Kategorie produktów

Ekspresowe danie

Czwartek, 14 kwietnia 2016 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 04/122. Kwiecień 2016
Dania gotowe – są szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne. Wzrost tempa życia i brak czasu w coraz większym stopniu doskwierają konsumentom, a producenci dążą do tego, by oferować jak najwięcej produktów odpowiadających na potrzeby rynku.
Obraz polskiego konsumenta coraz bardziej się zmienia. Ma on mniej czasu na przygotowanie posiłku, jest zabiegany, zwraca uwagę na komfort zakupów oraz dokonuje ich najczęściej w miejscu, gdzie znajdzie wszystkie produkty, których potrzebuje.

Najczęstsze wybory

Zabiegany klient oczekuje, że w sklepie znajdzie nie tylko podstawowe artykuły spożywcze, ale również gotowe dania wymagające jedynie obróbki termicznej bądź dodania niewielkiej ilości składników, by w krótkim czasie przygotować potrawę dla całej rodziny. Prócz zestawów obiadowych, dań w słoikach czy na tackach klienci poszukują również surówek i sałatek, zup instant bądź gotowych, naleśniki, sushi czy nawet gotowe kanapki szczególnie, gdy placówka zlokalizowana jest w pobliżu szkoły czy miejsca pracy.

Do najpopularniejszych produktów, dzięki którym można przygotować danie, znajdujących się w niemal każdej placówce handlu detalicznego, należą potrawy w słoikach, puszkach bądź kartonach, sosy oraz zupy. Według badań TGI instytutu Millward Brown, w 2015 roku, po gotowe potrawy w słoikach, puszkach bądź kartonach sięgało 37,9% respondentów. Większość osób używa tego typu produktów 2-3 razy w miesiącu. Marki przeważnie wybierane to: Pudliszki, Łowicz, Rolnik, Pamapol, Międzychód, Profi, Stoczek, Agrovita oraz Urbanek. Biorąc pod uwagę kategorię gotowych sosów podawanych na ciepło (w słoikach, puszkach i kartonach), spożywanie ich zadeklarowało 29,9% respondentów. Tę kategorię badane osoby zwykle używają 2-3 raz w miesiącu, z czego najchętniej wybierane marki to: Łowicz, Pudliszki, Knorr, Dawtona, Bonduelle, Lubella, Delecta, Uncle Ben’s, Rolnik, Jamar oraz Barilla. Spożycie zupy w proszku zadeklarowało 28,3% badanych osób. Tę kategorię również wybierają zwykle 2-3 razy w miesiącu bądź rzadziej niż raz w miesiącu. Marki zup najczęściej spożywane przez respondentów to: Winiary, Knorr, Amino, Kucharek, Delecta oraz Cykoria.

Wiele pomysłów na obiad

Każdej zapracowanej gospodyni domowej od czasu do czasu zdarza się, że poszukuje pomysłu na szybki obiad. Tak również jest w Delikatesach Centrum w Wasilkowie, gdzie na półkach widnieje naprawdę szeroka oferta produktów, dzięki którym sprawnie można przygotować danie. „Wiele dań gotowych mamy przede wszystkim w dziale ze słoikami, a najbardziej popularne tutaj są flaczki, gołąbki, pulpety oraz fasolka. Marki dostępne u nas w sklepie to Pamapol, Pudliszki, Dania Kachny oraz Międzychód. A najlepiej rotują te od Pamapolu, w dużym stopniu jest to spowodowane promocyjną ceną” – opowiada kierowniczka sklepu, Magdalena Rogowska. Dania gotowe w słoiku są bardzo wygodne dla klientów, którzy chcą szybko przyrządzić coś do jedzenia, ponieważ wymagają one tylko podgrzania. Podobne w przygotowaniu są gotowe zupy w saszetkach. W tej kategorii w sklepie w Wasilkowie króluje marka Profi. „Krupnik, pomidorowa, ogórkowa i żurek to najczęściej wybierane zupy” – dodaje pani Magda. W sklepie Delikatesy Centrum również duży wybór klienci mają wśród sosów, które po dodaniu odpowiednich składników tworzą szybkie danie. Tutaj klienci mogą wybierać wśród marek Pudliszki, Łowicz, Dawtona, Danie Kachny, Międzychód oraz Barilla. „Klienci dodatkowo mogą u nas kupić dania na tackach, takie jak pierogi, naleśniki, krokiety z kapustą i grzybami bądź z mięsem, to są już dania typowo gotowe jedynie do podgrzania. Również mamy dużo sałatek do wyboru, a we wszystkie te produkty zaopatruje nas Grześkowiak, ponieważ klienci bardzo je chwalą. Gotowe sałatki sprzedajemy również na wagę, mamy kilka propozycji np. sałatka domowa, brokułowa z szynką, z pstrągiem wędzonym czy wegetariańska z kapustą” – opowiada pani Rogowska.

Klienci sklepu w Wasilkoweie szczególnie zwracają uwagę na jakość i smak produktu, również sugerują się opinią innych. „W naszym sklepie po dania gotowe sięgają różni klienci. Nieraz starsze osoby pytają się o takie produkty również i młodzi, którzy poszukują w sklepie inspiracji na obiad. Dania szybkie w przygotowaniu rotują przez cały rok natomiast lato to okres kiedy zwiększają swoją sprzedaż” – dodaje kierowniczka sklepu.

Oferta dostosowana do klientów

Asortyment dań gotowych w sklepie powinien zostać odpowiednio dobrany w zależności od lokalizacji. W przypadku osiedlowego sklepu znajdującego się w Łomży przy ulicy Lipowej właścicielka doskonale wie jakie jest zapotrzebowanie w okolicy i jakie artykuły powinna mieć na półkach.

„Najlepiej w moim sklepie, z gotowych dań w słoiku sprzedają się produkty Pudliszki i Pamapol. Pamapol zmienił szatę graficzną produktów, teraz ciekawiej one wyglądają i klienci może nawet chętniej je wybierają. Osiedlowi mieszkańcy najczęściej wybierają fasolkę, klopsiki, pulpeciki oraz gołąbki. Produkty te sprzedają się bardzo dobrze zwłaszcza latem” – opowiada właścicielka sklepu.

Klienci również często w sklepie pani Teresy kupują fixy. „Mamy szeroką gamę tych produktów, a klienci mają w czym wybierać. Jest to fajna rzecz, ponieważ klienci nie muszą wymyślać codziennie co ugotują na obiad, ponieważ sięgając po fixy zawsze coś im wpadnie w oko. Fixy od Knorr oraz Pomysł na… od Winiary królują na półkach, a klienci najczęściej sięgają po propozycje dań takie jak zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe oraz sosy do spaghetti. Z sosów w słoikach mam dwa rodzaje: do spaghetti oraz słodko-kwaśny. Swego czasu miałam praktycznie cały asortyment sosów, ale z racji tego, że klienci wybierali tylko te warianty to ograniczyłam asortyment” – wyjaśnia właścicielka sklepu.

Przygotowanie smacznego posiłku umożliwiają również oferowane przez producentów mrożonki. W tym przypadku w zamrażarkach oferowane są warzywa na patelnię, makarony na patelnię, mrożone pyzy, pierogi, frytki czy pizza. „Mrożonki w moim sklepie są bardzo chętnie kupowane, w zamrażarkach dominują produkty Hortex, Iglotex oraz Dr. Oetker” – mówi Teresa Siol.
Coraz częściej w sklepach pojawiają się produkty garmażeryjne, gotowe kotlety, medaliony czy roladki mięsne w różnych odsłonach, kotlety grzybowe, mielone, z kurczaka czy schabowe. Dzięki temu klienci tak bardzo przywiązani do tradycyjnych dań, mogą je stworzyć w szybkim czasie. Produkty takie oferują przede wszystkim: Cedrob, Indykpol oraz SuperDrob.

Sposobów na przygotowanie szybkiego dania może być wiele, wystarczy tylko rozejrzeć się w sklepie. Producenci oferują wiele dań gotowych jak również półproduktów, dzięki którym już widomo jakie składniki dodać, by stworzyć naprawdę smaczne danie. Detaliści powinni dopasować odpowiednio ofertę dań gotowych, by te, które mają krótsze terminy przydatności rotowały na bieżąco, a te z dłuższymi prezentowały propozycje na najróżniejsze dania.

Monika Kociubińska


tagi: danie ekspresowe , producenci , produkty ,