Wiadomości

Polacy chętniej kupują ryby

Poniedziałek, 18 maja 2009
Spośród ryb Polacy najchętniej wybierają pangi i tilapie, ponieważ są tanie - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2008 r. do Polski zostało sprowadzone prawie 395 tys. ton ryb, owoców morza i ich przetworów. Jest to ilościowo o ponad 8 proc. więcej, a wartościowo o ponad 16 proc. więcej niż rok wcześniej.
Pangi sprowadzane są z Wietnamu, zaś tilapie - z Chin. Obie ryby pochodzą ze sztucznych hodowli. Stają się one coraz bardziej popularne wśród polskich konsumentów, przede wszystkim z powodu ich niskich cen. W 2008 r. cena kilograma tych ryb wyniosła średnio 3,39 zł, tj. była 2-3-krotnie tańsza od polskich ryb.

Jak podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) w 2008 r. spożycie ryb wzrosło o 4 proc. do 13,5 kg rocznie na jednego Polaka. Ten wzrost spożycia zawdzięczany jest głównie konsumpcji pangi i tilapi. W ciągu trzech lat import tych ryb wzrósł do 100 tys. ton i był prawie 3-krotnie wyższy od całkowitej sprzedaży ryb słodkowodnych przez krajowe gospodarstwa rybackie.

W strukturze spożycia dominują jednak ryby morskie (69 proc.). Najwięcej zjadamy mintai i śledzi, ale chętnie też sięgamy po makrele, tuńczyki oraz szproty.

Spożycie ryb słodkowodnych w 2008 roku wyniosło 3,9 kg na jednego mieszkańca. Głównie były to: panga i tilapia (79 proc. spożycia). Wśród ryb rodzimych królowały: karp i pstrąg.

Najczęściej importowaną do Polski rybą morską jest łosoś. Przeważnie kupowany jest w postaci świeżej. Importowano go głównie z Norwegii i Szwecji. Jak podał IERiGŻ, w 2008 r. sprowadzono łososia o ponad 23 proc. więcej niż rok wcześniej, tj. 63,6 tys. ton.

(maj)

tagi: spożycie ryb , ryby ,