Z rynku FMCG

Soplica z dwoma złotymi medalami Monde Selection!

Środa, 11 kwietnia 2018
Jurorzy najbardziej prestiżowego i najstarszego na świecie konkursu dedykowanego produktom spożywczym docenili jakość Soplicy. Jedna z najstarszych marek alkoholowych w Polsce zdobyła złote medale w dwóch kluczowych kategoriach – wódek smakowych i nalewek owocowych.
Nagrodzona złotym medalem Monde Selection 2018 w kategorii nalewek owocowych Soplica Orzech Laskowy to jeden z najpopularniejszych wariantów w smakowym portfolio marki. Jej wyjątkowa receptura inspirowana jest tradycyjnymi, dopracowywanymi przez pokolenia  przepisami. Sekretem jej niepowtarzalnego smaku są naturalne i starannie wyselekcjonowane orzechy laskowe oraz leżakowanie w specjalnych warunkach. Drugi złoty medal Monde Selection 2018, tym razem w kategorii wódek smakowych, otrzymała Soplica Staropolska Czarna Jeżyna. Jeżyny pochodzą z tej samej rodziny co częściej spotykane i wykorzystywane w przetwórstwie maliny, a ich mniejsza popularność wynika z faktu, że owoce jeżyny są bardzo wrażliwe na zmiany temperatur i nie nadają się do dłuższego przechowywania – wystarczy jeden dzień w stanie surowym, aby straciły swój unikalny, lekko cierpki smak. Dlatego najlepsze alkohole, takie jak Soplica Staropolska, zestawiane są z owoców wkrótce po zerwaniu z krzewu.

Nagrody Monde Selection są dla nas dowodem na to, że tradycyjne receptury i naturalne składniki wykorzystywane od lat przy produkcji nalewek i wódek Soplicy stanowią gwarancję najwyższej jakości tych alkoholi – mówi Klaudia Krupicz, Brand Manager marki. Dwa złote medale, które otrzymały w Brukseli sztandarowe alkohole z portfolio Soplicy, pokazują, że produkowane przez nas alkohole spotykają się z uznaniem nie tylko rodzimych ekspertów i konsumentów, ale także specjalistów z zagranicy, co cieszy nas równie mocno.

Monde Selection to wyjątkowy, działający od 1961 konkurs jakości dedykowany produktom spożywczym. W gronie jurorów zasiada ponad 70 ekspertów, którzy oceniają wyroby w siedmiu głównych kategoriach, zgodnie ze swoją specjalizacją. Wszystkie zgłoszone produkty biorące udział w konkursie poddawane są szczegółowym badaniom laboratoryjnym, a także degustowane przez ekspertów na zasadzie ślepych testów. Aby dochować należnej staranności, eksperci Monde Selection współpracują z certyfikowanymi laboratoriami i niezależnymi instytucjami badawczymi takimi jak CERIA, BRUCEFO, Instytut Meurice czy NSF Euro Consultants.



tagi: Soplica , Monde Selection ,