Zdrowe i lekkostrawne produkty podstawą diety
Odpowiednia dieta ma kluczowy wpływ na nasze zdrowie i formę fizyczną. Aby przyniosła efekty należy uzupełnić niedobór witamin oraz wartości odżywczych w organizmie po okresie zimowym i przygotować się do nadchodzącego sezonu wiosennego. W tym celu wystarczy między innymi jeść regularnie owoce i warzywa, które ułatwiają trawienie, odkwaszają i oczyszczają organizm. A także zadbać o swoje nawyki żywieniowe i wybierać produkty o niższej zawartości tłuszczu.
„Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na odpowiednim selekcjonowaniu produktów. Zamiast tłustych mięs niewiadomego pochodzenia, czy obfitych posiłków dwudaniowych wybierajmy chude wędliny, będące bogatym źródłem białka” – „mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Bogactwo wartości dostarczą wyroby takie jak np. Szynka dębowa ZM Pekpol i groszek z papryką podane w oryginalnej formie. Wspomniana wędlina posiada bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Zawiera również witaminy, zwłaszcza te z grupy B, czyli B1 i B2, które poprawiają przemianę materii i wspomagają układ nerwowy. Papryka i groszek zaś, są bogatymi źródłami witamin A, C i E.”
Jak wspomagać zdrową dietę?
Aby zadbać o formę warto nie tylko odpowiednio selekcjonować produkty, czy jadać lekkostrawne posiłki, ale też zadbać o odpowiednią kulturę jedzenia i ruch. Jedzmy więc regularnie 5 posiłków dziennie nigdy nie nasycając się do pełna. Codziennie pijmy przynajmniej 3 litry płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Dzięki temu przyspieszymy wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Unikajmy dojadania i sięgania po zbyt duże ilości słodyczy. Bądźmy także aktywni - jest to tym bardziej istotne, jeżeli przez większą część dnia siedzimy, np. podczas pracy. Dzięki aktywnemu wypoczynkowi spalimy tkankę tłuszczową, a zyskamy dobre samopoczucie.
Przepis na sałatkę z „Szynką dębową” ZM Pekpol autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
- Szynka dębowa ZM Pekpol (250 g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- papryka świeża czerwona (1 sztuka)
- jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
- ser żółty (150 g)
- sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- olej (50 ml)
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie: Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!
Fot. ZM Pekpol
tagi: Pekpol , Szynka dębowa , sałatka ,
Związek Polskich Przetwórców Mleka apeluje o utrzymanie...
W maju rdr. spadł ruch w placówkach sieci fast food – w...
W maju br. kawa mielona zdrożała rdr. w sklepach o 25,1%, a...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...
W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów...
Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc...