Jakie powinno być wzorowe danie gotowe? Po pierwsze ma być szybkie w przygotowaniu, tradycyjne w smaku i przypominające domową kuchnię. Powinno być także zgodne z aktualnymi trendami żywieniowymi, a opakowanie musi zachęcać do zakupu.
Co możemy znaleźć w większości polskich sklepów? Fasolka po bretońsku, pulpety, gołąbki czy flaki – zajmują najwięcej miejsca na półkach z daniami gotowymi w słoikach, wśród puszek – królują gulasze i fasolki. Wśród mrożonek – pyzy, pizze, frytki i dania z warzywami. W kategorii dań na tackach chłodzonych są to przede wszystkim krokiety, różnego rodzaju naleśniki oraz pierogi. W kubkach – zazwyczaj możemy znaleźć zupy. Niektóre z tych dań możemy przygotować w kilka minut podgrzewając je w mikrofalówce czy piekarniku, inne przekładamy do garnka i podgrzewamy, jeszcze inne wrzucamy do gorącej wody czy na patelnię.Dla kogo gotowce?
„Dania gotowe kupują bardzo różnorodni klienci. Zazwyczaj są to ludzie, którzy wracają z pracy, potrzebują szybko zjeść ciepły i pożywny obiad. Wówczas sięgają po dania gotowe. Kobiety chętniej niż mężczyźni wybierają mrożone dania gotowe na bazie warzyw. Panowie z kolei zazwyczaj szukają czegoś mięsnego” – mówi Wiesława Żebrowska, ekspedientka ze sklepu w miejscowości Kajetany. Szybkiego pomysłu na obiad klienci poszukują w sklepach bez specjalnego przygotowania. Wybór dania gotowego odbywa się pod wpływem impulsu. Zwłaszcza jeżeli klient na zakupy przychodzi głodny.
Wiele zależy też od okazji na jaką potrzebne jest danie gotowe i możliwości jego przygotowania czy po prostu podgrzania. „Na przykład pracownicy sezonowi, którzy wynajmują kwatery w okolicy zazwyczaj wybierają gotowe dania w słoikach i puszkach. Wystarczy przełożyć je do garczka, podgrzać i obiad w całości jest gotowy. Młodzi ludzie wracający z pracy, gdzie zjedli już lunch, do sklepu przyjeżdżają po coś mniej tradycyjnego – chętnie wybierają warzywa mrożone na patelnię czy pizzę. Gospodynie domowe mające więcej niż 5 minut na przygotowanie obiadu, ułatwiają sobie gotowanie poprzez zakup szybkiego dodatku do dania. Jeżeli potrzebują przygotować szybko posiłek dla całej rodziny wybierają najczęściej mrożone bądź chłodzone dania mączne” – zauważa pani Wiesława.
Marki dostępne w małym sklepie
Wśród dań gotowych w słoikach w sklepie w Kajetanach dostępne są marki: Pamapol, Łowicz, Agrovita, Rolnik, Pudliszki, Kuchnia Staropolska oraz marki własne: Danie Kachny i Aro. „Wiodące produkty to Łowicz, Pamapol i Pudliszki” – dodaje detalistka.
W tej kategorii jak przyznaje pani Wiesława najchętniej wybierane są flaczki, bigos, gulasz, klopsiki, gołąbki, fasolka po bretońsku, pulpety, kociołek. „Podobne wybory dokonywane są w obrębie dań w puszkach, chociaż tutaj przewagę zyskują fasolki. Jeżeli chodzi o produkty w puszkach to fajnym pomysłem na wykonanie szybkiej sałatki czy dodatku do obiadu są mieszanki warzyw w puszkach Bonduelle” – przypomina pani Żebrowska. Jeżeli chodzi o chłodzone dania na tackach, wiodące marki to Virtu i Pudliszki. „Mamy też klientów na zupy i dania w kubkach. Danie w 5 minut Winairy wystarczy zalać wrzątkiem – i jest gotowe do spożycia. To bardzo fajny pomysł na szybki, ciepły posiłek” – dodaje.
„Mamy duży wybór w kategorii mrożonek. Z dań mrożonych mącznych króluje marka Nordis i Iglotex. Chętnie wybierane są pierogi, pyzy oraz knedle. Jak przyznaje pani Wiesława, wśród dań na bazie warzyw mrożonych prym wiodą marki Hortex, Frosta, Bonduelle. Najchętniej kupowane są mieszanki warzywne – na patelnię, mieszanki na zupę oraz szpinak. Dodatkowo z Frosty dobrze rotują produkty rybne, z Hortexu – Dania Meksykańskie czy Prowansalskie. Dużym powodzeniem cieszy się także pizza mrożona Guseppe (Dr. Oetker) oraz frytki Aviko.
„Tak naprawdę wszystkie produkty, które mamy na półkach, w lodówce i zamrażarce mają swoich wielbicieli. Asortyment zamawiamy pod stałych klientów. Oferta jest szeroka i jeżeli klient potrzebuje produktu, którego akurat nie ma – zamawiamy go specjalnie na życzenie i już następnego dnia danie gotowe jest dostępne w sklepie” – dodaje pani Żebrowska.
Informacja z paragonu
Wśród dań gotowych instant w sklepach małoformatowych do 300 mkw. największą popularnością cieszą się produkty marek: Knorr, Winiary oraz Vifon, a liderem pozostaje Unilever mający nieco ponad 60% udziałów w sprzedaży opisywanych produktów – wynika z danych Centrum Monitorowania Rynku. Dania gotowe instant dostępne są w około 40% analizowanych sklepów, produkty marki Knorr natomiast możemy dostać w blisko 90% sklepów sprzedających tego typu dania. Najlepiej rotującymi produktami są Knorr Gorący Kubek Puree z Boczkiem i Cebulką 75 g, Knorr Gorący Kubek Makaron z Sosem Bolońskim 56 g oraz Knorr Gorący Kubek Makaron z Sosem Serowo-Śmietanowym 60 g.
Duże znaczenie w sprzedaży dań gotowych ma segment dań gotowych w słoikach (ok. 60%), których sprzedaż rozkłada się w miarę równomiernie w przeciągu całego roku. Według danych CMR, najwięksi producenci – HJ Heinz, Pamapol oraz Agros-Nova – mają łącznie prawie 70% udziałów w obrocie tego segmentu. Do produktów cieszących się największą popularnością zaliczamy Gołąbki w Sosie Pomidorowym Pudliszki, Fasolka po Bretońsku z Boczkiem i Kiełbasą Pudliszki oraz Flaki po Zamojsku Pudliszki. Na półkach sklepowych możemy wybierać spośród ok. 7 wariantów dań gotowych w słoikach. Średnia wartość transakcji dla tego segmentu to ok. 7,50 zł.
Mrożone dania gotowe z omawianych segmentów cechuje największa sezonowość. Wzrost sprzedaży o ok. 30% odnotowywany jest w miesiącach październik-grudzień, głównie ze względu na ograniczoną dostępność świeżych warzyw w sklepach. Średnio w sklepach małoformatowych do 300 mkw. możemy wybierać spośród 3-4 wariantów mrożonych dań gotowych. Jak wynika z danych CMR, najlepiej sprzedającymi się produktami są produkty marki Hortex Warzywa na Patelnię, Frosta Paluszki Rybne oraz Steki Rybne. Produkty z portfolio Hortex oraz Frosta znajdziemy w ok. 50% sklepów sprzedających ten segment dań gotowych.
Chociaż wydatki na danie gotowe w ostatnich latach spadały, to eksperci prognozują, że następne lata powinny być lepsze. Nadal spożywamy mniej dań gotowych niż mieszkańcy innych krajów europejskich, co sprawia, że jest to kategoria z dużym potencjałem rozwoju. Dania gotowe i wszelkiego rodzaju mieszanki ułatwiające przygotowanie potraw to ważny segment rynku. Wciąż pracujemy dużo, podczas tygodnia mamy coraz mniej czasu na spędzanie go w kuchni. Dania gotowe są więc idealnym rozwiązaniem na takie okazje. Dodatkowo przed nami lato – najlepszy sezon na gotowce, które chętnie zabieramy na pikniki, wycieczki do lasu czy wakacyjne wyjazdy pod namiot.
Monika Dawiec
tagi: pyzy , pizze , frytki , dania , gotowe ,
W tym roku tylko 11,2% Polaków postanowiło zorganizować...
Sprzedaż perfum i kosmetyków na lotniskach była wyższa o...
O zakupie konkretnych art. spożywczych na święta...
Przedsiębiorcy domagają się konsultowania nowych przepisów...
Może objąć technologie pochłaniania CO2...
Zrównoważona produkcja i zabezpieczenie żywności dla...
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś...