Z rynku FMCG

Chiński przemysł piekarniczy na Bakery China 2018

Poniedziałek, 23 kwietnia 2018
Oferując ponad 200 tys. m2 powierzchni wystawienniczej, tegoroczne targi Bakery China 2018, które odbędą się w dniach 9-12 maja, wzbudziły zainteresowanie ponad 2100 wystawców z całego świata.
Będące istotnym wskaźnikiem dynamicznego wzrostu branży piekarniczej w Chinach targi Bakery China (www.bakerychina.com) zostały zorganizowane po raz pierwszy 21 lat temu, i obecnie są największa wystawą na świecie odbywającą się w tym regionie. Jako organizatorzy tego prestiżowego i wpływowego wydarzenia Chińskie Stowarzyszenie Przemysłu Piekarniczego i Cukierniczego (CABCI) i Bakery China Exhibition Co. Ltd. powitają na targach Bakery China 2018 ponad 140 000 specjalistów z ponad 100 krajów i regionów w centrum wystawienniczym Shanghai New China International Expo Center, gdzie każdy uczestnik będzie mieć okazję doświadczyć dynamiki i innowacji chińskiego przemysłu piekarniczego.

Chińska branża piekarnicza, która rozwija się dynamicznie od końca minionego stulecia, odnotowała średnią stopę wzrostu wynoszącą 20% w latach 2003 - 2016, i obecnie znajduje się w światowej czołówce w tej branży. Zakładaj się, że w nadchodzących miesiącach kraj ten stanie się największym producentem i konsumentem wyrobów piekarniczych. Według danych statystycznych Chińskiego Urzędu Statystycznego, dotyczących podmiotów działających w branży piekarniczej, które przekroczyły pułap zysków wyznaczony przez państwo, w 2017 roku chińska produkcja wyrobów piekarniczych i cukierniczych (włącznie z ciastami / pieczywem, ciastkami, czekoladą, mrożonymi napojami, kluseczkami instant i słodyczami) wyniosła 35 889 milionów ton, z przychodem operacyjnym w wysokości 743 178 miliardów RMB, przy wzroście 8,29% r/r.

Według CABCI uwzględniając liczbę ludności wynoszącą 1,37 miliarda, roczne spożycie pieczywa na jednego mieszkańca Chin wyniosło zaledwie 4,4 kg w 2017 roku. W porównaniu do średniego spożycia pieczywa wynoszącego 10 kg w Korei Południowej, ponad 20 kg w Japonii, i ponad 70-80 kg w Stanach Zjednoczonych i krajach Europy Zachodniej, oczywistym jest, że Chiny nie wykorzystały jeszcze ogromnego potencjału do rozwoju i ekspansji tej branży. Szybka urbanizacja i zróżnicowanie nawyków żywieniowych ludzi stanowią główną siłę napędową do rozwoju przemysłu piekarniczego w Chinach.



źródło: PAP


tagi: przemysł piekarniczy , Bakery China 2018 ,