Jakie powinno być wzorowe danie gotowe? Po pierwsze ma być szybkie w przygotowaniu, tradycyjne w smaku i przypominające domową kuchnię. Powinno być także zgodne z aktualnymi trendami żywieniowymi, a opakowanie musi zachęcać do zakupu.
Co możemy znaleźć w większości polskich sklepów? Fasolka po bretońsku, pulpety, gołąbki czy flaki – zajmują najwięcej miejsca na półkach z daniami gotowymi w słoikach, wśród puszek – królują gulasze i fasolki. Wśród mrożonek – pyzy, pizze, frytki i dania z warzywami. W kategorii dań na tackach chłodzonych są to przede wszystkim krokiety, różnego rodzaju naleśniki oraz pierogi. W kubkach – zazwyczaj możemy znaleźć zupy. Niektóre z tych dań możemy przygotować w kilka minut podgrzewając je w mikrofalówce czy piekarniku, inne przekładamy do garnka i podgrzewamy, jeszcze inne wrzucamy do gorącej wody czy na patelnię.Dla kogo gotowce?
„Dania gotowe kupują bardzo różnorodni klienci. Zazwyczaj są to ludzie, którzy wracają z pracy, potrzebują szybko zjeść ciepły i pożywny obiad. Wówczas sięgają po dania gotowe. Kobiety chętniej niż mężczyźni wybierają mrożone dania gotowe na bazie warzyw. Panowie z kolei zazwyczaj szukają czegoś mięsnego” – mówi Wiesława Żebrowska, ekspedientka ze sklepu w miejscowości Kajetany. Szybkiego pomysłu na obiad klienci poszukują w sklepach bez specjalnego przygotowania. Wybór dania gotowego odbywa się pod wpływem impulsu. Zwłaszcza jeżeli klient na zakupy przychodzi głodny.
Wiele zależy też od okazji na jaką potrzebne jest danie gotowe i możliwości jego przygotowania czy po prostu podgrzania. „Na przykład pracownicy sezonowi, którzy wynajmują kwatery w okolicy zazwyczaj wybierają gotowe dania w słoikach i puszkach. Wystarczy przełożyć je do garczka, podgrzać i obiad w całości jest gotowy. Młodzi ludzie wracający z pracy, gdzie zjedli już lunch, do sklepu przyjeżdżają po coś mniej tradycyjnego – chętnie wybierają warzywa mrożone na patelnię czy pizzę. Gospodynie domowe mające więcej niż 5 minut na przygotowanie obiadu, ułatwiają sobie gotowanie poprzez zakup szybkiego dodatku do dania. Jeżeli potrzebują przygotować szybko posiłek dla całej rodziny wybierają najczęściej mrożone bądź chłodzone dania mączne” – zauważa pani Wiesława.
Marki dostępne w małym sklepie
Wśród dań gotowych w słoikach w sklepie w Kajetanach dostępne są marki: Pamapol, Łowicz, Agrovita, Rolnik, Pudliszki, Kuchnia Staropolska oraz marki własne: Danie Kachny i Aro. „Wiodące produkty to Łowicz, Pamapol i Pudliszki” – dodaje detalistka.
W tej kategorii jak przyznaje pani Wiesława najchętniej wybierane są flaczki, bigos, gulasz, klopsiki, gołąbki, fasolka po bretońsku, pulpety, kociołek. „Podobne wybory dokonywane są w obrębie dań w puszkach, chociaż tutaj przewagę zyskują fasolki. Jeżeli chodzi o produkty w puszkach to fajnym pomysłem na wykonanie szybkiej sałatki czy dodatku do obiadu są mieszanki warzyw w puszkach Bonduelle” – przypomina pani Żebrowska. Jeżeli chodzi o chłodzone dania na tackach, wiodące marki to Virtu i Pudliszki. „Mamy też klientów na zupy i dania w kubkach. Danie w 5 minut Winairy wystarczy zalać wrzątkiem – i jest gotowe do spożycia. To bardzo fajny pomysł na szybki, ciepły posiłek” – dodaje.
„Mamy duży wybór w kategorii mrożonek. Z dań mrożonych mącznych króluje marka Nordis i Iglotex. Chętnie wybierane są pierogi, pyzy oraz knedle. Jak przyznaje pani Wiesława, wśród dań na bazie warzyw mrożonych prym wiodą marki Hortex, Frosta, Bonduelle. Najchętniej kupowane są mieszanki warzywne – na patelnię, mieszanki na zupę oraz szpinak. Dodatkowo z Frosty dobrze rotują produkty rybne, z Hortexu – Dania Meksykańskie czy Prowansalskie. Dużym powodzeniem cieszy się także pizza mrożona Guseppe (Dr. Oetker) oraz frytki Aviko.
„Tak naprawdę wszystkie produkty, które mamy na półkach, w lodówce i zamrażarce mają swoich wielbicieli. Asortyment zamawiamy pod stałych klientów. Oferta jest szeroka i jeżeli klient potrzebuje produktu, którego akurat nie ma – zamawiamy go specjalnie na życzenie i już następnego dnia danie gotowe jest dostępne w sklepie” – dodaje pani Żebrowska.
Informacja z paragonu
Wśród dań gotowych instant w sklepach małoformatowych do 300 mkw. największą popularnością cieszą się produkty marek: Knorr, Winiary oraz Vifon, a liderem pozostaje Unilever mający nieco ponad 60% udziałów w sprzedaży opisywanych produktów – wynika z danych Centrum Monitorowania Rynku. Dania gotowe instant dostępne są w około 40% analizowanych sklepów, produkty marki Knorr natomiast możemy dostać w blisko 90% sklepów sprzedających tego typu dania. Najlepiej rotującymi produktami są Knorr Gorący Kubek Puree z Boczkiem i Cebulką 75 g, Knorr Gorący Kubek Makaron z Sosem Bolońskim 56 g oraz Knorr Gorący Kubek Makaron z Sosem Serowo-Śmietanowym 60 g.
Duże znaczenie w sprzedaży dań gotowych ma segment dań gotowych w słoikach (ok. 60%), których sprzedaż rozkłada się w miarę równomiernie w przeciągu całego roku. Według danych CMR, najwięksi producenci – HJ Heinz, Pamapol oraz Agros-Nova – mają łącznie prawie 70% udziałów w obrocie tego segmentu. Do produktów cieszących się największą popularnością zaliczamy Gołąbki w Sosie Pomidorowym Pudliszki, Fasolka po Bretońsku z Boczkiem i Kiełbasą Pudliszki oraz Flaki po Zamojsku Pudliszki. Na półkach sklepowych możemy wybierać spośród ok. 7 wariantów dań gotowych w słoikach. Średnia wartość transakcji dla tego segmentu to ok. 7,50 zł.
Mrożone dania gotowe z omawianych segmentów cechuje największa sezonowość. Wzrost sprzedaży o ok. 30% odnotowywany jest w miesiącach październik-grudzień, głównie ze względu na ograniczoną dostępność świeżych warzyw w sklepach. Średnio w sklepach małoformatowych do 300 mkw. możemy wybierać spośród 3-4 wariantów mrożonych dań gotowych. Jak wynika z danych CMR, najlepiej sprzedającymi się produktami są produkty marki Hortex Warzywa na Patelnię, Frosta Paluszki Rybne oraz Steki Rybne. Produkty z portfolio Hortex oraz Frosta znajdziemy w ok. 50% sklepów sprzedających ten segment dań gotowych.
Chociaż wydatki na danie gotowe w ostatnich latach spadały, to eksperci prognozują, że następne lata powinny być lepsze. Nadal spożywamy mniej dań gotowych niż mieszkańcy innych krajów europejskich, co sprawia, że jest to kategoria z dużym potencjałem rozwoju. Dania gotowe i wszelkiego rodzaju mieszanki ułatwiające przygotowanie potraw to ważny segment rynku. Wciąż pracujemy dużo, podczas tygodnia mamy coraz mniej czasu na spędzanie go w kuchni. Dania gotowe są więc idealnym rozwiązaniem na takie okazje. Dodatkowo przed nami lato – najlepszy sezon na gotowce, które chętnie zabieramy na pikniki, wycieczki do lasu czy wakacyjne wyjazdy pod namiot.
Monika Dawiec
tagi: pyzy , pizze , frytki , dania , gotowe ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...