Kategorie produktów

Polacy marynują!

Poniedziałek, 19 stycznia 2015 HURT & DETAL Nr 01/107. Styczeń 2015
- II edycja konkursu JAMARynuje rozstrzygnięta Laureatką JAMARynuje 2014 została Pani Lidia ze Środy Śląskiej za przepis na Pastę paprykową. Wyróżnienia otrzymały przepisy na Musztardę Jabłkową oraz Śledzie marynowane ze śliwkami i cydrem. Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
JAMARynuje 2014 to druga edycja konkursu na oryginalne marynaty octowe, który stał się bardzo popularny wśród konsumentów. Promocja tego wydarzenia prowadzona była przez stronę www.marynujemy.pl (która zarazem była formularzem zgłoszeniowym do konkursu), profil Marynujemy na facebooku (www.facebook.com/Marynujemy), a także komunikowana była w prasie, sklepach (plakaty, ulotki) oraz na etykietach octu.
 
Etap po etapie
 
Konkurs JAMARynuje rozpoczął się 5 maja 2014 roku i cieszył bardzo dużą popularnością. Podzielony był na sześć etapów. 
 
W etapach I-V zadaniem konkursowym było przesłanie – za pomocą strony www bądź listownie – przepisu na oryginalną marynatę octową z użyciem octu marki Jamar. Na zakończenie każdego etapu w wyniku głosowania internautów i jury wybierane były przepisy do wyróżnień miesiąca. Wyróżniono w sumie 20 przepisów, których autorzy otrzymali profesjonalne garnki do wekowania, a także przeszli do etapu VI. 
 
Zadaniem w etapie VI było przysłanie słoika z marynatą przygotowaną według przesłanego przepisu. 18 listopada 2014 roku odbyła się degustacja marynat przez 3-osobowe jury. 
 
W tym roku poziom przysłanych marynat był bardzo wysoki, co dodatkowo utrudniało wybór.
 
Nagrody główne 
 
Po wnikliwej ocenie i burzliwych dyskusjach jury postanowiło przyznać nagrody następującym przepisom i ich twórcom:
• Nagrodę główną 10 tys. zł – Pani Lidii ze Środy Śląskiej za przepis na Pastę paprykową,
• Wyróżnienie w wysokości 2 tys. zł – Pani Joannie ze Słupska za przepis na Musztardę Jabłkową,
• Wyróżnienie w wysokości 2 tys. zł – Pani Małgorzacie z Warszawy za przepis na Śledzie marynowane ze śliwkami i cydrem.
Wręczenie głównej nagrody odbyło się w siedzibie firmy JAMAR.
 
Wyróżnienia miesiąca
 
 20 przepisów, które otrzymały wyróżnienia miesiąca w konkursie JAMARynuje 2014 to:
Frankfurterki odjazdowe, Morele w miodzie lipowym, Sałatka kalafiorowa, Czereśnie w marynacie, Ogórki w zalewie keczupowej, Sos Uncle Beans, Dynia z marynaty, Pikle, Pasta paprykowa, Zamieszanie z papryczkami, Cyklantera w marynacie, Śledzie marynowane ze śliwkami i cydrem, Śliwka z gruszką na słodko-kwaśno, Grillowane letnie warzywa z fetą i goudą, w marynacie pachnącej bazylią, oregano, czosnkiem i cytryną, Niewinne węgierki, Ogóreczki młodzieńcza jędrność, Kiwi z papryką i orzechami nerkowca, Śliwki Earl Grey, Musztarda Jabłkowa, Jarzębina w occie.

O pasji do gotowania, zwycięskim przepisie i radości z wygranej opowiada Lidia Jędrzejczak.
 
Czy kulinaria to pani pasja?
 
Tak! Kocham gotować i mogłabym zamieszkać w kuchni! Od lutego 2014 roku prowadzę autorski blog kulinarny. Piszę o jedzeniu, robię zdjęcia swoim potrawom i dużo eksperymentuję w kuchni. Piekę chleb, robię sery, wędliny. 
 
A marynowanie?
 
Od lat w rodzinnym domu przygotowujemy przetwory na zimę. Oczywiście na bazie octu Jamar! A pastę paprykową, która wygrała konkurs, uwielbia cała moja rodzina. 
 
Skąd pomysł na pastę paprykową z dodatkiem imbiru?
 
Pastę paprykową robiła kiedyś prawdopodobnie moja babcia, przygotowywała ją często moja mama, więc przepis jest w naszej rodzinie od lat. Moja autorska pasta paprykowa jest nieco zmodyfikowana. Unowocześniłam ten przepis, zmieniłam proporcje i dodałam imbir. Moje dzieci ją uwielbiają. Taką pastę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do pizzy, kanapek, sosów czy jajek. Jej delikatnie ostry smak podkreśla doskonały ocet Jamar.
 
Nagroda główna – 10 tys. zł to spora suma. Gratulujemy!
 
Dziękuję. Jestem bardzo szczęśliwa z wygranej. Po pierwsze cieszę się z uznania jaki zdobył mój przepis w Internecie. Miałam już swoje małe sukcesy kulinarne, ale muszę przyznać, że ten jest największy jaki osiągnęłam. Nie spodziewałam się tego. Nagroda jest wspaniała! Zabiorę swoją rodzinę na zasłużone wakacje.
 
Monika Dawiec
 
 
PASTA PAPRYKOWA 
 
Składniki: papryka – 3 kg, papryka ostra mielona – 1 łyżeczka, ocet spirytusowy 10% JAMAR – 250 ml, olej słonecznikowy – 300 ml, sól – 3 łyżki, cukier – 300 g, koncentrat pomidorowy – 3 słoiczki, liść laurowy – 3 szt., czosnek – 4 ząbki, imbir – 1 mały korzeń

Wykonanie:
Paprykę i chilli umyć i grubo zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, olej cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia – gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać ocet Jamar, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Pastę włożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować jeszcze 10 minut. Słoiczki wyjąć i ułożyć do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia.
Autor: Lidia Jędrzejczak

tagi: Jamar , konkurs , ,