Wiadomości

Milkiland EU rozpoczyna produkcję serów żółtych

Poniedziałek, 20 maja 2013 Autor: Monika Dawiec,
15 maja 2013 r. firma Milkiland EU, nowy właściciel zakładu w Ostrowi Mazowieckiej, rozpoczęła produkcję serów twardych. Już 1 lipca do sklepów trafią sery pod marką „Ostrowia” typu gouda i edam. Oprócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup produktu na wagę, sprzedawane również będą sery plastrowane w opakowaniach MAP.
Docelowo w  szerokiej ofercie wyrobów dostępnych na polskim rynku pod marką „Ostrowia” znaleźć będzie można sery: gouda, edam, maasdamer, ementaler, tylżycki oraz sery topione. W zakładzie w Ostrowi wytwarzane będą także sery twarde marki „Milkiland” przeznaczone na eksport do Rosji, na Ukrainę oraz rynki unijne. Produkty grupy „Milkiland” już od wielu lat cieszą się ogromną popularnością na rynkach wschodnich.

„Jesteśmy bardzo dumni, że udało się nam poszerzyć nasze portfolio produktów o sery twarde” – mówi Robert Mroziński, Prezes Zarządu Milkiland EU. – „Przejmując Ostrowię, od początku liczyliśmy na rozwój w tym właśnie segmencie, a inwestycje firmy Milkiland EU mające na celu modernizację zakładu doskonale przygotowały go do produkcji serów twardych. Moce produkcyjne Ostrowii wynoszą teraz 15 tys. ton serów żółtych i 7 tys. ton serów topionych rocznie”.

W chwili obecnej zakład w Ostrowi Mazowieckiej słynie głównie z serków do smarowania „Ostrowia” oraz produktów B2B. Jest również jedynym producentem koncentratu białek serwatkowych WPC 80 w Polsce oraz jednym z największych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najważniejszymi rynkami zbytu są  Niemcy, Holandia, Włochy oraz polski rynek wewnętrzny. Produkt eksportowany jest również do krajów azjatyckich, przede wszystkim Chin. Miesięcznie zakład produkuje i sprzedaje WPC 80 w ilości ok. 100 ton.

Ponadto Milkiland EU jest największym producentem demineralizowanego permeatu serwatki pod marką „Milkiland”, który sprzedawany jest głównie do Niemiec, Holandii, Rumunii, Włoch oraz krajów azjatyckich, takich jak Filipiny czy Wietnam. Około 25% produkcji permeatu trafia na rynek polski. Produkt wykorzystywany jest w branży spożywczej, głównie w piekarnictwie i cukiernictwie oraz w przemyśle alkoholowym i do produkcji pasz. Ze względu na stale rosnący popyt zakład przygotowuje się do zwiększenia swoich mocy produkcyjnych.

tagi: Milkiland EU , sery , Ostrowia Mazowiecka , Ostrowia ,