Advertisement

Kategorie produktów

Innowacyjne produkty spożywcze

Wtorek, 20 sierpnia 2019 Autor: Monika Kociubińska, HURT & DETAL Nr 08/162. Sierpień 2019
Innowacja – to nie tylko nowość, to także coś istotnie ulepszonego oraz w pewnym wymiarze – wyjątkowego. W dużym stopniu to trendy rynkowe są motorem napędowym do tworzenia innowacji. Jakie produkty wyróżniają się na rynku oraz jak do zmieniającego się otoczenia przystosują swoją ofertę producenci?
Zmiany na rynku produktów żywnościowych w Polsce w dużej mierze są odzwierciedleniem preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności. Lepszy smak, nowoczesne opakowanie, udoskonalony skład czy wartości dodane to nic innego jak innowacyjne rozwiązania w sektorze produktów spożywczych. Innowacja to nowość lub istotne ulepszenie artykułu już istniejącego na rynku z punktu widzenia jego charakterystyki funkcjonalnej, a w szczególności zastosowanych do jego wytworzenia składników, materiałów. Ulepszenie produktu zazwyczaj dotyczy ułatwienia i przyjaznego korzystania z produktu przez konsumenta bądź zmiany w zgodzie z jego potrzebami.

Odpowiedź na potrzeby rynku

Nowoczesny rynek produktów żywnościowych charakteryzuje się wysokim poziomem innowacyjności, co jest konsekwencją zmian otoczenia, a wraz z nimi coraz bardziej zróżnicowanych oczekiwań konsumentów. Produkty spożywcze służą już nie tylko zaspokojeniu podstawowych potrzeb, ale także różnych pragnień, sprzyjają zachowaniu smukłej sylwetki, wzrostowi sił witalnych, oszczędzają czas oraz chronią środowisko.

Z punktu widzenia producentów, rynek jest szczególnie trudny ze względu na m.in. dużą konkurencję, trudności w wyróżnieniu oferty, silne rozdrobnienie segmentów rynkowych oraz problemy w osiągnięciu akceptacji nowych produktów przez konsumentów.

Aktywność innowacyjna pozwala przedsiębiorstwom wyprzedzić swoich konkurentów na danym rynku, pozyskać nowych konsumentów, jak i zatrzymać dotychczasowych poprzez utrzymanie ich zainteresowania produktami danego producenta, a w rezultacie zdobyć stabilną pozycję w danym segmencie. W związku z tym rozwijają linie produktowe, wprowadzają nowe formy produktu, zmianiają formy dotychczas istniejącego wariantu artykułu, zmieniają przeznaczenie, opakowanie czy ulepszają poprzez dodatkową wartość dodaną.

Szybko zmieniająca się moda na rynku, silna konkurencja, zmiana stylu życia konsumentów i poszukiwanie wciąż nowych wyzwań wpływają na traktowanie rozwoju innowacji jako podstawowego wyzwania dla przedsiębiorców sektora spożywczego. We współczesnym świecie coraz większą rolę odgrywają wszelkie innowacje produktowe, które z dużą częstotliwością pojawiają się na rynku. Konsumenci akceptują zwłaszcza te, które przynoszą im wymierne korzyści, np. w postaci dostarczenia organizmowi pozytywnych składników, dają możliwość zaoszczędzenia czasu poświęcanego na przygotowanie posiłku dla siebie czy rodziny, odpowiadają na szczególne potrzeby dietetyczne czy też mają wygodne opakowanie.

Przykłady z rynku

Jak przyznaje Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst z firmy Mintel, polski rynek żywności i napojów staje się coraz bardziej konkurencyjny i innowacyjny w odpowiedzi na rosnące oczekiwania konsumentów, a także ich zmieniające się preferencje. „Szczególnie popularne są między innymi typy pozycjonowania związane z naturalnością i prostotą, a także trend związany z rosnącą popularnością produktów roślinnych, które adresowane są nie tylko do wegetarian i wegan, ale także do osób poszukujących urozmaicenia w diecie, zarówno w kontekście nowych smaków, jak i wartości odżywczych” – wyjaśnia.

Analizując dane z bazy Mintel GNPD (Global New Products Database, Globalna Baza Nowych Produktów), ekspertka przyznaje, że w ciągu ostatnich trzech lat do lipca 2019 roku, najczęściej wykorzystywanymi oświadczeniami na nowych produktach spożywczych na polskim rynku były te mówiące o braku postrzeganych jako sztuczne dodatków/konserwantów, odpowiadając za 17% udział. Na kolejnych pozycjach znalazły się oświadczenia mówiące o tym, że dany produkt jest organiczny oraz nie zawiera/ma zmniejszoną zawartość alergenów – tutaj przede wszystkim było to pozycjonowanie bezglutenowe. „Myśląc o dynamice, największe wzrosty w badanym okresie odnotowano w kategorii oświadczeń „produkt organiczny” oraz „produkt wegański”. Przyglądając się bliżej obu kategoriom, najwięcej innowacji organicznych pojawiło się w segmencie przekąsek oraz produktów nabiałowych. Podobny rozkład widoczny był w kategorii produktów spójnych z dietą wegańską i posiadających odpowiednie oświadczenia na opakowaniu” – podkreśla Honorata Jarocka.

Działalność innowacyjna na rodzimym rynku pozostaje w równowadze z oczekiwaniami dzisiejszych konsumentów. Bazując na danych konsumenckich firmy Mintel, niemal połowa polskich respondentów (45%) zwraca uwagę na brak postrzeganych jako sztuczne składników, poszukując zdrowej żywności i napojów. „Co istotne, podobny odsetek sięga po organiczną żywność i napoje właśnie z uwagi na to, że chcą uniknąć w diecie sztucznych dodatków i konserwantów. Dodatkowo, pozostając w temacie codziennej diety, aż 43% Polaków deklaruje, że unika lub ogranicza ilość spożywanego mięsa czerwonego z uwagi na kwestie odpowiedzialności środowiskowej. Przykładami ciekawych nowości z rynku polskiego, które wpisują się w obszar naturalności, a także stylu odżywiania inspirowanego roślinnymi składnikami są na przykład nowe alternatywy dla jogurtu bazujące na mleczku kokosowym wprowadzone przez Zakład Produkcji Jogurtu Magda. Mimo swoich „nabiałowych korzeni", firma ta aktywnie inwestuje w poszerzanie roślinnego portfolio pod marką PlantOn pod postacią nowych wariacji smakowych, ale także niedawno wprowadzona została alternatywa dla śmietany oraz nowa organiczna linia VegUp Bio, która oprócz wersji naturalnej, obejmuje warianty smakowe słodzone owocami, sokami owocowymi i syropem z agawy” – informuje Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst, z firmy Mintel.

Widoczne wzrosty

Jak wynika z raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” opracowanego przez Mintel dla Banku Zachodniego WBK, w ciągu 5 lat liczba innowacyjnych produktów funkcjonalnych, wprowadzonych na rynek w Europie, wzrosła aż o 67%.

Wyniki badania konsumenckiego potwierdzają możliwość osiągania wyższych zysków ze sprzedaży produktów funkcjonalnych – więcej niż co trzeci Włoch, Hiszpan i Polak i blisko co czwarty Francuz i Niemiec przyznaje, że jest skłonny zapłacić wyższą cenę za tego typu żywność.

Ciekawym przykładem pozycjonowania „funkcjonalnego” przywoływanego w raporcie „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” są też produkty zapewniające komfort i relaks. Ten rodzaj konceptu produktowego wykracza poza prozdrowotne właściwości żywności i napojów funkcjonalnych. Pomaga zachować nie tylko fizyczną, ale i duchową formę.

Wyznaczanie nisz rynkowych

Firmy przemysłu spożywczego stawiają czoła poszukiwaniu, kreowaniu i wypełnianiu nisz rynkowych w kategoriach innowacyjnych produktów np. produkcja żywności wysokiej jakości o specjalnych właściwościach prozdrowotnych, produkty dla zdrowego stylu życia czy aktywnego starzenia się. Brane jest pod uwagę rozpowszechnianie się w społeczeństwie różnych diet i kuracji prozdrowotnych, a także nietolerancji pokarmowych (konieczność eliminacji z produktów żywnościowych określonych składników np. glutenu, czy laktozy). Wyróżnikiem, podnoszącym konkurencyjność polskiej oferty artykułów żywnościowych, mogą być również inteligentne opakowania, wpisujące się w ideę gospodarki o obiegu zamkniętym.

Monika Kociubińska
Redaktor


tagi: innowacje, produkty spożywcze, technika, informatyka, robotyka,