Z rynku FMCG

Czekolady proteinowe „BOSSMAN” sportowy debiut

Środa, 26 września 2018
Fabryka Czekolady „Bałtyk” rozpoczęła produkcję specjalnych czekolad proteinowych „BOSSMAN” dla osób aktywnych i sportowców. Są to czekolady, które wyróżnia wysoka zawartość białka i części kakaowych. Tworzone są na bazie gorzkiej czekolady bez dodatku cukru w trzech smakach. Nowe czekolady zadebiutowały w najstarszym biegu ulicznym w kraju - 56. Biegu Westerplatte w Gdańsku oraz w przełajowym ultramaratonie „Kaszubska Poniewierka”.
Czekolady proteinowe to kolejny etap rozwoju rodziny produktów „Bałtyku” przeznaczonych dla osób aktywnych, dbających o kondycję i zdrowy styl życia. Pierwszym etapem było stworzenie linii batonów energetycznych „Bossman”, które firma wprowadziła na rynek na początku 2017 roku. Dzisiaj sięgają po nie m.in. biegacze, triathloniści, żeglarze, podróżnicy oraz wszyscy ci, którzy mają duże zapotrzebowanie na energię lub ochotę na zdrową przekąskę.

Po sukcesie „Bossmana” w wersji batonów energetycznych postanowiliśmy rozwinąć tę linię o czekolady z wysoką zawartością białka – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „BAŁTYK”. Tak powstała czekolada proteinowa „Bossman”, którą produkujemy według receptury dopasowanej do oczekiwań osób  o dużej aktywności fizycznej. Po zawodach lub intensywnym treningu baton „Bossman” pomoże uzupełnić węglowodany, a czekolada proteinowa pozytywnie wpłynie na regenerację zmęczonych mięśni – podkreśla prezes ZPC „BAŁTYK”.

W każdej tabliczce jest aż 21% wysokiej jakości białka bogatego w aminokwasy. Białka są niezbędne, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są budulcem mięśni i pomagają w odbudowie tkanek – podkreśla Joanna Żelazna– główna technolog ZPC „BAŁTYK”. Czekolady proteinowe „Bossman” tworzone są w trzech smakach: pomarańczy, słonego karmelu i mięty. Do ich produkcji wykorzystuje się gorzką czekoladę o zawartości 55% części kakaowych bez dodatku cukru. Łączna zawartość cukru w tabliczce jest zatem bardzo niska – w zależności od smaku wynosi od 0,9 do 3 gram.  Słodki smak nadaje natomiast maltitol, zdrowy zamiennik cukru, obniżający ryzyko próchnicy. W środowisku naturalnym występuje m.in. w gruszkach, śliwkach czy w kukurydzy.

Czekolady proteinowe „Bossman” przeszły już sportowy „chrzest”. 15 września zadebiutowały w ultramaratonie „Kaszubska Poniewierka” (dystans 100 km i 30 km), gdzie pomagały zawodnikom w regeneracji skrajnie zmęczonych mięśni. Oficjalna premiera odbyła się tydzień później, w dniach 22-23 września w ramach 56. Biegu Westerplatte, w którym udział wzięło 3,5 tysiąca osób. „Bałtyk” przygotował dla nich specjalne stoisko, na którym odbywała się degustacja czekolad oraz prezentacja ich atutów przydatnych dla osób uprawiających sport i aktywnie spędzających czas.

Czekolady „Bossman” są już dostępne w sklepie internetowym www.bossman.zpcbaltyk.pl, i sklepach firmowych „Bałtyku”, a już wkrótce także w szerszej dystrybucji.  

Premiera czekolad proteinowych w sposób szczególny podkreśla rok jubileuszu 95-lecia Bałtyku – mówi Konrad Mickiewicz. Od wielu lat tworzymy tradycyjne słodycze, ale jednocześnie sięgamy po nowatorskie rozwiązania. W ten sposób wzmacniamy siłę naszej rodzimej marki „Bałtyk”  – podkreśla K. Mickiewicz.
 


„BAŁTYK” – najsłynniejsza na Pomorzu fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku (100% polskiego kapitału). „Bałtyk” tworzy słodycze zarówno według tradycyjnych, wieloletnich receptur, jak i zaskakuje swoich sympatyków nowatorskimi pomysłami na zupełnie nowe produkty. W ostatnich latach firma wprowadziła na rynek m.in. karmelki „Dulio” z witaminami i magnezem, batony energetyczne „BossMan”, cukierki bezglutenowe „TofiTo”, a także likworki kawowe oraz czekolady o smaku brandy i kawy. Najnowszym produktem są czekolady proteinowe „Bossman”.



tagi: czekolady proteinowe , „BOSSMAN” , Fabryka Czekolady „Bałtyk” ,