Motywem tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni jest „sztuka na talerzu”. Temat przewodni wydarzenia ma pomóc w podnoszeniu świadomości w zakresie zdrowego odżywiania dzieci, pozwalając najmłodszym na bycie kreatywnym podczas przygotowywania posiłków. W trakcie warsztatów uczniowie szkoły w Łazach z pomocą kucharzy ze Stowarzyszenia zamienili przepisy na zdrowe potrawy w prawdziwe kulinarne arcydzieła. Na zakończenie warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymali zbiór przepisów na dania, przygotowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które będą mogli razem z rodzicami przyrządzać w domu.
Zgodnie z raportem Nestlé Research Centre wspólne przygotowywanie i gotowanie posiłków z dziećmi pomaga wyrobić u nich właściwe nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Jednym ze sposobów na kształtowanie zdrowego stylu odżywiania może być kreatywna zabawa z użyciem warzyw i owoców.
– Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni jest niewątpliwie świetną okazją do promowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych w ramach Nestlé Healthy Kids Global Programme. Poprzez zachęcanie dzieci do kulinarnych zabaw i zaangażowanie ich w przyrządzanie wspólnych posiłków, możemy wpływać na jakość ich życia teraz i w przyszłości – mówi Mariola Raudo, Kierownik ds. Korporacyjnych i PR, Nestlé Polska.
Nestlé Healthy Kids Global Programme to jedna z wielu aktywności firmy, w ramach której Nestlé przekazuje dzieciom wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. W programie na całym świecie bierze udział 8 milionów dzieci z 84 krajów.
W 2014 roku Nestlé Professional podpisało porozumienie o światowym partnerstwie z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies).
tagi: Nestlé , Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni ,
Ceny kakao na światowych giełdach szybko się nie...
Wśród Polaków, którzy będą grillować w majówkę, 88,7%...
Przychody gastronomiczne restauracji pod szyldami SPHINX...
Bilans integracji z UE jednoznacznie na plus...
Sektorami przyszłości są nowe technologie i zielona...
41 proc. skorzystało z dotacji unijnych, a 58 proc. ma to w...
Głównie w domu, odpoczywając, a jeśli na wyjedzie, to...
Niezbędna jest budowa agroportów i rozwój połączeń...