Kategorie produktów

Letnie sposoby na herbatę

Poniedziałek, 20 lipca 2015 HURT & DETAL Nr 07/113. Lipiec 2015
Podczas upałów dla ochłody sięgamy często po różne napoje gazowane, zapominając o zwykłej herbacie. A przecież doskonale gasi pragnienie a na dodatek jest smaczna i zdrowa. Wiedzą o tym mieszkańcy krajów, w których słońca jest pod dostatkiem. Marokańczycy na przykład preferują herbatę słodką i gorącą, z dodatkiem mięty. Gorącą herbatę pijają również Beduini na pustyni oraz mieszkańcy Kazachstanu, czy Rosji, którzy swój czaj parzą w ciągle podgrzewanych samowarach. Dlaczego piją herbatę gorącą a nie zimną. Która skuteczniej ochładza organizm?
Na ciepło

Otóż gorąca herbata podnosi ciepłotę organizmu, w wyniku czego wydaje nam się, że jest chłodniej niż w rzeczywistości. Mniej się pocimy, nie odczuwamy pragnienia spowodowanego upałem. Wpływ na zmniejszenie dolegliwości spowodowanych upałem ma również związek, który wydziela się w pierwszych minutach zaparzania herbaty – czyli kofeina, nazywana w odniesieniu do herbaty teiną. Dla tych, którzy nie potrzebują pobudzenia, doskonałe będą herbaty zielone z dodatkami – na przykład herbata zielona LOYD o smaku cytryny, melona czy pomarańczy i mandarynek. Dzieci na pewno polubią owocowe LOYD-y, np.: o smaku maliny i truskawki, dzikiej róży i jabłka czy ananasa i gruszki.

Na zimno

Ci, którzy preferują jednak zimne napoje, polubią na pewno domową Ice Tea. Najprostszy sposób na jej przygotowanie to zaparzenie herbaty w klasyczny sposób i ochłodzenie jej – w lodówce lub dodając kostki lodu. Taka herbata doskonale smakuje z różnymi dodatkami, np. pogniecionymi listkami mięty, miodem, sokiem owocowym (malinowym, pomarańczowym, cytrynowym) lub z całymi kawałkami świeżych owoców – np. truskawek lub ananasów.

Zamrożona

Ciekawym pomysłem jest zamrożenie esencji herbacianej w foremkach do lodu. Powstaną lodowe kostki herbaciane – doskonałe do ochłodzenia wody z sokiem, z miętą lub do innych napojów. Eksperymentując z różnymi gatunkami klasycznej herbaty lub herbatek owocowych, czy ziołowych, otrzymamy kostki o różnych kolorach.
Racząc się gorącą herbatą musimy pamiętać, że ciepły napój daje tylko pozorne uczucie chłodu, dlatego nie zapominajmy, że w gorące dni powinniśmy intensywnie nawadniać organizm.

Sylwia Mokrysz z zarządu Mokate SA - Herbata latem to nie tylko sposób na gaszenie pragnienia i nawadnianie organizmu. To również pole do popisu dla kreatywnych osób lubiących urozmaicać napary i czerpać prawdziwą radość z ich picia. Latem często bowiem przygotowujemy herbatę w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Najbardziej popularne są mieszanki z cytryną. Do stworzenia takiej herbaty potrzebujemy: 4 saszetki czarnej herbaty na przykład LOYD Dark Kenya, 3 szklanki wody, 1 szklankę cukru i 3/4 szklanki soku z cytryny. Zagotowujemy wodę, zalewamy nią saszetki herbaty i zaparzamy przez kilka minut. Dodajemy następnie cukier oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Czekamy aż przestygnie i podajemy z lodem i liściem mięty.



tagi: Sylwia Mokrysz , Mokate , Loyd , herbata , lato , wakacje , Ice Tea , owoce ,