Kategorie produktów

Pod słońcem Toskanii

Wtorek, 21 lipca 2015 HURT & DETAL Nr 07/113. Lipiec 2015
Któż z nas nie lubi lata? Długo wyczekane wakacje, czas relaksu i wypoczynku. Podróże, te małe i duże, słońce otulające nas pozytywną energią, ciepłe wieczory, długie spacery i smakowita kuchnia wypełniona świeżymi warzywami i ziołami.
Powrót do tradycji

Nie wszystko co nowe, znaczy lepsze. W małej restauracji a la Toscana, produkty oryginalne, produkowane z sercem od pokoleń, są wysoko cenione i szanowane.
W kuchni sięga się do tradycyjnych, prostych rozwiązań. Przepisy są klasyczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Magazyn restauracyjny przypomina bardziej wiejską spiżarkę pełną przetworów niż zaplecze. Potrawy przygotowywane są na zamówienie bez użycia konserwantów. A wszystko po to, by Goście odwiedzający polską Toskanię czuli się jak we własnym domu.

Ziołowe lato

Restauracje włoskie, tak lubiane przez wszystkich, są szczególnie znane z zastosowania aromatycznych dodatków w niebanalnych połączeniach. Zapach tymianku w sosie miodowo-musztardowym używanym do insalaty misty, koper włoski i bazylia w ragu a la bolognese, dojrzała szałwia w makaronie burro salvia, gałązka rozmarynu i ząbek czosnku w puree ziemniaczanym, cząber w kremie pomidorowym to tylko kilka z wielu pomysłów na zioła w codziennym jedzeniu.
Sporo słyszymy o niezdrowym stylu życia, konserwantach, chemii i GMO, które coraz częściej dodawane są do produktów bez wiedzy konsumentów. Dlatego też, tak bardzo ważne jest świadome i „nietrujące” odżywianie. Najłatwiejszym sposobem jest domowy ogródek, pełen warzyw i owoców, które z łatwością dodamy do codziennej diety. Ogródek ziołowy, taki jak odkryliśmy na Podhalu we włoskiej villi Toscanie, jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników dobrej kuchni. Lubczyk, bazylia i mięta cytrynowa, rozmaryn i szałwia, rabarbar i pietruszka. Na wysokości zaaklimatyzowała się nawet marokańska mięta i kolendra. Ziołowa grządka, z której kucharz zbiera codziennie świeże zioła, jest równocześnie zaaranżowana jako ogródek edukacyjny. Dla dzieci, które wraz z rodzicami spędzą lato w villa Toscana to idealny sposób na pogłębienie swojej wiedzy. Do tego prowadzone są zajęcia edukacyjne, na których najmłodsi goście hotelowi tworzą swoje zielniki.

Piwo z sercem

Spokój, cisza i iście włoska atmosfera pozwalają na prawdziwy relaks i wypoczynek. Bar wypełniony jest mieszankami herbat, aromatem kawy, delikatnymi winami musującymi, idealnymi na letnie, gorące dni. A dla miłośników lżejszych alkoholi przygotowano szczególną ofertę – piwo Pilsweiser, perełka wśród polskich browarów.
To jedno z piw, które można nazwać zdrowym. Tradycyjny kilkutygodniowy sposób warzenia w kadziach miedzianych, najwyższa klasa sodu, źródlana woda, surowe normy i wytyczne to podstawa. Tylko dzięki nim smak i aromat browaru z Grybowa jest nie do zastąpienia. Piwo to z pewnością trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych koneserów i smakoszy lekkich alkoholi. W górskiej Toskanii Pilsweiser odnalazł swoje miejsce tworząc niebanalne połączenie tradycji i smaku, na najwyższym poziomie.

Villa Toscana  |  ul. Budzowa 2a  |  34-531 Murzasichle k/ Zakopanego

www.villatoscana.pl



tagi: Villa Toscana , wakacje , wypoczynek , włoska kuchnia ,