Wzrost sprzedaży - zgodnie z wcześniejszymi prognozami - nie jest tak spektakularny jak to bywało w poprzednich latach tj. 2003 czy 2004.
Tradycyjnie najwięcej piwa sprzedaje się w butelce, chociaż puszka wciąż umacnia swoją pozycję - blisko 40% sprzedaż piwa w puszce jest ewenementem w skali piwowarstwa europejskiego. Gastronomia jest kanałem sprzedaży zwiększającym dystans dzielący ją od handlu tradycyjnego. W hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach i barach konsumuje się poniżej 10% całkowitej sprzedaży piwa.
W kategorii nowych produktów najwięcej „nowości” odnotowuje się w segmencie piw smakowych. Producenci wprowadzają do swojego portfela marek również piwa bezalkoholowe.
tagi: branża piwowarska ,
Dobre nastroje nie opuszczają firm produkcyjnych. Subindeks...
„Na światowych giełdach kakao dalej będzie drożeć i...
Sprawdź kod PKD swojej działalności i otrzymaj dofinansowanie...
Obok konkurencji z Ukrainy są nim także liczni pośrednicy...
Zapał osłabia niestabilna sytuacja geopolityczna...
Z danych udostępnionych przez Ministerstwo Finansów, w...
W dużej mierze to wynik niepewności gospodarczej i rosnących...