Nowości

Trzeci sezon piwa Wielkanocnego z browaru Okocim

Środa, 01 kwietnia 2015
Limitowana edycja sezonowego piwa Wielkanocnego pod marką Browaru Okocim uwarzonego na czas wiosenno-wielkanocny, jest już dostępna na sklepowych półkach. Esencjonalne, aksamitne w smaku, o wyczuwalnej nucie słodowo-karmelowej, będzie na rynku do końca kwietnia 2015 roku.
Piwo Wielkanocne to unikalna propozycja na rynku, przygotowana, aby urozmaicić ten szczególny, wiosenny czas.

W procesie jego warzenia wykorzystano cztery rodzaje słodu: jasny, monachijski, karmelowy oraz barwiący, co nadało piwu ciemno-bursztynowy kolor. Na finiszu wyczuwalne są nuty miodowe oraz łagodna, niepozostająca na długo goryczka.  Wyraziste w smaku piwo typu koźlak, będzie ciekawym dopełnieniem wiosenno-wielkanocnych smaków i spotkań w gronie bliskich osób.

Konsumenci polubili piwo Wielkanocne dlatego zdecydowaliśmy się zaproponować je także w tym roku. Coraz więcej osób poszukuje piw warzonych na specjalne okazje. My również wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Warto podkreślić, że kategoria piwnych specjalności cieszy się uznaniem wśród konsumentów. W minionym roku urosła ilościowo o 23%, zaś wartościowo o 24%  w porównaniu do 2013 roku – mówi Maciej Banaszkiewicz, Brand Manager marki Browar Okocim.

Wielkanoc to jedno z najstarszych i najważniejszych świąt  w polskiej tradycji. Dania, które w tym okresie przyrządzamy są niezwykle zróżnicowane. Baby wielkanocne, mazurki i żurek goszczą na każdym stole. Piwo Wielkanocne doskonale komponuje się z aromatycznymi wielkanocnymi daniami głównymi np. kaczką, pieczonym schabem ze śliwkami lub zapiekaną białą kiełbasą z rumianą cebulką. Jest również świetnym dopełnieniem wielkanocnych słodkości.  

Piwo Wielkanocne najlepiej smakuje lekko schłodzone, podane w temperaturze ok. 8-10OC. Najlepiej serwować je w pokalu, który podkreśli gęstą, kremową pianę.

Zawartość alkoholu w piwie Wielkanocnym to ok. 6% obj., z kolei ekstraktu ok. 14% wag. Jest dostępne w 0,5 l butelkach, w sugerowanej cenie 3,99 zł brutto. Piwo Wielkanocne dostępne jest jedynie przez trzy miesiące w roku, od lutego do kwietnia i należy do specjalnej serii piw sezonowych Browaru Okocim. Pojawienie się piwa Wielkanocnego na półkach zostało wsparte materiałami POS w sklepach.

tagi: Okocim , piwo , browar , Wielkanoc ,