Kategorie produktów

Apetycznie od rana

Wtorek, 12 sierpnia 2014 HURT & DETAL Nr 8 (102) / 2014 (Sierpień)
Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim urozmaicenie codziennej diety w produkty z różnych grup, będących źródłem cennych składników. Jedne będą bogate w wapń i białko, inne w witaminy i minerały. Jakie są podstawowe zasady piramidy zdrowego żywienia?
U podstaw piramidy znajduje się aktywność fizyczna, która korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i sprawność umysłową. Specjaliści zalecają dziennie 60 minut ruchu, najbardziej dobroczynne oddziaływanie ma szybki marsz. Do tego warto pamiętać o pięciu posiłkach, z których śniadanie jest tym najważniejszym. Powinno dostarczać 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego, być urozmaicone, pożywne, zdrowe i pełnowartościowe.
 
Które z produktów przede wszystkim powinniśmy spożywać? Najważniejszymi są te zbożowe, będące głównym źródłem energii, bogate w wiele składników mineralnych, witaminy i błonnik. Przede wszystkim będzie to pełnoziarniste ciemne pieczywo, a także niełuskany brązowy ryż, makaron razowy, kasza gryczana i jęczmienna. Kolejną grupą, o której należy pamiętać, to warzywa i owoce, dietetycy zalecają spożywanie pięciu porcji dziennie tych niezwykle bogatych w witaminy produktów. Świeże, mrożone, suszone, w postaci soków – wszystkie są cennym źródłem antyoksydantów oraz kolagenu pozwalającego m.in. zachować młody wygląd. Pamiętajmy, aby sięgać po warzywa o różnych kolorach, bowiem to one wskazują, jakie witaminy się w nich znajdują. I tak na przykład zielona sałata jest bogata w witaminę C, B6 oraz karoten, a czerwone pomidory są cennym źródłem magnezu, potasu i kwasu foliowego. Pamiętajmy, że owoce i soki owocowe dostarczają dużych ilości cukrów prostych, dlatego to warzywa (i soki warzywne) powinny być dominującym składnikiem naszej diety.
 
Niezwykle istotne są także przetwory mleczne oraz mleko, czyli najważniejsze źródło wapnia oraz witaminy A, D i B2. Mięso (w tym wędliny), ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy zawierają pełnowartościowe białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. A co z tłuszczami? Są niezbędnym składnikiem diety, to dzięki nim nasz organizm przyswaja witaminy, większość z nich powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, zwłaszcza polecany jest olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek. Pamiętajmy o ograniczeniu spożycia soli kuchennej, którą z powodzeniem możemy zastąpić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, bazylia, majeranek czy oregano. I nie zapominajmy o odpowiedniej ilości płynów – właściwe nawodnienie organizmu jest kluczem do zachowania zdrowia.
 
Polscy konsumenci są coraz lepiej wyedukowani i zasady zdrowego żywienia nie są im obce. A ponieważ śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, kategoria ta powinna być również najistotniejszą w każdym sklepie detalicznym. Jak ją właściwie skomponować? Jakie marki są najchętniej wybierane? Którzy gracze rynkowi przodują w walce o poranny posiłek wśród klientów sklepów osiedlowych? W odpowiedzi na te pytania niezwykle pomocne są dane transakcji pobierane przez Centrum Monitorowania Rynku oraz obserwacje polskich kupców!
 
W sklepach handlu tradycyjnego produkty mleczne to jedna z trzech najważniejszych kategorii mająca zasadniczy wpływ na obroty niemal każdej placówki. To szeroka grupa asortymentowa, w skład której wchodzą mleko, jogurty, kefiry, maślanki, mleko smakowe, serki homogenizowane, serki wiejskie, serki do smarowania pieczywa, serki topione, sery twarogowe, sery żółte, sery pleśniowe. Zakup produktów nabiałowych skoncentrowany jest w godzinach porannych i przedpołudniowych, od 7:00 do 12:00. „Wewnątrz rynku produktów nabiałowych, główną kategorią kupowaną w sklepach do 300 mkw. jest mleko – stanowi blisko 1/3 wszystkich transakcji, generując tym samym blisko 1/4 udziałów w wartości sprzedaży produktów nabiałowych. Zdecydowanie dominują dwaj producenci: SM Mlekpol i SM Mlekovita” – mówi Anna Gałczyńska z CMR i dodaje, że ważnym segmentem są również jogurty, trzech producentów odpowiada za około 85% udziałów w wartości sprzedaży i są to: Zott, Danone i Bakoma.
 
„Spośród jogurtów łyżeczkowych najlepiej rotuje Jogobella 150 g i 500 g, Danone Gratka 120 g i 290 g oraz Zott Serduszko 315 g i 125 g. Spośród naturalnych najwyżej w rankingu znajdują się: Zott Natura 370 g i 180 g, Danone Naturalny 165 g i 370 g oraz Bakoma Naturalny gęsty 150 g. Najlepiej sprzedające się jogurty pitne to Danone Pitny kubek 310 g o smaku truskawki i banana, Milko truskawkowy 400 ml, Danone Gratka do picia truskawkowa 180 g, Bakoma Twist truskawka 400 g oraz Zott Jogobella do Picia brzoskwinia i truskawka 330 g. Średnia wartość transakcji z jogurtami nie przekracza 3 zł, a na jeden paragon kupowane jest najczęściej jedno opakowanie jogurtu. Co piąta transakcja dotyczy dwóch opakowań, a zakup trzech i więcej praktycznie się nie zdarza” – dodaje Anna Gałczyńska.
 
W kategorii serków homogenizowanych liczy się dwóch producentów: Danone i SM Mlekpol, którzy generują odpowiednio 50% i blisko 25% udziałów w wartości sprzedaży, najbardziej popularnym i najlepiej rotującym jest serek Danone Danio waniliowy 160 g – dostępny w 90% sklepów sprzedających serki homogenizowane, generując tym samym blisko 1/4 udziałów w wartości sprzedaży tej kategorii.
 
W sprzedaży serków kanapkowych wyróżnia się Hochland na czele z marką Almette, która generuje blisko 1/3 obrotów tej kategorii. Wraz z drugą marką Hochland Kanapkowy, gwarantują producentowi pozycję lidera z ponad 40% udziałami w wartości sprzedaży serków kanapkowych. „Rynek serków kanapkowych ciągle się rozwija, wprowadzane są kolejne nowe smaki oraz nowe marki. Za przykład może posłużyć marka serków kanapkowych Mlekpol Łaciaty, która po 1,5 rocznej obecności na rynku stała się w sklepach małoformatowych 4. marką w rankingu (za marką Hochland Almette, Hochland Kanapkowy i SDM Wieluń Mój Ulubiony)” – podkreśla Anna Gałczyńska.
 
Komponując śniadaniową półkę warto również pamiętać o serach żółtych, wędlinach, pastach (w tym rybnych), dodatkach do kanapek (jak chociażby majonez, musztarda, ketchup) i słodkich dżemach, a nade wszystko należy zaoferować szeroki wybór pieczywa. „Klienci poszukują tego pełnoziarnistego, razowego, segment ten jest niezwykle rozwojowy. Podobnie jest z wędlinami, zwłaszcza droższymi, lepszymi jakościowo, bez konserwantów. Minęły czasy, kiedy na śniadanie spożywaliśmy dość ubogą kanapkę, na bazie kajzerki, z plasterkiem kiepskiej jakościowo wędliny. Obecnie konsumenci poszukują produktów zdrowych, na przykład warzyw z upraw ekologicznych” – mówi Maurycy Korepta, właściciel krakowskiego sklepu Rogalik i dodaje, że spośród oferty śniadaniowej dobrze sprzedaje się owsianka, a także jogurty.
 
„Zwłaszcza wówczas, kiedy zyskują wsparcie reklamą telewizyjną. Wtedy rotacja wzrasta nawet o 100%!” – podkreśla detalista. W jego ocenie warto postawić także na płatki śniadaniowe, szczególnie Nestlé, które według danych CMR są niekwestionowanym liderem sprzedaży, z ok. 60% udziałami w wartości sprzedaży (najlepiej rotują Nestlé Corn Flakes oraz Nestlé Cini Minis). Istotnymi graczami są także: Maspex z marką Lubella, FoodCare z marką Gellwe Fitella oraz płatki i musli Sante. Spośród owsianek najchętniej kupowane sę: Nestlé Nesvita, Delecta Moc Ziaren oraz Kupiec Coś na Ząb.
 
Renata Dziurzyńska i Ewelina Fus, ekspedientki z Delikatesów Orzech w Leżajsku zgodnie przyznają, że klienci dokonują świadomych zakupów śniadaniowych. Sięgają po produkty pożywne, sprawdzone, znanych producentów. Spośród nabiału najlepiej rotują sery żółte, masło i twarogi Spomleku, twarogi Mlekovity, mleko, twarogi, jogurty i sery żółte Mlekpolu oraz mleko, twarogi i serki Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin. Do twarogów klienci chętnie wybierają dżemy, zwłaszcza Łowicz i Orzech, w porannym koszyku zakupowym nie brakuje także płatków śniadaniowych, zwłaszcza Nestlé, różnych rodzajów, w małych i dużych gramaturach. Dobrze rotują także Mlekołaki (Grupa Maspex Wadowice).
„Bardzo ważnym składnikiem śniadania są różnego rodzaju dodatki, np. majonezy, warzywa: pomidory, ogórki, szczypiorek, pietruszka, papryka – świeże oraz pasteryzowane, wśród nich prym wiodą ogórki i papryka marynowana Orzech” – wymienia pani Renata.
 
W Delikatesach Orzech klienci mogą kupić pieczywo dostarczane przez lokalne piekarnie, a także to wypiekane na miejscu. Chleb pszenny, żytni, tostowy, orkiszowy, z ziarnami, kajzerki i bułki z ziarnami, drożdżówki, chałki, croissanty – to najchętniej kupowane pieczywo. „W sprzedaży posiadamy także gotowe kanapki, do wyboru z karkówką, tuńczykiem, serem, no i oczywiście szeroki wybór wędlin i past do smarowania kanapek” – dodaje pani Ewelina, która podkreśla, że produkty śniadaniowe sprzedają się bardzo dobrze, klienci zwracają uwagę na świeżość, cenę i chętnie poszukują nowości. W porannym koszyku zakupowym znajdują się także napoje, soki oraz owoce, prym wiedzie Frugo, Roko, Kubuś Play oraz Kubuś Waterrr.
 
Ewa Irlik z krakowskiego sklepu Kefirek podkreśla, że podczas śniadaniowych zakupów klienci zdecydowanie kierują się ceną i jakością produktów. Wybierają sery, wędliny, pieczywo, jogurty, masła, wszystko raczej w mniejszych ilościach, ale za to kupują je codziennie. „Zdecydowanie preferują świeże produkty, lubią rankiem odwiedzić nasz sklep, chwilkę porozmawiać, sięgają chętnie po przekąski, które stanowią drugie śniadanie, zwłaszcza po słodkie bułki” – mówi pani Ewa i dodaje, że dobrze rotuje musli, które podane wraz z jogurtem i np. świeżymi owocami jest wyśmienitym pierwszym, porannym posiłkiem, zdrowym i pożywnym, dostarczającym niezbędnej energii.
 
O tym, że warto pamiętać o spożywaniu warzyw i owoców, także na śniadanie, przekonuje Krystyna Matuszyk, warszawska detalistka, która w swoim sklepie Kiwi oferuje duży wybór zawsze świeżych tychże produktów. „Najpopularniejszym dodatkiem na kanapkę niezmiennie jest pomidor, dlatego w ofercie posiadam kilka gatunków, gałązkowe, malinowe, koktajlowe, kumato (zwane czekoladowymi ze względu na ich kolor), pomarańczowe. Produktami typowo śniadaniowymi są jajka, moi klienci do wyboru mają przepiórcze, dwu żółtkowe, fermowe i wiejskie z wolnego wychowu” – wylicza detalistka i dodaje, że kanapka z jajkiem na twardo wyśmienicie smakuje podana z majonezem, z całą pewnością na sklepowej półce powinien być obecny Hellmann's (dostępny także w wersji lekkiej) oraz Kielecki (w tym Omega-3).
 
Maja Święcka

tagi: śniadanie , zdrowie , kanapka , prawidłowe odżywianie , Maja Święcka ,