PRZEPISY
Drinki na bazie Likieru Czekoladowego Chopin
1. Czekoladowe piano
Składniki:
o 100 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 3-4 krople orange bitters (gorzka wódka o smaku pomarańczowym)
Dekoracja:
o papryczka chili
o pieprz ziarnisty kolorowy
Wykonanie:
Przygotowanie koktajlu zacznij od wykonania dekoracji. W moździerzu utrzyj ziarenka pieprzu i obtocz nimi brzegi kieliszka (do połowy). Następnie natnij papryczkę chili i nałóż ją na rant kieliszka. Do shakera* wlej Likier Czekoladowy Chopin, a następnie dodaj 3-4 krople orange bitters, dodaj lód w kostkach (do wypełnienia naczynia). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej do wysokiego kieliszka wcześniej schłodzonego w zamrażarce.
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków(plastik/metal)
2. Preludium śmietankowe
Składniki:
o 60 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 20 ml Wódki Chopin Rye
o 20 ml śmietanki 18%
o 20 ml Likieru Etiuda Kwiat Czarnego Bzu PWW „Polmos” S. A.
Dekoracja:
o Kilka kostek czekolady gorzkiej E.Wedel
Wykonanie:
Do shakera* wlej Likier Czekoladowy Chopin, wódkę Chopin, Etiudę Kwiat Czarnego Bzu
i dorzuć kostki lodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej do kieliszka wcześniej schłodzonego w zamrażarce. Na wierzch zetrzyj odrobinę gorzkiej czekolady E.Wedel (najlepiej użyj tarki o grubych oczkach). Następnie ubij mikserem śmietankę, aż uzyskasz z niej delikatną choć nadal płynną piankę. Następnie ostrożnie wyłóż piankę na wierzch drinka.
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków (plastik/metal)
3. Ballada pomarańczowa
Składniki:
o 80 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 30 ml Likieru Etiuda Korzenna PWW „Polmos” S.A.
o 20 ml soku ze świeżej pomarańczy
Dekoracja:
o skórka pomarańczy
o cynamon
Wykonanie:
Do shakera* wlej składniki: Likier Czekoladowy Chopin, Etiudę Korzenną i sok ze świeżej pomarańczy. Mocno wymieszaj i przelej do kieliszka wcześniej schłodzonego w zamrażarce. Do koktajlu dodaj kawałek skórki pomarańczy (bez miąższu), którą możesz użyć jednocześnie jako mieszadełko. Wierzch drinka posyp cynamonem.
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków (plastik/metal)
4. Sonata malinowa
Składniki:
o 60 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 10 ml Wódki Krzeskiej Ziołowej PWW „Polmos” S.A.
o 20 ml Likieru Etiuda Malinowa PWW „Polmos” S.A.
o 20 ml puree malinowego
Dekoracja:
o świeże maliny
o skórka z cytryny
Wykonanie:
Do wysokiego kieliszka wlej gęsty mus malinowy. W shakerze* wymieszaj porcję Likieru Czekoladowego Chopin z Etiudą Malinową, Krzeską Ziołową, a następnie wlej je powoli do kieliszka w taki sposób, aby otrzymać dwie warstwy. Wierzch koktajlu udekoruj malinami ułożonymi na szpadce, przełożonymi cytrynowym twistem (spiralką wyciętą ze skórki cytryny).
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków(plastik/metal)
5. Wariacja miętowa
Składniki:
o 80 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 1-2 krople tabasco
o 6-8 gałązek ciętej mięty pieprzowej
Dekoracja:
o świeża mięta pieprzowa (najlepiej liście ze szczytu gałązki)
Wykonanie:
Do shakera* wlej Likier Czekoladowy Chopin, tabasco i porwane listki mięty pieprzowej. Dodaj lód, mocno zamieszaj i przelej wszystko do kieliszka. Gotowy koktajl udekoruj świeżymi listkami mięty pieprzowej.
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków(plastik/metal)
6. Barkarola z Whisky
Składniki:
o 80 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 40 ml whisky irlandzkiej lub szkockiej
Dekoracja:
o Kilka kostek czekolady białej E.Wedel
Wykonanie:
Wymieszaj w shakerze* Likier Czekoladowy Chopin oraz whisky z lodem. Całość przelej do szklanki do whisky. Na wierzch zetrzyj białą czekoladą. Koktajl możesz dodatkowo udekorować truflą nabitą na szpadkę.
*Jeśli nie masz w domu shakera, do mieszania możesz użyć dwóch kubków(plastik/metal)