentów. W sumie na każdy z 16 regionów przypada ok. 8 produktów lokalnych, łącznie tworząc pulę ok. 130 produktów typowych dla danego regionu.  


Więcej informacji na temat oferty sieci Biedronka można znaleźć na stronie www.biedronka.pl.



tagi: Biedronka , polskie smaki ,