Kategorie produktów

Na zdrowie!

Czwartek, 17 września 2015 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 09/115. Wrzesień 2015
Wysoki cholesterol, otyłość, cukrzyca, alergie… Choroby cywilizacyjne dotykają coraz większą część społeczeństwa. A to powoduje, że w sklepach poszukiwana jest żywność funkcjonalna.
Co tak właściwie kryje się pod pojęciem żywności funkcjonalnej? Definicja, stworzona przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE) mówi, iż: „Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać swoją postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą – przy czym nie są to tabletki, kapsułki ani krople, ale część składowa prawidłowej diety”.
A zatem do tej grupy należą m.in. produkty, których spożywanie zmniejsza ryzyko chorób krążenia, ryzyko chorób nowotworowych, ryzyko osteoporozy, a także dietetyczne, dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia. A więc są to produkty zbożowe, z większą zawartością błonnika, produkty bogate w wapń i witaminy, bezglutenowe, nabiał fermentowany czy produkty obniżające cholesterol. Na rynku spożywczym znajdziemy wiele takich produktów, przede wszystkim płatki śniadaniowe, płatki owsiane, kawa zbożowa, wybrane produkty z nabiału, również przekąski, pieczywo chrupkie, soki owocowe, batoniki czy ciastka zbożowe.

Płatki pod każdą postacią

Zarówno produkty zbożowe jak i cały segment żywności funkcjonalnej zdobywa coraz więcej zainteresowania wśród Polaków. Jak informuje Barbara Cichocka, kierownik sklepu Delikatesy Centrum w Sulejówku – „na przestrzeni paru lat można powiedzieć, że z roku na rok coraz więcej ludzi interesuje się zdrową żywnością i coraz więcej sprzedaje się produktów korzystnie wpływających na zdrowie”.
Wielu producentów na rynku, oferujących płatki śniadaniowe dba o to, by w produktach zawarte były cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim takim składem poszczycić się mogą wszystkie produkty Nestlé. Jak przyznaje Barbara Cichocka, w kategorii płatków śniadaniowych, te od Nestlé wybierane są najczęściej. „Płatki dla dzieci takie jak: Lion, Cini Minis, Chocapic, Cheerios, Nesquik – te sprzedają się bardzo dobrze. Oprócz tego dostępna jest szeroka oferta Mlekołaków od Lubelli czy marki własnej sieci Delikatesy Centrum. W kategorii płatków kukurydzianych mamy do wyboru marki Nestlé oraz Lubella – jest to najlepiej sprzedający się rodzaj w tej kategorii. Również Corn Flakes bez glutenu w najbliższym czasie pojawią się na półkach oraz w naszej gazetce sieciowej” – informuje pani Barbara.
Dla osób dbających o linię oraz zdrową dietę przeznaczone są płatki z pełnego ziarna Nestlé Fitness. Dostępne w sklepie Delikatesy Centrum z jogurtem, z owocami oraz z czekoladą, również w mniejszych pojemnościach, porcjowane, które są bardzo wygodne w użyciu.
Natomiast musli, po które sięgają nasi klienci to Classic oraz Tropical od Nestlé, Fitella od Gellwe, Musli Lubella, Musli i Granola od Sante oraz Musli Bakalland” – opowiada kierowniczka sklepu.
Do artykułów zbożowych, a tym samym zdrowej żywności, niewątpliwie należą płatki naturalne, a do wyboru mamy tutaj płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane, gryczane oraz kukurydziane. „Musli z Melvitu: Secret oraz Płatki Owsiane Górskie, produkty tej firmy u nas dominują, są jednymi z lepiej rotujących. Również musli i płatki pod marką Szczytno cieszą się zainteresowaniem, np.: Musli 5 zbóż z rodzynkami oraz płatki orkiszowe, gryczane czy jęczmienne” – opowiada Barbara Cichocka.
A co decyduje o wyborze takich produktów? „Na pewno nie jest to cena. Klienci są przyzwyczajeni do danej marki i tylko ją kupują” – dodaje.

Chrup na zdrowie

Batony zbożowe to ulubiona przekąska aktywnych. Są słodkie i pyszne, a przy tym zdrowe. Po takie przekąski sięgają przede wszystkim osoby aktywne fizycznie i dbające o linię, a czasem również rodzice, którzy chcą mieć pewność, że ich dziecko nie będzie objadało się słodyczami. Oferta zbożowych odpowiedników tradycyjnych batonów stale się poszerza. Warto zwrócić uwagę na te, które zostały wzbogacone witaminami i minerałami – jak Baton Fitness z truskawkami od Nestlé, który ma w składzie witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Zdrowe, pożywne, pełnowartościowe, słowem: szybka przekąska, która częściowo zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i według wielu producentów to świetny pomysł na ekspresowy posiłek. W końcu w głównej mierze składają się ze zbóż, które tak chętnie rekomendują dietetycy.
Batoniki Fitness, Chocapic, Nesquik oraz BA! – te produkty bardzo dobrze sprzedają się w sklepie Delikatesy Centrum w Sulejówku. „Dość często są w gazetkach dlatego też mają dobrą cenę, bo kosztują w granicach 1 złotego. Tak normalnie kosztują powyżej 1 zł, także cena jest przystępna i klienci bardzo chętnie je kupują. Często takie produkty spożywają osoby, które są na dietach, również kupowane są dzieciom do szkoły i tutaj przeważnie są wybierane Chocapic oraz Nesquik” – przyznaje pani Barbara. Wśród batoników Fitness królują te z truskawkami bądź z kawałkami ciasteczek kakaowych. Oprócz batoników Nestlé bardzo dobrze sprzedają się również batony zbożowe od Sante oraz Bakalland BA!.
Jako zdrowa przekąska często kupowane są wafle ryżowe i pieczywo chrupkie. „Wasa, Kupiec, Sonko, Britta, Sante – te marki cieszą się dużym zainteresowaniem. Producenci w swoich produktach zwiększają zawartości błonnika, magnezu, żelaza czy cynku jak również proponują produkty bezglutenowe w ślad za trendami konsumenckimi. A wśród klientów, coraz więcej osób zwraca uwagę na skład” – opowiada pani Barbara.

Dobroczynny wpływ na organizm

Do produktów zbożowych o właściwościach zdrowotnych niewątpliwie należy popularna kawa zbożowa, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem codziennej diety. To, czym sobie zasłużył ten produkt na popularność, to zawartość cennego dla organizmu błonnika, białka, węglowodanów, a przy tym nie zawiera tłuszczu. Dzięki temu jej spożycie zmniejsza poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, perystaltykę jelit, chroni przed nowotworami, kamicą, a także zwiększa uczucie sytości. Zawarte w zbożu cukry złożone mają natomiast dobroczynny wpływ na jelita i zwiększają aktywność mikroflory jelitowej. W kawie zbożowej można też znaleźć witaminy z grupy B, składniki mineralne jak potas, fosfor oraz magnez. Jej składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz ułatwiają trawienie. Aktualnie liderem na rynku kawy zbożowej jest producent Grana, który oprócz wariantu klasycznej Inki, oferuje: Inka Magne czyli połączenie kawy zbożowej i magnezu, Inka Błonnik, wzbogacona dawką błonnika, Inka Wapń i witaminy czy Inka Bezglutenowa.
Kolejne produkty prozdrowotne, na które warto zwrócić uwagę to nabiał fermentowany. Przypisuje mu się wiele pozytywnych właściwości. Jego spożywanie stymuluje układ odpornościowy, ułatwia trawienie i zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej, przyczynia się do znoszenia efektu nietolerancji laktozy, chroni przed wnikaniem patogennych bakterii przewodu pokarmowego oraz wspomaga obniżanie cholesterolu. Rynek nabiału fermentowanego rewolucjonizują produkty Robico, które zyskały wielu wielbicieli, a ich dobroczynny wpływ na organizm jest niezaprzeczalny. Kefir stanowi doskonałe źródło wapnia, witamin B2, B12, D, biotyny oraz białka. Natomiast Maślanka Robico zawiera cenne składniki takie jak: lecytynę, białka mleka i sole mineralne.
Do żywności funkcjonalnej w kategorii nabiału dołącza coraz większa liczba produktów, poza kefirami i jogurtami również spotykamy margaryny czy serki. Warto wspomnieć tu o takich produktach jak Benecol czy Flora pro.activ – margaryna obniżająca cholesterol, jogurty Activia – wspomagające trawienie czy jogurty Bakoma, które są wzbogacone dodatkową zawartością cennych składników.
Idealnym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych są soki owocowe oraz warzywne. Dzięki nim możemy znacznie poprawić dotychczasowy sposób odżywiania. Wysoko wartościowe owocowo-warzywne soki to napoje, które nie zawierają tłuszczów ani białka, zawierają natomiast łatwo przyswajalne węglowodany. Na półkach sklepowych mamy ogromny wybór wśród soków, a najbardziej na uwagę zasługują te ze 100% zawartością soku. Są to najczęściej marki takie jak Hortex, Tymbark, Cappy, DrWitt czy Fortuna.
Jak się okazuje żywność funkcjonalna na rynku spożywczym stanowi szeroką gamę produktów, a ich wpływ na organizm jest doceniany przez coraz więcej osób. Warto zatem przeznaczyć obszar w sklepie, by klient miał możliwość wyboru wśród zdrowych produktów w jednym miejscu.

Monika Kociubińska






tagi: żywność funkcjonalna , zdrowie ,