Czytelnia

Zapiekanki na kilka sposobów

Poniedziałek, 01 lipca 2013 Autor: Maja Święcka,
Zapiekanka z salami
Zapiekanka z salami, zapiekane bułeczki, zapiekanka z pomidorami oraz nadziewane ziemniaczki - pyszne przepisy na pyszne zapiekanki!

Zapiekanka z salami

Składniki:
• 1kg ziemniaków
• 200g salami
• 1 cebula
• 2 jajka
• 100g serka topionego z salami firmy SERTOP
• 40g masła
• 2 pomidory
• przyprawy wg uznania
 
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mudurkach, obrać i pokroić w plastry. Pokroić cebulę w kostkę, a salami i pomidory w plasterki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie układać warstwami pokrojone składniki. Całość posypać wiórkami masła i przyprawić do smaku. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Następnie utrzeć serek z jajkiem i polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki udekorować pozostałymi plasterkami salami. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu zrumienienia serka.

Zapiekane bułeczki

Składniki:
• 1 bułeczka "Kajzerka"
• trójkącik serka topionego firmy SERTOP (porcja 17,5g) o różnych smakach (np. z  szynką, z papryką, ze szczypiorkiem lub gouda)
• przygotowany dowolny farsz
• masło

Przygotowanie: Farsz może być dowolnie skomponowany lub przygotować taki jak w przepisie z "nadziewanych ziemniaków". Ściąć wierzch bułeczki. Wydrążyć miąższ i posmarować lekko masłem. Nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć po trójkąciku serka firmy SERTOP i przykryć uprzednio ściętymi wierzchami. Tak przygotowane bułeczki zapiec w piekarniku

Zapiekanka z pomidorami

Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 200g kiełbasy lub szynki
• 1 cebula
• 2 jajka
• 100g serka topionego firmy SERTOP (np. złoty ementaler, z czosnkiem, wiejski, z wędzonym kurczakiem, z salami)
• 40g masła
• 2 pomidory
• przyprawy

Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Pokroić cebulę, wędlinę i pomidory. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie układać warstwami pokrojone składniki. Na wierzchu posypać wiórkami masła i przyprawić do smaku . Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Utrzeć serek topiony z jajkami i polać zapiekankę. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu zrumienienia serka.

Nadziewane ziemniaki

Składniki:
• 100g serka topionego firmy SERTOP (np. tylżycki, gouda, z papryką, z pomidorami lub z kurczakiem wędzonym)
• 4 duże ziemniaki
• 1 cebula
• 30g wędliny
• 1 jajko (ugotowane na twardo)
• 30g pieczarek
• masło
• przyprawy
 
Przygotowanie: Ziemniaki przekroić wzdłuż, nieco wydrążyć środki. Posypać przyprawami wg uznania i podpiec w piekarniku. Po wystygnięciu napełnić farszem przygotowanym z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka i podsmażonych pieczarek. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i serków. Piec do miękkości ziemniaków.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

tagi: Sertop , zapiekanka , zapiekanki , ser , serki , serek , topiony ,