Z rynku FMCG

Zjedzenie pączka w tłusty czwartek przynosi szczęście i… dużo kalorii.

Czwartek, 08 lutego 2018
Tłusty czwartek zwykle kojarzy się nam z objadaniem się lukrowanymi pączkami oraz faworkami z dużą ilością cukru pudru. Niektórzy chcą jednak przestrzegać tradycji tylko częściowo i mają ochotę zjeść tego dnia coś innego, nierzadko mniej kalorycznego. Możliwości są różne.
„Dzisiaj klienci bardzo często szukają produktów dietetycznych: lactose-free, sugar-free, gluten-free […]. Bardzo modne są tzw. monoporcje, czyli minimalistyczne ciasta w formie minitorcików. Coraz więcej cukierni i restauracji zaczyna wprowadzać te produkty, bo cieszą się one ogromnym powodzeniem” – mówi Michał Kleiber, doradca technologiczny Callebaut, ekspert programu „Szef dla Młodych Talentów” prowadzonego przez MAKRO Polska.

W przyszłości być może będziemy mogli jeść też drożdżówki bez cukru. Naukowcy opracowali recepturę na ciasto o zmniejszonej wartości energetycznej oraz zmniejszonej zawartości węglowodanów.

1_1.JPG


2.JPG



tagi: tłusty czwartek , MAKRO Polska ,