Kategorie produktów

Podróże kulinarne

Niedziela, 15 marca 2015 Autor: Kasia Ogonowska, HURT & DETAL Nr 03/109. Marzec 2015
Fascynacja zagraniczną kuchnią w Polsce i rozwój smakowej turystyki nabrały rozpędu. Nasze upodobanie do potraw innych niż rodzime stało się praktycznie normą. Jednak plonów nie zbierają wyłącznie biura turystyczne. Dziś swoje podróże kulinarne konsumenci mogą odbywać bez wypisywania wniosku urlopowego. Wystarczy, że zajrzą do swojego ulubionego sklepu spożywczego.

Decyzję, w którą stronę świata wyruszyć w pierwszej kolejności, może ułatwić możliwość spróbowania i posmakowania na przykład Włoch, Tajlandii czy Meksyku we własnej kuchni. Zainspirujmy więc, najbardziej popularnymi kierunkami podróży naszych smakowych turystów i dostosujmy ofertę sklepową do ich preferencji.

Włochy od kuchni

Słoneczna Italia zajmuje piąte miejsce na świecie pod względem liczby przybywających turystów. Nic więc dziwnego, że również polscy konsumenci zachwyceni są potrawami kuchni śródziemnomorskiej i chętnie eksperymentują ze smakami kojarzącymi im się z urlopem, słońcem i gorącym latem. Tradycyjny włoski posiłek to przede wszystkim odpowiednie przyprawy, takie jak oregano, bazylia, pieprz, czosnek tymianek czy rozmaryn. To one w charakterystyczny sposób uzupełniają smak włoskich dań na naszych stołach. Na rynku przypraw w Polsce konkuruje ze sobą wiele firm oferujących bardzo szeroki asortyment. Wśród nich znajdują się m.in. przyprawy Kamis, dzięki którym konsumenci mogą dowolnie eksperymentować w kuchni, przyrządzając w prosty sposób nawet najbardziej wyszukane i oryginalne potrawy. Z listy najbardziej popularnych marek nie sposób również nie wymienić firm Prymat czy Podravka, których to produkty także dają gwarancję najwyższej jakości, a w konsekwencji pewne źródło dochodu.

Na północy kraju ulubionym składnikiem dań Włochów są ryż i polenta czy nawet masło. Na południu zaś prym wiodą różnorodne makarony oraz oliwy. Jeśli chodzi o makarony, na polskim rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogłyby zainteresować klientów. Szerokie doświadczenie w tym zakresie mają między innymi producenci: Barilla Poland, Grupa Makarony Polskie, czy na przykład ANIMAK-KOPCZA., która od dwudziestu lat zajmuje się produkcją makaronu. W przypadku oliwy, która również jest bardzo istotnym elementem kuchni włoskiej, polscy konsumenci posiadają dziś ugruntowaną wiedzę na temat jej rodzajów i różnic produkcji. Oliwa extra vergine z oliwek z pierwszego tłoczenia jest tą najczęściej poszukiwaną przez konsumentów.
Oczywiście każdy z regionów Włoch to inne kulinarne specjały. Abbacchio, czyli jagnięcina w białym winie z rozmarynem – najczęściej możliwa do upolowania jest w Rzymie. Emilia-Romania, ze stolicą w Bolonii, słynie z faszerowanych pierożków i oczywiście sosu mięsnego (bolognese). Dlatego warto pamiętać również o półce z sosami gotowymi. Dziś na naszym rynku dostępnych jest wiele produktów, które gwarantują łatwy i szybki sposób przygotowania smacznych potraw. Sycylia i Siena szczyci się pysznymi deserami, takimi jak panna cotta, tiramisu czy panettone, rejon Valle d'Aosta fondue. Natomiast we Florencji Włosi zajadają się się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, a w Neapolu – oczywiście tradycyjną pizzą. Na naszych półkach sklepowych miłośnicy kuchni włoskiej będą też szukać mozzarelli, suszonych pomidorów, sosu pesto, a także znanych włoskich serów, takich jak choćby ricotta czy gorgonzola. Dla bardziej zapracowanych warto zadbać o dostępność dań gotowych, które oferuje między innymi firma Bonduelle.

Bruschetta, pasta, pizza, pesto, risotto, polenta, gnocchi, pierożki ravioli, tortellini – nie są polskim konsumentom obce. A ten, kto spróbował tych smaków choć raz, z wielką przyjemnością wraca do wielkiego włoskiego gotowania nawet na co dzień.

Jak smakuje kuchnia orientalna?

Chiny, Tajlandia, Indie, Japonia – bogactwo zapachów i niebywałych doznań! Jakie jest ABC kuchni orientu? Każdy kto spróbował jej choć raz, nigdy nie zapomni aromatycznych przypraw, imbiru, chili, kolendry, curry, ziół i sosów, oryginalnych, ostrych, gorzkich, słonych i oczywiście słodko-kwaśnych smaków. Składniki, które charakteryzują potrawy kuchni orientalnej to m.in. olej sezamowy, sojowy, ryby morskie, drób i oczywiście warzywa, przygotowywane na parze lub w woku (dzięki temu zachowują więcej wartości odżywczych). Na orientalnych stołach króluje oczywiście soja, i to w każdej postaci. Najbardziej popularnymi produktami, przygotowanymi właśnie na bazie soi są: tofu, tempech czy pasta miso (z fermentowanej soi), słynące jako najlepszy zamiennik mięsa i nabiału. Dodaje się je jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i zup. Orient to również odżywczy ryż oraz lekkostrawny makaron ryżowy, który mimo swojej nazwy nie jest wytwarzany z soi, tylko z fasoli mung. Potrawy kuchni orientalnej są nie tylko bardzo smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. Produkty wykorzystywane do ich przyrządzenia odpowiadają więc na bieżący trend zdrowego stylu życia.

Ale Meksyk!

Pikantna kuchnia meksykańska charakteryzuje się niewątpliwie jednym z najbardziej oryginalnych i ciekawszych smaków pośród wszystkich kuchni świata. Tacos i enchiladas, czyli po naszemu naleśniki z mąki kukurydzianej, podawane z mięsem lub bez, z dodatkiem ostrych sosów, to meksykańska baza. Nie sposób zapomnieć również o tortilli, która także stanowi podstawę tej kuchni. Na liście elementarnych dań, znajduje się oczywiście nachos – przystawka przyrządzona właśnie z wysuszonych i ze smażonych na głębokim tłuszczu torilli. Kukurydza – czym bez niej byłaby kuchnia meksykańska! Jest ona najważniejszym składnikiem innych, charakterystycznych dla tego kraju przysmaków: atole (gęsty napój z miodem i chili) czy tamales – dania składającego się z nadziewanego ciasta z mąki kukurydzianej, gotowanego na parze po uprzednim owinięciu liściem z kolby kukurydzy. Smakosze kuchni meksykańskiej, nie zapomną wymienić także chile relleno (papryki nadziewanej mięsem lub serem), przepysznych rosołów przygotowywanych na bazie wołowiny lub drobiu, zup z mięsa i kukurydzy (pozole) czy duszonej wołowiny i wieprzowiny podawanych na wiele sposobów.

Ostatnie lata pokazały, że w naszym kraju nie trudno znaleźć również fascynatów smaków tureckich. Oczywiście najpopularniejszą potrawą z tego regionu w Polsce jest kebab. Prawdziwy turecki kebab występuje w ponad dwudziestu odmianach, w zależności od regionu i charakteryzuje się odpowiednią wyrazistością smaku oraz aromatu. Oryginalnie serwowany jest w chlebie pita, jednak obecnie modne wśród konsumentów stały się również wariacje z domieszką meksykańskich specjałów, czyli podawane w tortilli. Dla tych, którzy nie przepadają za całodobowymi barami fast-foodowymi, można zaoferować dostępność odpowiednich produktów na sklepowych półkach.

Bogata oferta produktów, pozwalających na samodzielne przygotowanie smacznych i niedrogich dań charakterystycznych dla różnych zakątów świata, z pewnością pozwoli zwiększyć zyski oraz zdobyć nie tylko sympatię, lecz także lojalność klientów.

Katarzyna Ogonowska

tagi: Podróże , kulinarne , kuchnia , turystyka ,