Kategorie produktów

Kawa czy herbata?

Poniedziałek, 20 lipca 2015 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 07/113. Lipiec 2015
Na początek dnia, w pracy, po południu z przyjaciółmi, u cioci na imieninach… W każdej z tych sytuacji towarzyszą nam kawa i herbata. Który napój wybieramy częściej i w jakiej formie spożywamy je latem?
Wybór zależy między innymi od upodobań smakowych, nastroju, pory dnia, roku czy temperatury powietrza. Oba te napoje towarzyszą nam przy różnych okazjach, jedno jest pewne – Polacy bez kawy i herbaty nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania.
Nawet upalny dzień jest doskonałą okazją do wypicia jednego z napojów zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno…

Herbaciane smaki

Herbata jest nieodłącznym towarzyszem naszych posiłków, codziennych zajęć i towarzyskich spotkań.
90% Polaków deklaruje, że regularnie spożywa herbatę. Różnorodność jej odmian jest ogromna. Każdy znajdzie wariant, który będzie dla niego najbardziej odpowiedni – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Na smak i oddziaływanie herbaty wpływ ma cała gama czynników – od gatunku, rodzaju, pochodzenia, aż po sposób przyrządzenia i czas parzenia.
Najchętniej pijemy czarną herbatę. Wybiera ją praktycznie połowa polskich konsumentów. Jeśli decydują się na tę odmianę, to najczęściej jest to earl grey. Jednak w ostatnim czasie zauważono spadek popytu na czarną herbatę, z korzyścią dla herbaty zielonej, owocowej i ziołowej. Odpowiednio podana i w odpowiednich ilościach, latem doskonale wpływa na nasz organizm i pomaga mu lepiej radzić sobie z upałem i szybką utrata płynów.

Ice tea domowym sposobem

„W moim sklepie, który wspólnie z mężem prowadzę od ponad 20 lat, herbata to ulubiony napój – zarówno mój, jak również stałych klientów” – mówi Marzena Piskorowska, detalistka z Mławy.
Jak przyznaje, klienci najchętniej wybierają herbaty z wyższej półki cenowej, takie jak Lipton czy Loyd, ale oczywiście dostępne są także marki ekonomiczne jak Saga czy Minutka. „Latem nie odnotowujemy spadku herbat czarnych, to produkt całoroczny, podobnie jak owocowe smaki. Rośnie natomiast rotacja w kategorii herbat zielonych. Białe i czerwone to bardzo mały segment rynku” – dodaje pani Piskorowska. Jeżeli chodzi o herbaty rozpuszczalne, granulowane w sklepie w Mławie dostępne są produkty Ekland i Celiko. „Oczywiście idealną wersją herbaty na upał – jest podanie jej na zimno. Najprostszy sposób to zaparzenie swojej ulubionej herbaty, może być również owocowa i schłodzenie jej do odpowiedniej temperatury, dodanie kostek lodu, limonki, cytryny czy innych ulubionych dodatków i jedyna w swoim rodzaju ice tea gotowa” – podpowiada detalistka z Mławy.

Kawowe przyzwyczajenia

Ożywia umysł, pobudza, dynamizuje… Kawa to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie. Obecna jest w każdej kulturze, a ile krajów tyle zwyczajów jej parzenia i spożywania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – choć możliwości są nieograniczone, najczęściej z braku czasu i pomysłu wybieramy dobrze znany, wypróbowany smak czarnej, parzonej kawy.
A co z kawą na upalny dzień? Dla przykładu – rodowici mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego piją tradycyjne espresso nawet w najbardziej upalne dni. Mrożone napoje, serwowane w postaci deserów, są przygotowywane przede wszystkim z myślą o turystach, również tych z Polski.
Pierwszy przepis na mrożoną kawę pojawił się już w XVI wieku. Café viennois – bo o niej mowa – przez wieki ewoluowała do formy popularnego deseru podawanego z lodami i bitą śmietaną. Już na początku XX wieku, grono wielbicieli zdobył mazagran – koktajl przygotowywany na bazie aromatycznego espresso z dodatkiem cukru, kostek lodu, plastra cytryny i rumu, serwowany w wysokiej szklance.
Dziś, przepisy na kawę mrożoną można znaleźć niemal w każdej kuchni świata. Modyfikowane w zależności od preferencji kulinarnych danego regionu, różnią się lokalnymi dodatkami i przyprawami. Hawajczycy dodają do niej syrop ananasowy, podstawą szwajcarskiej wersji jest natomiast gorzka czekolada. To, co jednak pozostaje niezmienne, to baza w postaci wyrazistej i bogatej w smaku kawy.
Kawa mrożona z lodami, czy cappucino z bitą śmietaną? Lato to idealna pora na kawowe pyszności! Miliony osób na całym świecie rozpoczynają dzień od kubka kawy. Bo niezależnie od tego jak ją przyrządzimy, dodaje energii i pobudza do działania.

Latte, Frappe czy cappuccino?

„Kawa i herbata są produktami całorocznymi, jednak kawa w przeciwieństwie do herbaty nie notuje spadku w okresie wakacyjnym (ciepłe miesiące)” – mówi Katarzyna Deptuła, zastępca kierownika Stokrotki w Warszawie. Wśród kaw najlepiej sprzedają się kawy mielone oraz rozpuszczalne, chociaż największą dynamikę wzrostu wykazują kawy ziarniste. Dalszą pozycję zajmują kawy cappuccino oraz zbożowe.
„Wśród kaw rozpuszczalnych wysoką rotację odnotowujemy w  obrębie marek Nescafé Classic, Nescafé Gold, Jacobs Cronat Gold, wśród ziarnistych – Lavazza, Douwe Egberts, Prima, Woseba. W kategorii mielonych – Tchibo, natomiast wśród typu cappuccino numerem jeden jest Caffetteria Mokate, a w segmencie zbożowych – Inka” – dodaje pani Katarzyna.
Jak przyznaje detalistka Polacy w związku z licznymi wakacyjnymi podróżami przekonują się do kaw takich jak latte czy grecka frappe. Można przyrządzić je również samodzielnie wykorzystując ulubioną kawę i miksując ją z lodem i mlekiem. „W swojej ofercie tego typu kawy posiadają marki Nescafé oraz Caffetteria Mokate – Ice Latte czy Krüger – Ice Coffee o smaku kokosowym, a także w wersji Classic czy Latte” – mówi pani Deptuła.
Wersje ice w przypadku kawy i herbaty ożywiają rynek tych napojów w sezonie letnim. Polscy konsumenci nie zapominają także o podstawowych wersjach – czyli tradycyjnej gorącej herbacie czy małej czarnej o poranku. Kawa i herbata bowiem to nieodłączny element codziennego jadłospisu każdego z nas.

Monika Dawiec


tagi: kawa , herbata , latte , frappe , cappuccino , Nescafé , Mokate , Ice Latte , Krüger ,