PRZEPISY
Desery na bazie Likieru Czekoladowego Chopin
1. Milonga czekoladowa
Składniki:
o 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel 64%
o 100 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 4 żółtka
o 150 g cukru pudru
o 200 g masła
o 100 g kakao E.Wedel
o 300 ml śmietanki 36%
o 150 g wiśni z likieru
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 30 minut
o Czas chłodzenia : 4 godziny
Wykonanie:
Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej (w rondelku włożonym do garnka z gorącą wodą). Żółtka, cukier puder oraz Likier Czekoladowy Chopin ubij przy pomocy miksera na jednolitą masę. Następnie zmiksuj masło z kakao na gładki krem i dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę oraz ubitą masę żółtkową z cukrem i likierem czekoladowym. Całość wymieszaj, dodaj ubitą wcześniej śmietanę oraz wiśnie. Masę czekoladową przełóż do formy wyłożonej pergaminem i włóż do lodówki na około 4 godziny, aby stężało. Deser pokrój na porcje i udekoruj wiśniami z likieru, podawaj z owocami lub bitą śmietanką.
2. Etiuda z malinami
Składniki:
o 300 g czekolady białej E.Wedel
o 240 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 3 żółtka
o 1 jajko
o 60 g cukru kryształ
o 200 ml śmietanki 36%
o 600 g świeżych malin lub innych owoców
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 50 minut
o Czas chłodzenia: 60 minut
Wykonanie:
Żółtka, jajko oraz cukier wymieszaj w misce na jednolitą masę i ubij ją, trzymając w garnku z wodą
o temperaturze około 80 stopni. Ubitą masę ostudź i dodaj rozpuszczoną białą czekoladę E.Wedel.
Następnie masę delikatnie wymieszaj z wcześniej ubitą śmietanką. Na dnie pucharków ułóż maliny
i połóż na nich mus. Przed podaniem polej całość Likierem Czekoladowym Chopin.
3. Walc z czekoladowymi truflami
Składniki:
o 300 g czekolady gorzkiej E.Wedel 64%
o 60 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 150 ml śmietanki 36%
o 50 g miodu lipowego
o 20 g startego świeżego imbiru
o 50 g masła
o 100 g kakao E.Wedel
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 40 minut
o Czas chłodzenia: 3 godziny
Wykonanie:
Zagotuj w rondelku śmietankę, miód oraz świeży, starty imbir. Po zagotowaniu dodaj do masy pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel i odstaw całość na 5 minut. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i dodaj miękkie masło oraz Likier Czekoladowy Chopin, całość wymieszaj. Ostudzoną masę truflową przelej do foremki (lub na głęboką tacę) wyłożonej folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Po wyjęciu masy z lodówki, pokrój ją na kostki i każdą z nich obtocz w kakao E.Wedel. W ten sposób powstałe trufle poukładaj równo na tacy. Najlepiej smakują z filiżanką czekolady lub z małym espresso.
4. Quatro truskawkowe w czekoladowym sosie
Składniki:
Sos czekoladowy:
o 150 g czekolady mlecznej E.Wedel
o 150 ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 50 g miodu lipowego
o 150 ml śmietanki 36%
o 20 g masła
Owoce:
o 500 g świeżych truskawek
o Sok z jednej cytryny
o 30 g cukru pudru
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 20 minut
Wykonanie:
Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Sok wyciśnięty z cytryny połącz
z cukrem pudrem i polej nim truskawki jednocześnie delikatnie mieszając. Truskawki włóż do pucharków. W rondelku zagotuj śmietankę z miodem, dodaj pokruszoną czekoladę mleczną E.Wedel
i odstaw na 5 minut. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Po ostygnięciu dodaj miękkie masło i Likier Czekoladowy Chopin oraz ponownie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej świeże truskawki, deser serwuj z wafelkami lub bezą.
5. Muzyczna tarta nakrapiana likierem czekoladowym
Składniki:
o 300 g czekolady gorzkiej E.Wedel
o 30 g kakao E.Wedel
o 150-200ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 5 jajek
o 120 g cukru pudru
o 180 g masła
o 40 g mąki pszennej
o Do dekoracji: owoc marakui lub lody waniliowe
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 50 minut
o Czas pieczenia i chłodzenia: 3 godziny
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru i miękkim masłem. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuść w kąpieli wodnej (w rondelku włożonym do garnka z gorącą wodą). Utartą masę żółtkową połącz z rozpuszczoną czekoladą i delikatnie mieszając dodaj połowę ubitej piany z białek. Masę dobrze wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i kakao E.Wedel oraz pozostałą pianę z białek. Przygotowaną masę przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm wysmarowanej masłem. Piecz tartę przez około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tartę po wyjęciu z piekarnika polej Likierem Czekoladowym Chopin i podawaj ze świeżymi owocami marakui lub lodami waniliowymi.
6. Symfonia kawowa
Składniki :
o 20g czekolady mlecznej E.Wedel
o 40ml Likieru Czekoladowego Chopin
o 60ml podwójnego espresso
o 80ml ubitej pianki z mleka
Informacje dodatkowe:
o Czas przygotowania: 10 minut
Wykonanie:
Likier Czekoladowy Chopin podgrzej w rondelku, przelej do wysokiej szklanki i dodaj do niego pokrojoną na małe kawałki czekoladę mleczną E.Wedel, aby szybko się rozpuściła. Na warstwę likieru i czekolady wylej podwójne espresso, a następnie delikatnie połóż na wierzch piankę z mleka. Kawę udekoruj startą czekoladą.