Na zaproszenie ministra Krzysztofa Jurgiela do Warszawy przyjechali ministrowie rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii.
Delegacje wzięły udział uroczystym otwarciu Międzynarodowych Targów Żywności Warsaw Food Expo 2017.
Nawiązując do polskiego przewodnictwa w Grupie Wyszehradzkiej minister Jurgiel podkreślił, że w obszarze rolnictwa Grupa ta od wielu lat ściśle współpracuje z Państwami naszego regionu: Bułgarią, Rumunią i Słowenią.
– Ta poszerzona grupa, to inaczej Grupa Wyszehradzka plus, bo jest nas więcej i nasz głos jest dzięki temu słyszany lepiej. Taka formuła naszych rozmów stała się już znaną marką, symbolem udanej inicjatywy na rzecz realizacji wspólnych interesów oraz centralnym elementem współpracy w Europie Środkowej – powiedział polski minister.
– Państwa naszego regionu odgrywają szczególną rolę poprzez konstruktywny wkład w dalszy rozwój procesu integracji europejskiej. Konieczne jest zacieśnianie współpracy na drodze do osiągnięcia wspólnych celów. Grupa Wyszehradzka reprezentuje interesy państw członkowskich UE z Europy Środkowej – podkreślił Krzysztof Jurgiel i podziękował przybyłym na uroczystość ministrom za dobrą współpracę.
– Przez ten kończący się rok polskiej prezydencji w Grupie Wyszehradzkiej podejmowaliśmy starania, aby wypracować dla naszego regionu konkretne i konstruktywne postulaty dotyczące przyszłości WPR po 2020 r., a także innych zagadnień ważnych dla europejskiego rolnictwa.
Partnerem tegorocznej edycji targów są Węgry. To właśnie ten kraj przejmie po Polsce przewodnictwo w Grupie Wyszehradzkiej na kolejny rok. Zastępca ministra rolnictwa Węgier István Nagy zapewnił, że jego kraj będzie kontynuować podjęte przez Polskę działania, w celu zabezpieczenia interesów państw GV4+3.
Targi Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 poświęcone są branży spożywczej, a w tegorocznej edycji uczestniczy blisko 300 wystawców, z bogatą ofertą różnorodnych produktów mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów, w tym również wina, piwa, cydrów, wódek i nalewek.
Swoją ofertę spożywczą prezentują także wystawcy z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji, Włoch w ramach prezentacji charakterystycznych dla nich regionów i szlaków kulinarnych.
Odwiedzający targi mogą skosztować wybornych serów, wędlin i przetworów z owoców i warzyw, poznać smaki win z różnych regionów Polski i Europy, piw, cydrów, nie tylko z wytwórni przemysłowych, ale również z browarów i cydrowni rzemieślniczych. Targi to także degustacje dań przygotowanych na bazie produktów BIO oraz spotkania z folklorem. Z okazji obchodów 150-lecia organizacji Koła Gospodyń Wiejskich prezentują kulinarne – i nie tylko – dziedzictwo polskiej wsi. Dodatkową atrakcja są liczne pokazy kulinarne i cukiernicze, przeprowadzane przez znanych szefów kuchni i cukierników.
Pierwszy dzień na Targów Warsaw Food Expo zakończył się debata publiczną na temat innowacji w rolnictwie. Uczestniczyli w niej ministrowie państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii.
źródło: minrol.gov.pl