Kategorie produktów

PODSUMOWANIE ROKU: Wszystko, co dobre

Poniedziałek, 19 stycznia 2015 HURT & DETAL Nr 01/107. Styczeń 2015
Prezentujemy drugą część podsumowania 2014 roku. Bo początek nowego – to idealny czas na zbilansowanie dotychczasowych osiągnięć, ważnych momentów w rozwoju firmy oraz określenie sytuacji na rynku FMCG.

Anetta Gołda, Brand PR Manager marki Żywiec, Grupa Żywiec

W 2014 roku Żywiec, flagowa marka Grupy Żywiec, kontynuowała strategię przyjętą 3 lata temu, której celem było nadanie jej nowego, bardziej współczesnego wizerunku. Zgodnie z założeniami postawiliśmy na teraźniejszość i przyszłość, nawiązując jednocześnie do tradycji. W komunikacji podstawową platformą stał się internet – medium, które pozwala na otwarty dialog z konsumentami i oferuje innowacyjne rozwiązania. Pod względem produktów podążyliśmy natomiast drogą piwnych specjalności, które z jednej strony nawiązują do dziedzictwa marki, z drugiej pokazują jej potencjał i nowe oblicze. Inspirując się tradycyjnymi recepturami i najnowszymi trendami, wiosną wprowadziliśmy do sprzedaży trzy piwne specjalności – Bocka, Marcowe i Białe, które udowodniły najwyższe kompetencje żywieckich piwowarów. Jednocześnie wystartowaliśmy z innowacyjną kampanią „Żywieckie Wybory”, w której zaprosiliśmy miłośników piwa do oceny nowych gatunków i wyboru jednego, który pozostanie w portfolio marki. Po sukcesie tej aktywacji, w listopadzie poszliśmy jeszcze krok dalej i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, wprowadziliśmy na rynek Żywiec APA – piwo górnej fermentacji o wyjątkowym, bardzo chmielowym aromacie, którego receptura nawiązuje do gatunku American Pale Ale. Premiera nowego wariantu została uznana przez niezależnych komentatorów za wydarzenie, którym firma wkroczyła na drogę piwnej rewolucji. Dzięki wariantom oraz innowacyjnej komunikacji z konsumentami przywróciliśmy marce pozycję nr 1 w kategorii piw premium – odnotowaliśmy wzrost udziałów w rynku zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości sprzedaży. Co więcej, stworzyliśmy kreatywną platformę komunikacji, która w niebanalny sposób łączy historię z nowoczesnością oraz odpowiada na oczekiwania współczesnego konsumenta. Dzięki niej marka wzbudza pozytywne emocje i uznanie, co potwierdza długa lista branżowych wyróżnień. Tylko w 2014 r. Żywiec został nagrodzony trzema nagrodami EFFIE i czterema MIXX Awards. Wszystkie te czynniki otwierają nam pole do dalszych, efektywnych projektów w przyszłych latach.

Leszek Wąsowicz, Prezes Zarządu Helio

Rok 2014 przywodzi na myśl przede wszystkim pomyślnie przeprowadzony proces wprowadzenia awangardowej na rynku linii bakalii HELIO Natura, charakteryzującej się brakiem typowych dla suszonych owoców konserwantów, tj. kwasu sorbowego (E200) i dwutlenku siarki (E220). Dzięki naturalnemu procesowi suszenia uzyskaliśmy produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a jednocześnie naturalnie zdrowe, o naturalnie wyjątkowym smaku i naturalnym dla suszonych owoców kolorze. Linia ta jest odpowiedzią na rosnący popyt na zdrową i mało przetworzoną żywność, poszukiwaną m.in. z uwagi na wzrost częstotliwości występowania alergii i innych chorób cywilizacyjnych, oraz panującą modę na zdrowy tryb życia. Prócz nietuzinkowych produktów, np. ciemnej moreli bez konserwantów, czy żurawiny o obniżonej o 50% zawartości cukru, zadbaliśmy też o atrakcyjny i wiarygodny przekaz promocyjny, będący efektem współpracy ekspertów ds. komunikacji marketingowej, dietetyków i liderów opinii publicznej. Kampania obejmowała różnorodne kanały komunikacji, w tym TV, prasę, outdoor, czy social media. Jej celem była popularyzacja bakalii w codziennej diecie, a tym samym zerwanie ze stereotypem sięgania po bakalie tylko od święta jako dodatek do ciast.  Choć są powody do satysfakcji, nadal jesteśmy świadomi wyzwań. Dlatego stale rozszerzamy nasze kompetencje produkcyjne i podążamy za najnowszymi światowymi standardami jakości. Nadmienię zatem, że w 2014 r. uzyskaliśmy najwyższą ocenę podczas certyfikacji BRC – Global Standard for Food Safety.

Tomasz Kurpisz, Prezes Hortex Holding

W 2014 r. krajowy rynek wzrósł w obu kategoriach, w których obecna jest Grupa Hortex – soków, nektarów i napojów oraz mrożonych warzyw i owoców. Ich rozwój stymulowany jest przez innowacje produktowe, a w przypadku soków, nektarów i napojów, także opakowaniowe.

Jako firma systematycznie pracujemy nad zwiększeniem udziałów rynkowych w obu kategoriach, wzrostem sprzedaży i utrzymaniem tego trendu. Pracujemy nad innowacjami, wprowadzamy nowe produkty. Marka Hortex wspierana jest licznymi intensywnymi działaniami reklamowymi oraz promocyjnymi.

Jako niekwestionowany lider kategorii edukujemy konsumentów na temat zalet mrożonych warzyw i owoców. Dbamy o jej innowacyjność. W tym sezonie w mrożonkach oprócz zup wprowadziliśmy nową, mrożoną linię „na patelnię”  – Makarony na patelnię. Są to pyszne kompozycje makaronów i warzyw, z dodatkiem doskonale doprawionych sosów. Mamy nadzieję, że powtórzą sukces doskonale rozwijającego się segmentu warzyw na patelnię.

W 2014 r. Hortex umocnił także pozycję wicelidera w kategorii soków, nektarów i napojów. Oprócz nowych smaków soków i napojów, wprowadziliśmy także soki i nektary w opakowaniach aPET 0,33 l i 1 l. Oferta ta została bardzo dobrze przyjęta przez rynek.

W efekcie w roku finansowym 2013/14 zakończonym 31 maja br. spółki powiązane Grupy Hortex osiągnęły obroty ponad 800 mln zł i wypracowały dodatni wynik finansowy.

Maciej Herman, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu LOTTE Wedel

Sytuacja na polskim rynku słodyczy jest dynamiczna i złożona, co potwierdził także 2014 rok. Obserwujemy sporo ciekawych trendów, zarówno po stronie konsumenckiej, jak i rynkowej. Wychodząc naprzeciw tym pierwszym, w 2014 roku do wedlowskiego portfolio wprowadziliśmy wiele nowości, znalazły się wśród nich: praliny WedLove, duże tabliczki czekoladowe Bajeczny, Pierrot, WW i Brownie, impulsowy CzekoWafel, a także Ptasie Mleczko® w nowym hermetycznym opakowaniu. Prawdziwym hitem okazała się seria KarmeLove składająca się z trzech pełnych czekolad karmelowych oraz specjalnej edycji pianek Ptasie Mleczko®.

Od strony rynkowej Wedel odniósł w minionym roku duży sukces. Wyraźnie wzmocniliśmy swoją pozycję w cały czas bardzo silnym kanale tradycyjnym (ok. 45% wartości kategorii)*, w tym w tzw. Sieciach Lokalnych, osiągając rekordowy wśród wszystkich producentów ponad 20%* wzrost. Jesteśmy również bardzo zadowoleni ze wzrostów w kanałach hipermarketów i supermarketów, które także były rekordowe i wyniosły odpowiednio 15% i 16%* (*wg danych ACN vol. YTD Sept. 2014).

Dla marki Wedel był to rok niezwykle aktywny pod kątem działań reklamowych. 2014 r. rozpoczęliśmy od premiery kampanii reklamowej „Lubię To”, jesienią natomiast wystartowała intensywna komunikacja dotycząca produktów z serii KarmeLove, a także promocja konsumencka „Zbieraj punkty, odbieraj nagrody”. Wszystkie kampanie obejmowały zarówno największe stacje telewizyjne, jak i kanały tematyczne. Reklamy były również obecne szeroko w nowych mediach, m.in. w serwisach VOD, pojawiły się także reklamy outdoorowe. W listopadzie rozpoczęliśmy zupełnie nową kampanię – „W kuchni z Wedlem”. Chcemy pokazać i zainspirować polskich konsumentów w jaki sposób produkty Wedla mogą wykorzystać w swojej... kuchni i przygotowywać z nich smaczne posiłki, zarówno słodkie, jak i słone. W kampanię zaangażowanych zostało, m.in. pięciu popularnych vlogerów: Kuba Jankowski, Lekko Stronniczny, Paulina z Kotlet.tv, Szusz oraz RockGlamPrincess. Całość kampanii spina nasza strona internetowa www.wedel.pl.

W roku 2014 marka Wedel brała udział również w szeregu dodatkowych inicjatyw takich jak: Noc Muzeów 2014, Festiwal Szpitalna Łączy, Food Blogger Fest, Mroczne Czytanki Po Zmroku, a także była organizatorem obchodów Międzynarodowego Dnia Czekolady.

Wiele sukcesów za nami ale wierzymy, że jeszcze więcej przed nami. Przed nami ambitne plany rozwojowe i inwestycyjne, dotyczące zarówno naszego portfolio, jak i budowania relacji z naszymi konsumentami i klientami.

Teresa Mroczek-Krupa, Dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu, Südzucker Polska S.A.

To był bardzo ważny rok dla marki Cukier Królewski, gdyż obchodziliśmy 15-lecie jej istnienia. Na przestrzeni tych lat wprowadziliśmy na rynek kilkanaście produktów oraz innowacyjnych opakowań – jako jedyni mamy w swojej ofercie cukier puder w młynku czy cukier drobny w kartonie z zakrętką. Pod marką Cukier Królewski dostarczamy nie tylko najwyższą jakość, ale również praktyczne rozwiązania usprawniające pracę w kuchni. Śmiało można powiedzieć, że zrewolucjonizowaliśmy rynek cukru w Polsce! Jestem przekonana, że zdanie to podzielają również nasi konsumenci oraz kupcy, gdyż wielokrotnie docenili naszą markę. Nie sposób wymienić tu wszystkich nagród, wspomnę tylko, że jesteśmy laureatem czterech Laurów Konsumenta, w tym prestiżowego tytułu Lider Dekady, Superbrands, Złotego Paragonu i wielu innych. Jubileusz to doskonała okazja na zmiany, dlatego w tym roku rozpoczęliśmy wymianę opakowań, co jest związane z wprowadzeniem nowego logotypu marki. 2014 to dla nas też rok „Słodkich gestów”. Przeprowadziliśmy badania na temat „słodzenia”, a wyciągnięte z nich wnioski posłużyły nam za punkt wyjścia do całorocznej akcji promującej życzliwość. Zachęcając do komplementowania innych, m.in. nagradzaliśmy konsumentów goframi w zamian za miłe gesty i w rozmaity sposób inspirowaliśmy do bycia jeszcze bardziej otwartym i serdecznym. Dzięki takiej postawie odkrywamy, że życie jest słodkie... a Cukier Królewski!

Adam Żulicki, Dyrektor ds. Marketingu i Eksportu, P.P.U.H. Woseba

2014 rok rozpoczęliśmy kampanią telewizyjną z naszym spotem „Ring of Fire”. Wiosna i lato to ciągła aktywność na antenie Radia ZET, konkursy radiowe, udział w trasie koncertowej „Lato ZET i Dwójki”, wspólny projekt ZET Cafe, gdzie z plenerowym studiem Radia ZET odwiedziliśmy szereg miast. W trakcie audycji barista prezentował metody parzenia kawy i obalał mity z nią związane. Bezpośredni kontakt z klientem przekonał nas o tym, że ludzie szukają informacji o kawie i sposobach jej przygotowania. Doceniają przy tym coraz częściej kawy premium, zawierające w swoim składzie wyłącznie mieszankę kaw z gatunku arabica.

Odpowiadając na zainteresowania konsumentów, stworzyliśmy portal kawazmleczkiem.pl, gdzie współpracujemy ze znanym satyrykiem Andrzejem Mleczką. Od listopada 2014 roku nasz zespół redakcyjny pokazuje, że dobry humor i filiżanka wyśmienitej kawy to sposób na udany dzień.

Nieustanne podnoszenie świadomości konsumentów na temat naszej kawy i jej walorów przynosi efekty. W 2014 roku Woseba została uznana za jedną z najsilniejszych marek w Polsce. W wyniku badania konsumenckiego przeprowadzonego przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia przyznano nam tytuł Created in Poland Superbrands 2014/15.

W 2015 roku poszerzymy ofertę kaw rozpuszczalnych. W działaniach reklamowych skoncentrujemy się na promowaniu jakości naszych kaw i podnoszeniu świadomości konsumenckiej. Będziemy obecni w codziennym życiu naszych klientów.

Kamila Moniuszko, Brand Manager local countlines, PL/BLT, Mondelez Polska

Niewątpliwym sukcesem okazała się także tegoroczna kampania Prince Polo, pt. „Które TOCOŚ jest narodową cechą Polaków”. Wykorzystując sukces wafelka Prince Polo na Islandii chcieliśmy zachęcić Polaków do odkrywania cech, które czynią nas wyjątkowymi i oryginalnymi. Naszą kampanią udało się wywołać dyskusję na ten temat i zachęcić wszystkich, aby przełamywali stereotypowe myślenie o Polakach odkrywając naszą pozytywną stronę. Kampania Prince Polo otrzymała wiele nagród branżowych, w tym najważniejszą nagrodę polskiej branży PR – Złoty Spinacz, a także nagrodę Klubu Twórców Reklamy (KTR) i Mixx Awards.

Małgorzata Chojnacka, Senior Brand Manager Milka, Mondelez Polska

W ramach akcji „Milka. Wybierzmy najmilsze miasto w Polsce!” już po raz drugi szukaliśmy najmilszego miasta w Polsce, czyli takiego, w którym mieszkają życzliwi, uśmiechnięci, mili i otwarci ludzie. Łącznie, podczas całej akcji, przesłano ponad 30 milionów przytuleń, a w 3 imprezach finałowych wzięło udział 30 000 osób.

Chcieliśmy także zainspirować Polaków do zrobienia wspólnie czegoś dobrego, dlatego w tym roku Milka wsparła SZLACHETNĄ PACZKĘ. Aby ułatwić codzienną pracę wolontariuszy, przekazaliśmy pół miliona złotych na bieżącą działalność i zabezpieczenie zaplecza logistycznego nie tylko w okresie Świąt, ale także przez cały rok.

W 2014 roku w tej kategorii, wprowadziliśmy także wiele nowości i innowacji produktowych, m.in. Milkę Bubbly o niespotykanym do tej pory kształcie bąbelków. Pojawiły się także czekolady: Milka TUC i Milka LU w formie dużej i małej tabliczki, a także Milka Oreo 300 g z całymi ciastkami Oreo oraz edycja limitowana czekolad Milka Crunchy Pretzel, Crispy Rice i Crunchy Corn. Nowością były również praliny Crispello w odświeżonych, atrakcyjnych opakowaniach i o ulepszonej recepturze.

Ewelina Polińska-Nadra, Brand Manager belVita, Mondelez Polska

Ciastka belVita, stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu i zawierające pełne ziarno przynajmniej z 5 rodzajów zbóż, od momentu wprowadzenia na rynek w 2012 roku systematycznie budują swoją pozycję w  segmencie ciastek pożywnych. W 2014 roku dobrze przyjęta przez konsumentów została nasza nowość – belVita Truskawki i Jogurt Naturalny.

W lipcu specjalny śniadaniowy autobus, który przyjechał do 5 wybranych miast Polski oraz weekendowe pikniki śniadaniowe odwiedziło łącznie aż 15 000 osób. Mieszkańcy mieli nie tylko możliwość spróbowania zbilansowanych wakacyjnych śniadań, ale mogli również samodzielnie skomponować swój poranny zestaw z ciastkami belVita i skorzystać z wielu atrakcji.

Wszystkie aktywacje były wspierane działaniami PR, za które otrzymaliśmy w 2014 roku Złoty Spinacz – najważniejszą nagrodę branży Public Relations w Polsce.

W 2015 roku zamierzamy kontynuować „śniadaniową rewolucję” i edukować Polaków o znaczeniu zbilansowanego śniadania.

Łukasz Kaszuba, Senior Brand Manager Kategorii Kawy, Mondelez Polska

Jako lider kategorii wiemy, że to od nas zależy wyznaczanie trendów rozwoju kawy w Polsce. W ramach akcji „Jacobs – Baw się kawą” inspirujemy Polaków do przygotowywania kawy w nowy sposób, we własnym domu. Ambasadorka marki – Ania Starmach – podpowiada jak łatwo przygotować pyszne i różnorodne kawy. Dzięki ogromnej bazie przepisów na stronie www.przepisynakawe.pl każdy znajdzie swój ulubiony sposób na kawę. Latem do opakowań kawy dołączyliśmy szablony do dekoracji, a zimą unikalne kompozycje przypraw – wszystko  po to, aby nasi konsumenci we własnym domu mogli cieszyć się ulubioną kawą podaną w ciekawy sposób!

 W 2014 wprowadziliśmy na rynek edycję limitowaną kawy mielonej Jacobs Krönung: Jacobs Krönung Intensywna i wyrazista oraz Harmonijna i łagodna to dwie unikalne mieszanki kaw pochodzących z odległych Indii, Ameryki Łacińskiej i Peru.

Na 2015 przygotowaliśmy wiele niespodzianek, które mam nadzieję, spotkają się z tak ciepłą reakcją, jak nasze ubiegłoroczne aktywacje.

 

Maciej Szała, Współwłaściciel i Prezes firmy De Care

 

Firma De Care od ponad 20 lat prowadzi dystrybucję produktów etnicznych na rynku polskim. Była pierwszą firmą na naszym rynku reprezentującą najlepsze światowe marki z tej grupy asortymentowej. Produkty, które posiada w swojej ofercie, są dedykowane dla każdego kanału dystrybucji. Z roku na rok, są one lepiej dostępne dla polskich klientów. Doświadczenie zdobyte na rynku, ponad 25 lat podroży w poszukiwaniu nowych produktów, wizyty u producentów w celu sprawdzenia jakości, a także uczestnictwo w targach i misjach na całym świecie, pozwoliło firmie kilka lat temu wprowadzić nowe linie produktów dedykowane naszym klientom. Obecnie proponujemy linię – House of Asia do kuchni azjatyckich (japońska, tajska i chińska), linię produktów zdrowych i zwartością dodaną – Livity, oraz nowość – House of Orient czyli linię produktów do kuchni orientalnej.

Dzięki zdobytemu doświadczeniu wiele naszych działań jest skierowanych na bezpośrednią edukację naszych klientów. Dzięki tym działaniom z roku na rok poszerza się grono miłośników kuchni etnicznych.

W roku 2014 zaobserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania kuchniami etnicznymi praktycznie na całym rynku.

Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że sieci dyskontowe również mocno doceniły wzrost zainteresowania tym segmentem rynku, przeprowadzając akcje dedykowane kuchniom azjatyckim.

Maciej Pawłowski, V-ce Prezes Zarządu firmy Kupiec

 

Rok 2014 był dla firmy Kupiec pełen nowości i zmian. Już teraz wiemy, że stały się one bodźcem dla rozwoju całej firmy, które procentują zarówno na rodzimym rynku, jak i za granicą.

Początek 2014 to okres wprowadzenia nowości produktowych, które spotkały się z aprobatą naszych konsumentów.  Nowe produkty w portfolio marki wdrożyliśmy z myślą o ich potrzebach i oczekiwaniach – dzięki temu na półce pojawiły się: otręby z żurawiną, crunchy w dwóch smakach (naturalny i czekolada z pomarańczą), kasza jaglana w wygodnych opakowaniach.

Kolejnym udanym projektem marki Kupiec w 2014 roku są ciasteczka zbożowe naturalne i kokosowe. W pół roku, dzięki intensywnemu wsparciu promocyjnemu, w nowej dla Kupca kategorii słodyczy, zdołaliśmy zbudować dystrybucję i sprzedaż na zakładanym poziomie. Wsłuchując się w opinie konsumentów o tym produkcie, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie trzeciego wariantu smakowego, w postaci limitowanej świątecznej edycji o smaku korzennym. 

Obecne działania firmy opierają się na rozwoju infrastruktury technologicznej i dystrybucji – rozbudowie zakładu produkcyjnego i parku maszynowego oraz dalsze poszerzanie asortymentu. Firma skoncentrowała się na zatrudnieniu osób w oparciu o ich wysokie kompetencje managerskie, świeże spojrzenie i nową jakość pracy.

Stawiając na naturalny skład i wysoką jakość produktów, Kupiec jest marką wysoce cenioną przez Polaków. Poprzez hasło „zdrowe nie znaczy nudne”  odpowiada na zmieniający się rynek i wymagania konsumentów.

Arkadiusz Kołodyński,International Sales Manager, Grana

Rok 2014 to kolejny rok sukcesu sprzedaży naszej sztandarowej marki INKA. Jesteśmy liderem kategorii i systematycznie zwiększamy udziały rynkowe. Wprowadziliśmy kolejny produkt „Inka Wapń i witaminy” rozszerzając tym samym funkcjonalną linię INKI cieszącą się coraz większym uznaniem konsumentów.Jej popularność z roku na rok odzwierciedlają znaczące przyrosty sprzedaży.

 

Zmieniliśmy też szatę graficzną Inki, która mocno podkreśla że „INKA to produkt dobry w swej naturze”. Zmianie opakowań towarzyszyła mocna kampania reklamowa.

tagi: Podsumowanie , FMCG ,