Z rynku FMCG

Grillowe inspiracje z Ajvarem

Czwartek, 17 lipca 2014 Autor: Monika Dawiec,
Czas wakacji to nie tylko dalekie podróże czy błogi wypoczynek na łonie natury. To również doskonała okazja na poznawanie nowych smaków z najdalszych zakątków świata np. podczas grillowania. Podravka zaprasza na kulinarną podróż do słonecznej Chorwacji – wystarczy, że dodasz pastę warzywną Ajvar do swoich ulubionych potraw z grilla i nie tylko.

Wprowadź do swojego menu nutę oryginalności - do grillowych dań dodaj pastę warzywną Ajvar, która kryje w sobie specjalnie wyselekcjonowane papryki i bakłażany dojrzewające w słońcu Południowej Europy. Pasta warzywna Ajvar to niezwykłe i w 100% naturalne bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz kiełbasek z grilla. Zaskocz swoich przyjaciół – zamiast popularnego ketchupu podaj Ajvar, który idealnie nadaje się również jako dip do słonych przekąsek. 

Podravka we współpracy z nowo otwartą restauracją „ba Adriatico” przygotowała specjalnie dla Państwa voucher o wartości 100 zł do wykorzystania w lokalu. Co łączy obie firmy? Zamiłowanie do bałkańskich i śródziemnomorskich potraw. Podravka jest chorwacką firmą od lat działającą na polskim rynku. W Europie Środkowo – Wschodniej Podravka jest jednym z największych producentów wyrobów spożywczych, której produkty można znaleźć na wszystkich kontynentach, w ponad 40 krajach świata. Firma posiada w swojej ofercie szeroka gamę najwyższej jakości produktów, którymi można nie tylko przyprawić ale również przygotować  posiłek. Restauracja „ba Adriatico” zlokalizowana przy al. Jana Pawła II 50/52 w Warszawie jest natomiast miejscem, gdzie już od progu zaczyna się kulinarna opowieść o specjałach kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Proponowane menu to oferta prawdziwej uczty dla podniebienia o zapachu aromatycznych ziół i oliwy z oliwek, na którą składają dania chorwackiego wybrzeża, dalmatyńskiego zaplecza i bośniackiego serca Bałkanów.

Cevapi z grilla po chorwacku
przepis na 6 porcji: 

Składniki:
Mielona wołowina lub baranina 750 g
Cebula czerwona 2 szt.
Jajko 1 szt. 
Kromka chleba lub bułka 1 szt.
Duża bułka ciabatta
Vegeta 1 łyżka
Ajvar domowy ostry Podravka
Czasprzygotowania: 40min


Sposóbprzygotowania:

1. Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.
2. Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.
3. Z przyprawionego mięsa uformuj cevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.
4. Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.
5. Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.



tagi: Podravka , Ajvar , inspiracje , grill , przepis ,