Zapiekanka z salami
Składniki:
• 1kg ziemniaków
• 200g salami
• 1 cebula
• 2 jajka
• 100g serka topionego z salami firmy SERTOP
• 40g masła
• 2 pomidory
• przyprawy wg uznania
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mudurkach, obrać i pokroić w plastry. Pokroić cebulę w kostkę, a salami i pomidory w plasterki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie układać warstwami pokrojone składniki. Całość posypać wiórkami masła i przyprawić do smaku. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie utrzeć serek z jajkiem i polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki udekorować pozostałymi plasterkami salami. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu zrumienienia serka.
Zapiekane bułeczki
Składniki:
• 1 bułeczka "Kajzerka"
• trójkącik serka topionego firmy SERTOP (porcja 17,5g) o różnych smakach (np. z szynką, z papryką, ze szczypiorkiem lub gouda)
• przygotowany dowolny farsz
• masło
Przygotowanie: Farsz może być dowolnie skomponowany lub przygotować taki jak w przepisie z "nadziewanych ziemniaków". Ściąć wierzch bułeczki. Wydrążyć miąższ i posmarować lekko masłem. Nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć po trójkąciku serka firmy SERTOP i przykryć uprzednio ściętymi wierzchami. Tak przygotowane bułeczki zapiec w piekarniku
Zapiekanka z pomidorami
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 200g kiełbasy lub szynki
• 1 cebula
• 2 jajka
• 100g serka topionego firmy SERTOP (np. złoty ementaler, z czosnkiem, wiejski, z wędzonym kurczakiem, z salami)
• 40g masła
• 2 pomidory
• przyprawy
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Pokroić cebulę, wędlinę i pomidory. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie układać warstwami pokrojone składniki. Na wierzchu posypać wiórkami masła i przyprawić do smaku . Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Utrzeć serek topiony z jajkami i polać zapiekankę. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu zrumienienia serka.
Nadziewane ziemniaki
Składniki:
• 100g serka topionego firmy SERTOP (np. tylżycki, gouda, z papryką, z pomidorami lub z kurczakiem wędzonym)
• 4 duże ziemniaki
• 1 cebula
• 30g wędliny
• 1 jajko (ugotowane na twardo)
• 30g pieczarek
• masło
• przyprawy
Przygotowanie: Ziemniaki przekroić wzdłuż, nieco wydrążyć środki. Posypać przyprawami wg uznania i podpiec w piekarniku. Po wystygnięciu napełnić farszem przygotowanym z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka i podsmażonych pieczarek. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i serków. Piec do miękkości ziemniaków.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
tagi: Sertop , zapiekanka , zapiekanki , ser , serki , serek , topiony ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...