MAKRO partnerem akcji promującej norweskiego dorsza zimowego - Skreia
Czwartek, 04 lutego 2016
MAKRO wspiera akcję promocji jednej z najbardziej cenionych w kulinarnym świecie ryb. Pochodzący z wód Morza Arktycznego Skrei, który pojawi się w ofercie sieci, to prawdziwy sezonowy specjał. W ramach prowadzonej akcji, MAKRO organizuje także warsztaty dla profesjonalistów oraz cykl kulinarnych spotkań służących wymianie doświadczeń.
W programie promocji norweskiego dorsza zimowego znalazły się specjalne warsztaty dla szefów kuchni restauracji, które wprowadzają tę rybę do menu. W Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO profesjonaliści mieli okazję zapoznać się z tajnikami przygotowania Skreia pod okiem utytułowanego norweskiego szefa kuchni - Gunnara Varnesa, który w 2011 roku zdobył brązowy medal podczas Bocuse D'Or, a obecnie przygotowuje uczestników drużyny narodowej do kolejnych edycji tego niezwykle prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Pośród dań przygotowanych przez uczestników znalazły się carpaccio ze Skreia w japońskim stylu, Brandade ze Skreia, gotowane brzuszki z masłem grzybowym, czy pieczona polędwica w sosie z czerwonego wina i karmelizowanej cebuli.
Firma MAKRO zaplanowała także cykl wyjątkowych, regionalnych spotkań kulinarnych na terenie całego kraju. Szefowie kuchni z Trójmiasta, Wrocławia i Poznania będą mieli okazję poznać „Złoto Lofotów” - jak inaczej nazywany jest Skrei - tajniki jego obróbki, przygotowania i kulinarnych właściwości. Wydarzenia te będą także doskonałą okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy profesjonalistami.
Norweski dorsz zimowy to najlepsza odmiana tego gatunku występująca wyłącznie w zimowym sezonie – od stycznia do kwietnia. Dorastający w Morzu Barentsa odławiany jest dopiero po 5 latach, podczas swojej 600 kilometrowej drogi na tarło do północnego wybrzeża Norwegii. Skrei zawdzięcza temu wyjątkowe właściwości kulinarne – sprężyste, idealnie białe mięso oraz wysoką zawartość składników odżywczych, dzięki czemu ceniony jest przez największych profesjonalistów w branży HoReCa.
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.