Kategorie produktów

Parmezan pod Giewontem...

Piątek, 21 czerwca 2013 HURT & DETAL Nr 06 (88) / 2013 (Czerwiec)
To nieprawda, że dobre spaghetti można zjeść tylko w Rzymie. To nieprawda, że czarne jak smoła espresso można wypić tylko w Kalabrii, najbardziej aromatyczne włoskie cytryny rosną tylko na Sycylii, a jeśli pizza to tylko pod Wezuwiuszem w Neapolu... Nie trzeba jechać setki kilometrów, żeby poczuć się jak we Włoszech.

Wszystkiego tego można skosztować w samym sercu Podhala, w Murzasichlu, gdzie na wakacyjnej mapie jest miejsce łączące charakterystyczny klimat Włoch z górskimi widokami zza oknem. W villa Toscana B&B mieszają się smaki i aromaty. A to wszystko dzięki właścicielom, którzy swoją autentyczną pasję do Włoch zaszczepiają swoim Gościom. I nie chodzi tu tylko o to, że kuchnia serwuje dania włoskie, ale o budowanie menu w oparciu o włoskie przepisy, włoskie produkty i dania „doprawione” włoskim stylem. Właściciele osobiście jeżdżą do Włoch, wyszukują nowe, ciekawe gatunki win, wybierają najlepsze włoskie wędliny i sery z małych, lokalnych wytwórni. Szukają najlepszych włoskich makaronów.

Rozmawiają z włoskimi casalinga (gospodyniami), by zdobyć nowe, niezwykle przepisy na pasty i inne potrawy. Do tego przy jedzeniu kultywuje się włoski styl biesiadowania, z późną kolacją, z rozmowami przy stole, celebrowaniem jedzenia, z obowiązkowym kieliszkiem wina i nalewki. Z kolei śniadania to ukłon w stronę dobrego polskiego jedzenia. Godnymi uwagi są domowe przetwory, między innymi dżemy, których smak powstaje na podstawie receptur przekazywanych w rodzinie właścicieli od pokoleń.

Uzupełnieniem oferty kulinarnej są apartamenty. Ich delikatny, prosty wystrój, minimalna ilość detali, które nie obciążają przestrzeni, i królująca biel, sprzyjają odpoczynkowi. Na uwagę zasługują kosmetyki, które są sprowadzane do villi specjalnie z Florencji. Villa swoją ofertą wyróżnia się także tym, iż wiele spotkań i imprez organizowanych przez cały rok jest efektem inicjatywy Gości, którzy inspirowani są szczególnym charakterem i otwartością villi. Tak zrodził się pomysł Cucina della casa, gdzie Goście dzielą się pomysłami na gotowanie po włosku z produktów dostępnych na półkach polskich sklepów. Można również korzystać z ogromnych zasobów biblioteczki z literaturą kulinarną i z ogródka ziołowego, który pozostaje do dyspozycji gotujących.

Dolce vita to po włosku słodkie życie. Ten styl odnaleźć można w villa Toscana i dla wszystkich, którzy na co dzień są zabiegani, niech to właśnie będzie najlepsza rekomendacja do odwiedzin w Murzasichlu.

C&T

tagi: villa Toscana ,