Z rynku FMCG

4 kroki do stworzenia idealnego drugiego śniadania dla dziecka

Czwartek, 08 sierpnia 2019
83% rodziców deklaruje, że w ramach drugiego śniadania przygotowuje do szkoły swoim pociechom samodzielnie robione kanapki. Intencje są jasne: przekąska ma być zdrowa, zrobiona prosto z serca. Ale czy tak rzeczywiście jest? Producent sera MSM Mońki podpowiada, jak stworzyć zdrowego, a zarazem nietypowego sandwicza, który podbije serca nawet największych niejadków. 
 
Krok 1: Wybór pieczywa odpowiedniego dla dziecka
Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór pieczywa z mąki żytniej lub razowej. Ciemny chleb jest dłużej trawiony, dzięki czemu dostarczy maluchowi energii potrzebnej do sprostania codziennym, szkolnym wyzwaniom. 
 
Krok 2: Nadanie atrakcyjnego kształtu 
Warto zacząć od czegoś prostego np. różnej wielkości kółek wyciętych szklanką. A gdy nabierzemy wprawy, może nawet uda nam się zrobić z chleba wzór przypominający ulubionego bohatera bajkowego naszej pociechy? Inspiracji szukajmy na filmikach, blogach, forach, gdzie inni użytkownicy pokazują jak krok po kroku stworzyć z chleba małe arcydzieła. 
 
Krok 3: Dobór składników
Jako baza do kanapki dobrze sprawdzi się ser żółty, który ma twardą konsystencję np. ser Gouda od producenta serów MSM Mońki. Dlaczego? Sery od MSM Mońki przygotowane są z najlepszej jakości składników z wykorzystaniem tradycyjnej receptury, dzięki czemu smakują zarówno mniejszym, jak i większym amatorom sera. Jeśli nasze dziecko jest otwarte na nowe smaki, warto także poeksperymentować i dodać do sandwicza ser Aldamer (bardziej wyrazisty) lub Podlaski (z lekko pikantną nutą). Co istotne, nawet jeśli maluch zdecyduje się na zjedzenie sandwicza dopiero po kilku godzinach, ser nadal będzie nadawać się do spożycia, zachowując swój smak 
i konsystencję. Oprócz sera warto dodać ulubioną wędlinę dziecka i obowiązkowo warzywo lub jako dodatek - owoc, które dostarczą odpowiedniej dawki witamin. 
 
Krok 4: Efektowne zapakowanie drugiego śniadania
Kanapki zawinięte w zwykły papier śniadaniowy zdecydowanie nie są atrakcyjne wizualnie. Rozwiązaniem jest stworzenie dedykowanej „śniadaniówki”, którą wcześniej mały właściciel samodzielnie ozdobi. Podpowiedź dla kreatywnych rodziców: ciekawym pomysłem jest codzienne chowanie do środka karteczki z własnoręcznie narysowanym obrazkiem, cytatem z ulubionej bajki naszego dziecka lub zwykłym napisem „smacznego!”. 
Przygotowanie takiego zdrowego sandwicza nie wymaga od nas posiadania dużych zdolności kulinarnych. Efektem naszych starań będzie jednak sytuacja, w której każdorazowe otwarcie opakowania z drugim śniadaniem stanie się dla malucha przygodą. Z kolei my — rodzice nigdy już nie usłyszymy od niego „kanapki są nudne!”.

tagi: MSM Mońki, Aldamer, Gouda,