Drożdżówki z jabłkiem
Składniki:
• 250g mąki
• 5 łyżek cukru
• 3 dag świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 4 żółtka
• 50 g masła
• 1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową, a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody. Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.
tagi: drożdżówka , jabłko , Urbanek , Firma Bracia Urbanek ,
Eurocash publikuje Raport Zrównoważonego Rozwoju za 2023 r....
„Pomimo wielu wyzwań rynkowych, przed którymi stanęliśmy...
Jak wynika z danych zebranych z 47 sądów okręgowych, w I...
Może spowodować paraliż działalności firmy,...
Najnowszy raport autorstwa UCE RESEARCH...
Zależy od zwiększenia możliwości eksportowych...
Bilans integracji z UE jednoznacznie na plus...