Składniki:
• 2 szklanki ryżu do risotto
• Warzywa (1,5 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem, 1 mała cukinia – pokrojona w kostkę, 2 cebule)
• 2 kostki dowolnego bulionu CYKORIA, sól do smaku
• Mały kawałek boczku
• Kilka łyżek oliwy
• Kieliszek białego wina
• Do wykończenia potrawy (4 łyżki startego parmezanu, pieprz ziarnisty CYKORIA, natka pietruszki)
Przygotowanie:
W małym garnuszku przygotowujemy bulion Cykorii i odstawiamy. W tym czasie smażymy na patelni cienkie plastry boczku razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Po 5 minutach dodajemy kostki cukinii oraz marchewkę z groszkiem. Całość smażymy kolejne kilka minut a następnie dodajemy ryż i po kilku minutach dolewamy białe wino. Kiedy wino odparujemy, wlewamy szklankę bulionu. Mieszamy do momentu, aż bulion wsiąknie w ryż a następnie uzupełniamy kolejną szklanką bulionu. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Po ok. 10 minutach sprawdzamy czy ryż jest dostatecznie miękki i czy potrawa nie jest zbyt sucha. Jeśli nie jest dostatecznie wilgotna, dolewamy kolejną porcję bulionu i solimy do smaku.
Risotto podajemy tuż po ugotowaniu. Podane w głębokich talerzach porcje posypujemy parmezanem, zieloną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.
Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...