Z rynku FMCG

Śliwka kalifornijska szuka idealnej pary!

Piątek, 26 października 2018
W Kalifornii wyrastają doskonałe owoce oraz idee, które wnoszą nowości do świata kulinariów. W The Culinary Institute of America* z inicjatywy California Prune Board odbyła się sesja kulinarna, dzięki której goście z Europy, Kanady oraz USA odkrywali jak śliwki kalifornijskie wydobywają smaki produktów z którymi są zestawione.
Doskonale połączenie

Śliwki kalifornijskie dają wszechstronność kulinarną niezależnie od tego, czy są spożywane samodzielnie, czy w licznych połączeniach smakowych – od słodkich po fermentowane. Uniwersalność tego składnika wynika z bogatego, złożonego smaku i naturalnej słodyczy.

W czasie sesji łączenia składników prowadzonej przez chefa, Barbarę Alexander z The Culinary Institute of America*, dziennikarze, blogerzy oraz kucharze poszukiwali nowych smaków. Śliwki suszone zestawiono z tak nieoczywistymi elementami, jak anchois czy miso. Okazało się, że ten owoc pasuje do całej gamy składników np. połączenie śliwki kalifornijskiej i imbiru przynosi ostry, ziemisty, zimowy smak, a połączenie śliwki kalifornijskiej i marakui daje wyraźną słodycz oraz orzeźwienie. Zakasującym odkryciem spotkania było połączenie śliwek kalifornijskich z oliwkami, w wyniku czego otrzymano treściwy, mięsisty smak. 

W pogoni za innowacją

Branża suszonej śliwki z Kalifornii, jako światowy lider w produkcji owoców najwyższej jakości inwestuje zarówno w promocję, jak i liczne badania oraz doświadczenia nad odkrywaniem nowych zastosowań tego owocu w biznesie spożywczym.

Śliwki kalifornijskie wnoszą do potrawy nuty smakowe, których nie można porównać z innymi suszonymi owocami. Odgrywają istotną rolę w wydobywaniu wyjątkowości smakowych innych składników, z którymi są łączone.

Sesja kulinarna zorganizowana przez California Prune Board odbyła się we wrześniu br. w The Culinary Institute of America zlokalizowanym w północnej Kalifornii, niedaleko Napa Valley – obszaru znanego z produkcji win. Również śliwki kalifornijskie uprawiane są w tej części świata na drzewach "Petite d'Agen", kwitnących na żyznej glebie dolin Sacramento i San Joaquin.

Więcej inspiracji dostępnych: www.californiaprune.pl

*Usługi branżowe dostarczone przez The Culinary Institute of America dla California Dried Plum Board (USA)


tagi: śliwka kalifornijska , Culinary Institute of America ,