Mołdawia ma ponad tysiącletnią tradycję produkcji wina. Szczyci się zarówno idealnymi warunkami do upraw nawet najbardziej wymagających szczepów, jak i kilometrami piwnic, gdzie leżakują najszlachetniejsze roczniki. Dziś Mołdawia jest w czołówce liderów produkcji wina, a pochodzące stamtąd trunki podbijają serca koneserów. Dzięki idealnej proporcji jakości do ceny lubią je także amatorzy.
Mołdawskie wina reprezentują poziom światowy i, w moim mniemaniu, mogą śmiało stawać w szranki z najbardziej uznanymi pochodzącymi z innych krajów. Mołdawia dziś słynna jest z produkcji różnych rodzajów wina, a w każdym z jej regionów występuje specyficzny klimat i gleba. Wytrawne, słodkie, musujące, mocarne i lekkie, czerwone, białe i różowe - winnice Mołdawii oferują pełen przegląd wybornych win. W dodatku świetnie komponujących się z niemal każdym daniem - zarówno popularnej nad Wisłą kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej, jak i polskiej. Wina możemy dobierać według tradycyjnego klucza: kierując się kolorem dań i trunku oraz dominującymi w obu nutami, czyli czerwone wytrawne do wołowiny, a do ryby czy warzyw - białe. Ale warto wyjść poza utarte schematy i eksperymentować. Zmiana wina serwowanego do posiłku może pokazać nowy charakter dania. Warto również spróbować win różowych - to idealny towarzysz np. pizzy lub sushi - mówi Tomasz Kolecki, Mistrz Polski Sommelierów.
Mołdawskie wina to idealna para dla polskiej kuchni - zarówno tej tradycyjnej i jadanej na co dzień, jak i do bardzo wykwintnych dań. O tym, jak świetnie się ze sobą łączą podczas Wine & Food Pairing Event mówili eksperci: Mistrz Polski Sommelierów, Tomasz Kolecki i Mistrz Kulinarny Robert Sowa.
W ArtBistro Stalowa 52 na warszawskiej Pradze zaserwowali wyjątkowe Wina Mołdawii i dania stworzone z tradycyjnych polskich przysmaków - wszystko to w nowej, niebanalnej i odświętnej odsłonie:
- Pieczoną polędwicę z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i białego wina Feteasca Regala i czerwonym kawiorem w towarzystwie Chateau Vartely, Feteasca Regala 2014
- Duszone policzki wieprzowe podane z boczniakami i warzywami oraz wino Cimislia Wineries, Fiori Syrah oraz Feteasca Neagra
- Pikantną kaczkę z gruszkami aromatyzowanymi winem Purcari Pinot Noir, miodem i kardamonem
Goście Win Mołdawii, mieli okazję spróbować wybornych propozycji mistrza Roberta Sowy w połączeniu nie tylko z rekomendowanymi przez Tomasza Koleckiego wina, ale również - sprawdzić połączenie z innymi winami premium pochodzącymi z mołdawskich winnic:
- Purcari Pinot Noir (czerwone wytrawne)
- Chateau Vartely Fresca Regala (białe wytrawne)
- Cimislia Wineries Fiori Syrah + Feteasca Neagra (czerwone wytrawne)
- DK Intertrade Rose (różowe wytrawne)
- Asconi Feteasca Negra (czerwone wytrawne)
- Viniaria din Vale Feteasca Alba (białe wytrawne)
Mołdawia posiada największe na świecie zagęszczenie winnic. Szczyci się również największymi piwniczkami - Cricova i Milestii Mici - wpisanymi do Księgo Rekordów Guinessa. Pochodzące z niej wina sprzedawane są obecnie w ponad 63 krajach, głównie na rynkach Unii Europejskiej. W 2017 roku mołdawskie wina zdobyły w międzynarodowych konkursach aż 239 medale, a nagrodzone zostało co trzecie zgłoszone wino. Najpopularniejszymi szczepami rodzimymi są Viorica, Rara Negra, Feteasca Negra, Feteasca Alba i Feteasca Regala. Czterem regionom Mołdawii - Valul lui Traian, Stefan Voda, Codru oraz Divin - przyznano geograficzne odznaczenie pochodzenia.