O miodach pitnych oraz unikatowym sposobie ich wytwarzania rozmawiamy z Bogdanem Piaseckim, właścicielem grupy przedsiębiorstw Mazurskie Miody/Destylarnia Piasecki.
Miód Pitny Trójniak Mazurski zdobył Złoty Medal w największym międzynarodowym konkursie miodów pitnych – The Mazer Cup International. Proszę opowiedzieć o konkursie, samej nagrodzie i oczywiście o nagrodzonym produkcie.
The Mazer Cup International jest to najbardziej prestiżowy i największy na świecie konkurs poświęcony miodom pitnym. Organizowany jest już od przeszło 90 lat. W tegorocznym Mazer Cup International, ocenę przeprowadzano w 10 kategoriach. Oceny dokonali profesjonalni degustatorzy pod kątem aromatu, barwy, smaku i ogólnych wrażeń. W kategorii miody pitne tradycyjne słodkie, złoty medal zdobył Trójniak Mazurski Niesycony naszej firmy „Mazurskie Miody”. Posiada barwę złocisto-bursztynową oraz smak i zapach miodowy z wyczuwalnymi przyprawami korzennymi. Wyróżnia go spośród innych miodów pitnych – użyta tradycyjna technologia niesycenia brzeczki miodowej.
Trójniak Mazurski to miód pitny niesycony. Co to oznacza i dlaczego tego typu miody pitne są rzadko spotykane na polskim rynku?
Produkcja miodów pitnych niesyconych wymaga ogromnego kunsztu technologicznego. W procesie wytwórczym stosuje się starannie wyselekcjonowane, najlepsze miody pszczele, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń. Zasadą jest także dłuższy okres leżakowania produktu oraz ścisłe przestrzeganie reżimu czystości mikrobiologicznej. Tak wytworzone miody pitne smakują i pachną wybornie i zachowują wartości odżywcze miodu pszczelego.
Tymczasem w technologii sycenia miodów można użyć miody pszczele o dużo niższych parametrach. Aby móc sprostać minimalnym wymogom jakościowym stosuje się w ich produkcji obróbkę wysokotemperaturową. W czasie sycenia miód pitny traci dużo lotnych substancji aromatycznych oraz zniszczeniu ulega większość witamin i wartościowych związków zawartych w miodzie pszczelim. Reasumując należy stwierdzić, iż z uwagi na łatwość użycia, technologia sycenia miodów pitnych jest technologią przemysłową, natomiast tylko nieliczne firmy potrafią otrzymywać miody pitne w technologii niesycenia. Takim przykładem są Mazurskie Miody.
Nie pierwszy raz miód pitny Pańskiej produkcji zwyciężył podczas konkursu w USA. Półtorak Rodowy w 2012 r. również zdobył złoto podczas The Mazer Cup International. Jakie są różnice między tymi dwoma miodami pitnymi?
Półtorak jest miodem pitnym otrzymanym z jednej części objętościowej miodu pszczelego i połowy części objętościowej wody. Z wyraźnym zapachem i smakiem przypraw korzennych z nutą kardamonu. Wymaga długiego okresu leżakowania (powyżej 5 lat), nabiera wtedy bardzo korzystnych cech aromatycznych i smakowych.
Trójniak Mazurski niesycony jest znacznie lżejszy od półtoraka. Posiada subtelne walory smakowo-zapachowe, zawartość alkoholu wynosi 13% obj. Z tego też względu nie wymaga tak długiego okresu leżakowania.
Mazurskie Miody mają szeroką ofertę. Które z produktów cieszą się największą popularnością na polskim rynku i co nowego pojawiło się w ofercie w ostatnim czasie?
Wsłuchujemy się w potrzeby i oczekiwania naszych klientów. Przebojem do sieci handlowych wszedł Trójniak Rycerski Markowy. Zabiegają o niego najlepsze sklepy oraz sieci handlowe, gdyż jest to jedyny w kraju miód pitny markowy. Najnowszym pomysłem jest delikatny w smaku czwórniak o charakterystyce łagodnego białego wina stołowego. Wyrób ten jest już na rynku: Honey Wine – czwórniak.
Bairille – honey distillate – to unikatowy w skali światowej starzony destylat z odfermentowanego miodu pszczelego. Uzyskujemy go na specjalistycznej aparaturze destylacyjnej. Komercjalizacją tego wyrobu oraz innych ciekawych destylatów zajmuje się spółka „Piasecki Distillery. Właśnie trzy miesiące temu minął trzyletni okres leżakowania w beczkach dębowych wytworzonej w Destylarni Piasecki pierwszej polskiej Whisky. Wyprodukowana ilość jest jeszcze skromna i ma raczej charakter kolekcjonerski, jednakże jej fenomenalne walory smakowo-zapachowe docenili najlepsi degustatorzy w tej dziedzinie.
Proszę opowiedzieć więcej o Destylarni i Pańskiej pasji życiowej.
Pasja do destylacji alkoholi to historia rodziny Piaseckich, którzy posiadali gorzelnie na Polesiu. W złotym okresie rozwoju gorzelnictwa w majątku w Horodcu na wspomnianym Polesiu powstawały likiery, gorzałki. Kolejne pokolenia były wychowywane w pasji produkowania alkoholi. Ja sam zacząłem ponad 50 lat temu od postawienia pierwszego ula. Potem była pierwsza pasieka i ciągle przez lata rozwijałem umiejętności pszczelarskie, aż pasja przerodziła się w biznes. Dziś to sprawnie działające przedsiębiorstwo rodzinne składające się z dwóch podmiotów gospodarczych: Mazurskich Miodów oraz Destylarni Piasecki. Oprócz najbliższych członków rodziny firmy te zatrudniają najlepszych w kraju specjalistów w zakresie marketingu, technologii fermentacji oraz managerów przejętych z konkurencyjnych firm.
Jestem dumny, iż firmy te stanowią swoistą wizytówkę regionu Warmii i Mazur, gdzie spotkały się przedwojenna tradycja z nowoczesnością XXI wieku.
Polskie miody pitne doceniane są na całym świecie. Jakie produkty Mazurskich Miodów są hitami eksportowymi?
Eksport wyrobów opiera się na niepowtarzalności produktów, wysokim walorom smakowym, najlepszej jakości. Artykuły Mazurskich Miodów są rozpoznawalne nie tylko w Polsce czy w Europie, ale również w Azji i Ameryce. Jeżeli chodzi o hity eksportowe to największą popularnością cieszy się Trójniak Mazurski, Piasecki Vodka oraz Masuria Vodka. Cały czas nie możemy zapominać, iż podstawową naszą działalnością jest konfekcjonowanie miodów pszczelich. Oferujemy klientom krajowym i zagranicznym miód lipowy, akacjowy, gryczany, spadziowy, słonecznikowy oraz takie ciekawostki jak miód pszczeli koniczynowy czy faceliowy.
Wódka miodówka i miód pitny – czym się różnią?
Miodówki serii „Piasecki” są wódkami smakowymi uzyskiwanymi z alkoholu rektyfikowanego wzbogacanego dodatkiem miodu oraz odpowiednimi sokami owocowymi. Największą popularnością cieszy się miodówka „Piasecki Cherry”. Miód pitny jest napojem fermentowanym z miodu. Nasze najpopularniejsze marki miodów pitnych to: trójniaki Castelo, Mazurski, Kresowy, Basztowy. Dwójniaki: Palacio Mel Grunwaldzki, Warmiński oraz półtoraki: Rodowy i Piasecki.
Tomaszkowo to miejsce znane na całym świecie.
Tak, Tomaszkowo to piękna miejscowość turystyczna, wizytówka urokliwej Warmii, w okresie letnim pęka w szwach od gości nasz sklep firmowy, w którym rozsmakowali się szczególnie turyści z Kaliningradu oraz Niemiec. W praktyce jednak są goście ze wszystkich kontynentów, nawet z Japonii i Chin.
Dziękuję za rozmowę.
Monika Kociubińska