Czytelnia

Na grill i nie tylko

Środa, 10 lipca 2013 Autor: Maja Święcka,
Grillowane mięso ze szpinakiem
Grillowane mięso ze szpinakiem i serkiem topionym, a może cukinia? Albo fondue z serka topionego? Polecamy apetyczne przepisy doskonałe na letnie nie tylko wieczory!

Grillowane mięso ze szpinakiem i serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• plastry filetu z indyka lub kurczaka
• 2 garście szpinaku lub 4 porcje mrożonego
• pół opakowania dowolnego serka topionego SERTOP
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz

Przygotowanie: Filet delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i podsmażamy kilka minut na patelni z obu stron. Zdejmujemy z ognia i na tej samej patelni podsmażamy szpinak z pokrojonym drobno czosnkiem, który następnie solimy, mieszamy z serkiem topionym i wykładamy na porcje filetów. Całość zawijamy w folię i grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut.

Grillowana cukinia z serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• 4 duże cukinie
• opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
• 25 dag mięsa mielonego
• warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
• szklanka przecieru pomidorowego
• przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
• 4 łyżki oliwy
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut, a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka.  Po ok.,30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.

Fondue z serka topionego

Składniki dla 4 osób:
• 2 opakowania serka topionego SERTOP, np. śmietankowego z czosnkiem
• 50 ml  białego wina
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
• odrobina mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Serek topiony podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy wino, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Jeżeli będzie taka potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy na gorąco, jako dodatek do grillowanych bagietek, pieczonych ziemniaków, mięs, szaszłyków i pieczonych warzyw.

Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• 2 bakłażany
• opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP
• sól, pieprz
• 1 szklanka sosu pomidorowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• świeże liście bazylii

Przygotowanie: Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut. Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy. Dekorujemy liśćmi bazylii.

Grillowana polędwiczka z serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
• 4 sztuki  2-centymetrowych kawałków polędwicy wieprzowej
• 1 opakowanie serka śmietankowego SERTOP
• sól, pieprz
• 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: Polędwicę wieprzową rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i grillujemy przez ok. 10 minut. Na każdą porcję kładziemy plaster serka topionego i zapiekamy jeszcze 5 minut, do momentu, aż serek się rozpuści. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych przepisów w STREFIE KUPCA w dziale CZYTELNIA

tagi: ser , serek , topiony , grill , Sertop ,