Wiadomości

Komentarz ekspercki FPBŻ: Polska też chce ratować żywność

Piątek, 05 stycznia 2018
Przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia to ważny temat nie tylko w Czechach, które od 1 stycznia wprowadziły regulacje ograniczające utylizację żywności dla sklepów wielkopowierzchniowych, ale także w naszym kraju. W Polsce obecnie trwają prace nad podobną ustawą, którą popiera Federacja Polskich Banków Żywności. Zwraca ona jednocześnie uwagę na to, że na powodzenie regulacji duży wpływ będzie miało zadbanie o takie zapisy, które wpłyną na zwiększenie możliwości transportowych, magazynowych i finansowych organizacji.
Zgodnie z założeniami nowej ustawy każdy ze sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych w Polsce, byłby zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją społeczną, która będzie mogła efektywnie zagospodarować wyprodukowaną żywność i przekazać najbardziej potrzebującym.

Zdaniem Federacji Polskich Banków Żywności już nawet sama kwestia poruszenia problemu marnowania żywności i wywołania wokół niego rozmów jest niezwykle istotna. Obecnie w Polsce ogółem marnowanych jest 9 mln ton żywności, zarówno po stronie rolników, producentów, sieci handlowych czy też gospodarstw domowych. Wspólnota 32 Banków Żywności w Polsce stara się minimalizować to zjawisko od 20 lat. Z samymi sieciami handlowymi współpracuje już od dłuższego czasu i posiada wypracowane procedury odbioru żywności. Współpraca ta jest na bardzo dobrym poziomie i rok do roku rodzi ona jeszcze większe zaangażowanie i zainteresowanie, także ze strony nowych sieci.

- Mówiąc o projekcie ustawy w Polsce, w porównaniu do regulacji w Czechach, warto wiedzieć, że mówimy o zupełnie innej skali efektów. Podczas gdy Banki Żywności w Czechach w 2016 roku odebrały ogólnie 1300 ton żywności, to w Polsce uratowały 92 700 ton żywności. Precyzując wyniki działań ze współpracy z samymi sieciami handlowymi w naszym kraju, Banki Żywności pozyskały w 2016 roku 4 700 ton żywności. Za 2017 rok wyniki jeszcze podliczamy, choć na ten moment możemy już śmiało stwierdzić, że tendencja jest mocno wzrostowa. Prognozujemy, że po wejściu ustawy, w skali całego kraju nowe przepisy pozwoliłyby 32 Bankom Żywności ocalić nawet 30 tysięcy ton żywności rocznie, czyli 6 razy więcej niż obecnie - ocenia Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Siły magazynowe i transportowe Banków Żywności są również na bardzo dobrym poziomie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że powodzenie ustawy będzie uzależnione od stopnia gotowości organizacji pozarządowych do odbioru mocno zwiększonych ilości żywności. Dlatego też priorytetem jest uwzględnienie potrzeb takich organizacji i zadbanie o ich silniejszy, niż dotychczas, potencjał transportowy, magazynowy i finansowy. Istotna jest też dbałość o rzetelną i jasną informację, płynącą z ustawy, dotyczącą zasad zwolnienia z podatku.

W Polsce prace nad ustawą trwają od 2016 roku, są konsultowane i testowane pod kątem różnych rozwiązań. 18 grudnia 3 senackie komisje na pierwszym czytaniu przyjęły projekt ustawy. Pod koniec stycznia ma on trafić pod drugie czytanie na posiedzenia plenarne.




Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego (KRS 0000063599), której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności działające na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy żywnościowej blisko 3 500 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do 2 000 000 osób najbardziej potrzebujących.

Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl. Strona kampanii www.wspieraj.bankizywnosci.pl

tagi: FPBŻ Polska żywność, komentarz ekspercki,