Konkursy

Arte Culinaria Italiana

Czwartek, 22 lutego 2018
Dla miłośników kuchni włoskiej szykuje się prawdziwa gratka. 10 marca w Trzebownisku koło Rzeszowa odbędzie się konkurs włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.
Święto kuchni włoskiej

To już XIII edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Arte Culinaria Italiana. W szranki o zwycięstwo w konkursie stanie 12 dwuosobowych drużyn, wyłonionych spośród najlepszych młodych kucharzy w Polsce. Za zadanie będą mieli przygotowanie dwóch dań, wśród których nie może zabraknąć kwintesencji włoskiej kuchni czyli makaronu Barilla.

W konkursie oprócz zawodowych kucharzy wezmą również udział gwiazdy telewizji. Słynąca z prostoty kuchnia włoska jest bowiem znakomitym polem do popisu także dla osób, które sztukę kulinarną uprawiają amatorsko. Zmagania uczestników oceniać będą doświadczeni szefowie kuchni, mistrzowie w swojej dziedzinie, tacy jak Kurt Scheller czy Andrzej Polan. Organizatorem konkursu jest prawdziwy ambasador włoskiej kuchni w Polsce – Giancarlo Russo.

Masters of Pasta

Dlaczego tegoroczna edycja Arte Culinaria Italiana jest wyjątkowa? Uczestnicy będą rywalizowali nie tylko o laur zwycięzcy, lecz także  o tytuł Master of Pasta dla kucharza, który przygotuje najlepsze danie makaronowe.

Master of Pasta wyłoniony w konkursie Arte Culinaria Italiana będzie miał możliwość wzięcia udziału w eliminacjach do Pasta World Championship. To światowej klasy konkurs kulinarny organizowany już po raz 7. przez markę Barilla. Zawody odbywają się w Mediolanie, do którego zjeżdżają największe młode talenty kulinarne ze wszystkich zakątków naszego globu.

Polska po raz drugi została zaproszona do udziału w Pasta World Championship. W ubiegłym roku nasz kraj reprezentował Sebastian Olma zwycięzca m.in. II edycji programu Top Chef. Na konkursie w Mediolanie zaprezentował swoje autorskie, niezwykle oryginalne danie, Casarecce Barilla z borowikami, combrem z jelenia i brukselką.
 
Każdy może zostać mistrzem makaronu!

Masters od Pasta to globalna kampania marki Barilla, której bohaterami są tenisista Roger Federer oraz szef kuchni David Oldani.  Ideą kampanii jest promocja tradycyjnej włoskiej kuchni, w unowocześnionej wersji. Podkreślenie prostoty i przyjemności z jaką powinna wiązać się nie tylko degustacja, lecz także przygotowywanie posiłków. Każdy z nas może być kulinarnym mistrzem, dlatego warto odwiedzić Arte Culinaria Italiana, aby uczyć się od najlepszych!

Komu uda się osiągnąć doskonałość w prostocie i zachwycić jurorów? Dowiemy się już w marcu!


***

PRZEPIS NA CASARECCE BARILLA Z BOROWIKAMI, COMBREM Z JELENIA I BRUKSELKĄ

Skaładniki na 1 porcję :
Makaron Casarecce Barilla x 100 g
Borowiki suszone x 50 g
Borowiki świeże x 100 g
Czosnek x 10 g
Cebula szalotka x 10 g
Seler naciowy x 10 g
Marchew x 10 g
Comber z jelenia x 150 g
Białe wino x 100 ml
Parmezan tarty x 25 g
Olej roślinny do smażenia
Sól, pieprz czarny
Jałowiec x 5 g
Czarny pieprz w ziarnach x 5 g
Kminek x 5 g
Ziarna czarnuszki x 5 g
Brukselka x 100 g
Masło x 50 g
Tarty parmezan x 50 g
Prażone orzechy włoskie x 50 g

Sposób wykonania :
  1. Suszone borowiki namocz w letniej wodzie, aby zmiękły.
  2. Cebulę szalotkę, czosnek, marchew i seler naciowy pokrój w drobną kostkę. 
  3. W głębokim naczyniu rozgrzej olej roślinny, podsmaż w nim pokrojone wcześniej warzywa, gdy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone w grubszą kostkę świeże borowiki i drobno posiekane namoczone wcześniej grzyby. 
  4. Gdy warzywa razem z grzybami będą przesmażone, dodaj białe wino i poczekaj aż odparuje o 2/3, a następnie dodaj wodą z suszonych grzybów. Gdy sos będzie gęstszy, dodaj odrobinę zimnego masła, aby go zagęścić. 
  5. Na patelni spraż jałowiec, czarny pieprz, kminek i ziarna czarnuszki. Gdy przyprawy zagrzeją się i oddadzą aromat, zmiksuj na puder. Comber z jelenia natrzyj tą mieszanką przypraw i zalej olejem. 
  6. Gdy mięso zostanie w takiej marynacie około 25 minut, wyjmij je, zdejmij nadmiar oleju i smaż z obu stron aż będzie złote, następnie wstaw do piekarnika o temperaturze 175 st. C na około 4-5 minut, a następnie wyjmij, aby mięso mogło odpocząć. 
  7. Brukselkę obierz z pierwszych listków, gotuj je w osolonej wodzie około 1 minuty i szybko przełóż do wody z lodem. 
  8. Makaron gotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie przełóż do garnka z sosem i dodaj blanszowane liście brukselki, dodaj tarty parmezan i całość razem wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. W głębokim naczyniu ułóż porcję makaronu z sosem grzybowym, na górę ułóż pokrojony w plastry comber jagnięcy. Na wierzch ułóż kilka listków blanszowanych brukselek i posyp tartym orzechem laskowym.


tagi: Arte Culinaria Italiana ,