Certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego zdobyło ponad 500 wyrobów spożywczych, jednak liczba produktów ubiegających się o to wyróżnienie jest dużo większa. Samo przystąpienie do programu nie gwarantuje bowiem zdobycia znaku promocyjnego „Doceń polskie”. - „Certyfikat otrzymują wyłącznie te produkty, które pozytywnie przejdą dwuetapowy proces oceny. Pierwszy z nich polega na sprawdzeniu czy artykuł posiada tzw. polski akcent, tzn. czy powstaje na podstawie rodzimej receptury, z polskich składników lub jest co najmniej produkowany w naszym kraju" – wyjaśnia Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Druga część oceny ma miejsce podczas audytu certyfikacyjnego, podczas którego Loża Ekspertów wystawia produktom noty w skali od 1-10. - „Ocenie podlegają wygląd wyrobu, jego smak, a także stosunek jakości artykułu do jego ceny. Godło programu zdobywają tylko te produkty, którym eksperci przyznają wysokie noty. Żywność, która zdobędzie od jurorów maksymalną liczbę punktów zostaje także uhonorowana tytułem TOP PRODUKT" – uściśla M. Bielski.
Kto tworzy Lożę Ekspertów? Przewodniczącym niezależnego grona specjalistów jest Mirek Drewniak, w Loży zasiadają ponadto osoby zawodowo zajmujące się żywnością i żywieniem. Co istotne, honorowy patronat nad programem (od 2011 roku, a więc od samego początku jego funkcjonowania) sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Za wszystkimi nagrodzonym wyrobami stoją ich producenci i to właśnie im należą się słowa uznania. Wyróżnione w programie firmy to przykład uczciwego podejście do produkcji i szacunku dla konsumentów. Wszelkie starania producentów zmierzające do stałego poprawiania jakości wyrobów są godne pochwały zwłaszcza, że na rynku nie brakuje firm chcących się szybko wzbogacić kosztem klienta. Praca nad jakością produktu i wizerunkiem firmy wymaga czasu, ale jestem przekonany, że właśnie takie uczciwe podejście pozwala osiągnąć sukces" – mówi Mirek Drewniak.
„Ocenianie wyrobów spożywczych biorących udział w programie nie jest łatwym zadaniem. W trakcie certyfikacji skupiamy się na jakości, dlatego cieszę się, że aż tyle wyrobów pozytywnie przeszło audyt i zdobyło godło „Doceń polskie”. Satysfakcję daje mi także to, że znak programu jest coraz częściej umieszczany na opakowaniach nagrodzonych wyrobów. Dzięki temu konsumenci znajdą bez trudu rekomendowane przez nas produkty" – mówi Celina Nierodkiewicz, członek Loży Ekspertów.
Wyróżnienie artykułu spożywczego certyfikatem „Doceń polskie” przynosi korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. Ci pierwsi zyskują dodatkowe potwierdzenie o wysokiej jakości swoich wyrobów (tym cenniejsza, że uzyskana od niezależnego grona). Z kolei konsumenci wybierając produkty opatrzone godłem programu zyskują pewność, że produkt jest warty swojej ceny, a jego jakość została sprawdzona przez ekspertów.
tagi: Doceń polskie , certyfikat , produkty , eksperci , program promocyjny ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...