Kategorie produktów

Aromat przypraw i barszczu

Piątek, 18 października 2013 HURT & DETAL Nr 10 (92) / 2013 (Październik)
Aromatyczny zapach przypraw i świeżo ugotowanego barszczu czerwonego – to zdecydowanie jedne z ważniejszych skojarzeń ze świętami Bożego Narodzenia. Muszą pysznie pachnieć, aby w pełni były udane!

Przyprawy są jednym z podstawowych składników również świątecznych potraw. Obecne w każdym sklepie, w grudniu znajdują szczególne miejsce na sklepowej półce. Ich oferta jest poszerzona, a tuż obok wzbogacona zostaje półka zbarszczem czerwonym i zupą grzybową. Powinna być wyjątkowo atrakcyjna, zwłaszcza dlatego, że przyprawy i zupy w torebkach są produktami kupowanymi zazwyczaj w sklepach i sklepikach osiedlowych, nikt bowiem nie będzie jechał do supermarketu po paczuszkę ziół.

Wśród nich z całą pewnością powinny być te największych producentów, warto zatem pamiętać o marce Knorr czy znanych i cenionych przyprawach Vegety. Na półce nie powinno zabraknąć również rodzimych producentów, jak chociażby firmy Cykoria, która oferuje szeroki wachlarz produktów, również tych do dań wigilijnych, np. do ryb, czy przyprawę do piernika – aromatyczną kompozycję goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i kolendry. Przyprawa korzenna Dr. Oetkera również doskonale sprawdzi się do słodkich wypieków, dodatkowo grzanemu winu nada niepowtarzalny smak i aromat.

Adam Polny, właściciel sklepu spożywczego zlokalizowanego w samym centrum miejscowości Mszczonów chwali przedświąteczną sprzedaż. Ta prawie 80-cio metrowa placówka oferuje klientom szeroki asortyment produktów ogólno-spożywczych, chemicznych oraz oczywiście przypraw i zup z torebek, które z nadejściem pierwszych chłodnych dni zyskują znacząco na sprzedaży. Pan Adam do świąt zaczyna przygotowywać się w drugiej połowie listopada. „Uważnie śledzę nowości rynkowe i promocje. Poszerzam w tym czasie ofertę przypraw, wprowadzam te specjalnie dedykowane daniom wigilijnym, powiększam ofertę barszczu czerwonego, który nieodzownie kojarzy się ze świętami. Są to produkty, które doskonale rotują i nie może ich zabraknąć w żadnym punkcie handlowym oferującym artykuły spożywcze” – podkreśla detalista.

Jakie firmy powinny być obecne na półce? Knorr, Podravka, Prymat, Kamis, Cykoria, Winiary – im ciekawiej będzie skomponowana półka, tym klient będzie bardziej zadowolony i powróci na ponowne zakupy, przekonuje pan Adam, który doświadczenie w handlu posiada wieloletnie. Cynamon, imbir, liście laurowe, jałowiec, mieszanki do ryb i mięs, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon, goździki – to przyprawy o które najczęściej pytają klienci. Na królewskim tronie zup w tym okresie zasiada barszcz czerwony oraz grzybowa.

Maja Święcka

tagi: przyprawy , zupa , zupy , barszcz , święta , Maja Święcka ,