Kuchnia śródziemnomorska jest niezwykle zdrowa, lekkostrawna, kojarzy się ze słońcem, chwilami relaksu, wypoczynkiem. Coraz chętniej przyrządzamy dania Basenu Morza Śródziemnego, nie tylko zainspirowani kulinarnymi wspomnieniami wakacji. To doskonały czas, aby przejrzeć sklepowe półki pod kątem dostępności produktów, z których każdy będzie mógł wyczarować słoneczną potrawę. Będą to zarówno makarony, pasty, sosy, pesto, aromatyczne zioła – świeże i suszone, a także oliwy, octy, oliwki, różnorodne sery, ryby, owoce morza oraz pachnące i dojrzałe warzywa, które teraz są najpyszniejsze pod słońcem.
Żółwin po grecku
We wsi Żółwin, położonej na skraju Lasów Młochowskich, do zakupów zachęca sklep należący do Bogusławy Pietrzak. Na powierzchni 60 mkw. można znaleźć naprawdę szeroki asortyment, zarówno ogólnospożywczy, jak i chemiczny, produkty świeże – nabiał, mięso, wędliny, warzywa i owoce ułożone na bardzo ładnym, drewnianym stojaku, a także artykuły szkolne, zabawki i akcesoria związane z grillowaniem. A produkty kuchni śródziemnomorskiej? „Oczywiście, że są!” – odpowiada z uśmiechem detalistka. Sklep odwiedza około 200 klientów dziennie, we wsi działa jeszcze jeden, 500 metrów dalej, ale jak podkreśla pani Bogusława, raczej nie stanowią względem siebie konkurencji. „Raczej uzupełniamy się” – zapewnia detalistka, która nie planuje przejść pod skrzydła żadnej sieci.
„Niezależne placówki z powodzeniem mogą funkcjonować na rynku. Miła obsługa i dobrze zatowarowany sklep jest kluczem do sukcesu. Klienci lubią nowości, dlatego zawsze są one obecne. Latem wzrasta zainteresowanie produktami diety śródziemnomorskiej, dlatego w tym czasie poszerzam tematyczny asortyment – są to oliwy z oliwek, ocet jabłkowy i winny firm Octim, Jamar i Kamis, w ofercie jest szeroki wybór makaronów: muszelki, wstążki, rurki, kolanka, świderki, spaghetti, ulubieni producenci i marki moich klientów to Lubella, Podravka, Bartolini, Czanieckie Makarony i Makarony Polskie” – wymienia właścicielka sklepu i podkreśla, że wyraźnie z roku na rok wzrasta zainteresowanie octem winnym i jabłkowym.
Oczywiście są oliwki, zioła, pięknie pachnące pomidory, pomidory suszone w ziołach, z czosnkiem, cebulką perłową, kaparami. „Klienci są wymagający, szukają nowych smaków, dbają o zdrowie, właściwą dietę, dlatego polecam każdemu, aby w asortymencie posiadał szeroki wybór produktów do dań kuchni śródziemnomorskiej, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, niskokaloryczne, urozmaicone, bazują na świeżych warzywach, najsmaczniejszych w okresie letnim” – przekonuje pani Bogusława.
Mielec po włosku
W Mielcu, mieście położonym w północno-zachodniej części województwa podkarpackiego, bogactwo produktów kuchni śródziemnomorskiej znajdziemy w Delikatesach Orzech zlokalizowanych przy ulicy Wolności 164. Ten duży, o powierzchni 900 mkw. sklep działa od lipca 2005 roku. Konkurencji w okolicy nie brakuje, Delikatesy Centrum, Tesco, Stokrotka, Frak, A&K – to markety działające po sąsiedzku. Jak zatem można się wyróżnić? Przede wszystkim bogactwem asortymentu – 12 tys. pozycji pozwala klientom cieszyć się możliwością wyboru, również wśród licznych artykułów kulinarnego południa Europy.
„Specjały kuchni śródziemnomorskiej rozmieszczone są według asortymentu w danym dziale produktowym. Staramy się pokazywać je w gazetkach, robimy specjalne ekspozycje półkowe, stawiamy na oznakowanie produktów, np.: niska cena, cena stop” – mówi Aneta Karkut, ekspedientka. W Delikatesach Orzech produkty kuchni śródziemnomorskiej największym zainteresowaniem wśród konsumentów, głównie młodych ludzi, cieszą się w okresie letnim. „Zapewne wakacyjne wyjazdy są kulinarnymi inspiracjami naszych klientów?” – zastanawia się pani Aneta i dodaje, że podczas zakupów zwracają uwagę na świeżość asortymentu, cenę oraz markę. „W ofercie posiadamy m.in. oliwki zielone, czarne nadziewane, w gramaturach od 185 g do 900 g, pesto czerwone i zielone, pesto basilico. Oliwy w różnych gramaturach, od 250 ml do 1 l, w puszkach, butekach, ozdobnych dzbankach, firm: Salvadori, Acorsa, Monini. Sery typu feta Mlekovity, Arla Apetina, z dodatkiem chili, z czosnkiem, bazylią, oregano, czy lights, które cieszą się dużym zainteresowaniem naszych klientów. Sery mozarella firmy Zott, Bakoma, Mlekovita oraz sery mozarella na wagę” – wymienia ekspedientka Anna Rządkowska. Czy klienci chętnie sięgają po nowości?
Zdecydowanie tak, zwłaszcza jeśli objęte są promocyjną ceną. Spośród makaronów, z myślą o potrawach kuchni śródziemnomorskiej, wybierają duże formy, rurki, muszle, spaghetti, cannelloni. „Olbrzymim zainteresowaniem cieszą się również świeże warzywa – pomidory, czosnek, ogórki, papryka” – dodaje ekspedientka Angelina Kozioł.
Podkowa Leśna pełna słońca
Podkowa Leśna to miasto, które może pochwalić się aż trzema rezerwatami przyrody oraz wieloma pomnikami przyrody. Wśród tych ostatnich, przy głównej ulicy, Jana Pawła II, mieści się sklep należący do rodziny Pluta, detalistów z wieloletnim doświadczeniem. Placówka działa od 1984 roku, początkowo był to warzywniak, w 1992 został rozbudowany i zyskał charakter ogólnospożywczy. Obecnie – od stycznia 2013 – należy do sieci Carrefour Express, przez klientów nadal nazywany jest jednak Zieleniakiem. „I tego chyba nic nie zmieni” – śmieje się Kinga Pluta. Konkurencja jest spora, zarówno w postaci małych sklepów, jak i tych dużych, jak chociażby Społem, Marcpol, Tesco i kilku Biedronek. Klientelę stanowią okoliczni mieszkańcy, dużym atutem placówki jest szeroki asortyment (ponad 5 tys.), miła obsługa oraz bardzo ładna aranżacja.
„Rodzinna atmosfera również jest ważna” – podkreśla pani Kinga. Spośród produktów kuchni śródziemnomorskiej w sklepie można kupić szeroki wybór oliwy z oliwek i winogron, sery, zioła świeże i suszone, pesto, pasty, przeciery, suszone pomidory, pomidory w puszkach, karczochy, oliwki, warzywa – pomidory, bakłażany, cukinie, makarony, również kolorowe, żytnie, ze szpinakiem, o wyszukanych kształtach, ocet winny i jabłkowy oraz oryginalne włoskie produkty. „Obserwuję prozdrowotny trend wśród konsumentów, zwracają uwagę na to, co jedzą, czy produkty są zdrowe, dbają o to, aby w ich diecie było jak najwięcej warzyw i owoców. Dlatego coraz popularniejsza jest kuchnia śródziemnomorska. Warto spełniać oczekiwania klientów i oferować im bogactwo tej jakże zdrowej diety” – podpowiada pani Kinga i dodaje, że jest to kuchnia nowoczesna, pachnąca, kolorowa.
W POLOmarkecie zawsze świeżo
Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie, ponieważ jej podstawą są produkty świeże – owoce, warzywa, ryby, zioła. I to one są znakiem rozpoznawczym sklepów POLOmarket. Katarzyna Ciszewska-Masianis, Specjalista ds. PR sieci podkreśla, że dzięki codziennym dostawom w placówkach POLOmarket zawsze można kupić świeże produkty, których najwyższą jakość gwarantują liczne kontrole wewnętrzne.
„O każdej porze dnia i roku klienci znajdą u nas wszystko to, co jest niezbędne do przygotowania pysznych posiłków, których receptury pochodzą np. z Włoch czy Grecji. W ofercie liczącej blisko 7 tys. SKU, amatorzy kuchni śródziemnomorskiej odnajdą doskonałe świeże pomidory, gotowe sosy na ich bazie, makarony, oliwki drylowane i nadziewane m.in. marki Vertus, a także świetną oliwę z pierwszego tłoczenia i szeroką gamę aromatycznych przypraw. W sklepach POLOmarket dostępna jest także bogata oferta nabiału (sery brie, feta, camembert), bakalie spod znaku Bakalis znakomite do deserów i sałatek, a także świeże zioła, które uwydatnią walory każdej potrawy” – dodaje Katarzyna Ciszewska-Masianis.
Carrefour edukuje klientów
W sklepach wielkopowierzchniowych Carrefour konsumenci mogą kupić oryginalne i regionalne produkty z kategorii Kuchnie Świata, w tym oczywiście produkty kuchni śródziemnomorskiej. „Aby nasi klienci mogli w pełni cieszyć się potrawami kuchni świata, we współpracy z wybranymi dostawcami rozwijamy projekt edukacji kulinarnej. Obejmuje on porady profesjonalnych kucharzy, ulotki kulinarne, w dziale „kulinaria” na stronie www.carrefour.pl prezentowane są przepisy na wypróbowane i smaczne dania, nadsyłane przez internautów” – mówi Armen Papazjan, Dyrektor Działu Handlowego PDK Carrefour Polska i dodaje, że najlepiej sprzedającymi się produktami i półproduktami związanymi z kuchnią śródziemnomorską są: makarony, gotowe sosy, przyprawy oraz oliwy.
W kategorii makaronów klienci najchętniej sięgają po gramatury 400-500 g. W kategorii sosów w słoikach najlepiej sprzedają się marki polskich firm, a najczęściej wybieranymi opakowaniami są te pół kilogramowe. „Ranking sprzedaży w kategorii oliw pokazuje, że klienci najczęściej sięgają po oliwy marki własnej oraz 2 głównych liderów rynkowych. Znaczną przewagę w sprzedaży, bez względu na markę, mają oliwy extra virgin. Najczęściej wybieranymi pojemnościami są: 500, 750 i 1 000 ml” – wymienia Armen Papazjan.
Kuchnia śródziemnomorska dobrze ustawiona
Olgierd Rodziewicz-Bielewicz z Catman Polska podkreśla, że kuchnia śródziemnomorska jest cenioną i lubianą dietą polskich konsumentów. Z Grecji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji chętnie przywozimy różnorodne przepisy, pamiętajmy, że są to nasze ulubione europejskie kierunki turystyczne.
„Jako pierwsze dobrze wyczuły to duże sieci handlowe, gdzie nie tylko standardem stała się oliwa z oliwek, czy same oliwki, ale też wiele innych produktów. Sery, szczególnie te do sałatek, wędliny dojrzewające, antipasti, jednym słowem – i z punktu finansowego i zdrowotnego – produkty godne uwagi. Są one sprzedawane w różnych kategoriach, ale też coraz częściej grupowanych jako samoistna kategoria. To dobre rozwiązania, ponieważ wzmacniają chęć impulsowego zakupu. Oprócz grupowania, detalista może wówczas przygotować specjalne POSy zachęcające szczególnie nowych konsumentów, czy tych którzy do tej pory nie zdawali sobie sprawy z obecności asortymentu w sklepie. Oczywiście jak tu dokonać zakupu nieznanego produktu? Chętnie kupujemy pod wpływem rekomendacji znajomych, ale bez tego po prostu detalista musi zastosować promocję cenową, tak aby pobudzić chęć okazyjnego zakupu” – podpowiada Olgierd Rodziewicz-Bielewicz.
Świeża, zdrowa, smaczna, do tego tak bardzo lubiana – produkty do przyrządzenia wyśmienitych dań kuchni śródziemnomorskiej powinny być dostępne przez cały rok we wszystkich sklepach – i tych małych i tych dużych. Gorąco polecam!
Maja Święcka
tagi: kuchnia śródziemnomorska , Maja Święcka ,
Wśród poprawek pojawiła się jednak istotna zmiana związana...
Prace budowlane rozpoczną się w maju 2025 roku i potrwają 24...
W tym roku Polacy przeważnie chcą skorzystać z obniżek cen...
Ponad 200 projektów otrzymało granty o wartości 92 mln euro...
Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...