Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.
Delikatna cukinia idealnie komponuje się z naszą wyrazistą w smaku kiełbasą kruchą z galaretką – mówi Magdalena Matynia, technolog żywienia w Madej Wróbel.
Stworzyliśmy połączenie, które jest nie tylko pełne witamin i wartości odżywczych, ale też sycące i eleganckie.Cukinia faszerowana kiełbasą kruchą z galaretką to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy.
Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia.
Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis. Zapraszamy do korzystania z naszych kulinarnych inspiracji!
CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ KRUCHĄ Z GALARETKĄ
Składniki na 4 porcjeKiełbasa krucha z galaretką Madej Wróbel 600 g
Cukinia 2 sztuki
Czerwona cebula 200 g
Ser żółty 250 g
Oliwa
Sól
Pieprz
Obierz kiełbasę ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, również w drobną kostkę. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, aż poczujesz intensywny aromat kiełbasy. Przekrój cukinię w poprzek i wydrąż środki. Nafaszeruj połówki cukinii kiełbasą. Nie żałuj farszu, dołóż jeszcze trochę. Oprósz solą i pieprzem. Połóż na każdej cukinii słupki żółtego sera. Zapiekaj przez 30 minut w 150°C. Podziwiaj efekt końcowy i zjedz ze smakiem.
Link do filmu z przepisem:
https://www.youtube.com/watch?v=UE1jRrwpb6E