Wiadomości

Kreta promuje własne pomidory, ogórki i paprykę

Środa, 10 kwietnia 2013 Autor: Tomasz Pańczyk,
W dniu 9 kwietnia br. w warszawskiej restauracji PAROS odbyła się konferencja promująca wysoką jakość oraz walory zdrowotne pomidorów, ogórków oraz papryki pochodzących z Krety.

Konferencja zorganizowana była przez Zrzeszenie producentów warzyw produkowanych na Krecie w skład którego wchodzą: Spółdzielnia Rolniczo-Przemysłowa w Tympaki, Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw w Kountoura, Spółdzielnia Rolnicza gminy Ierapetra „ANATOLI”, Spółdzielnia Rolnicza „NOTOS”, Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw Szklarniowych w Elafonisi – Chrysoskalitisa, Rolnicza Spółdzielnia Zespołowej Produkcji Wczesnych Warzyw i Warzyw Szklarniowych w Elafonisi oraz spółka jawna St. Kompogennitakis & S-ka Sp. J. „TA FALASARNA” i które jest reprezentowane prawnie przez S.R. w Tympaki.

W spotkaniu wzięli udział przedstawicie Zrzeszenia producentów warzyw z Krety, przedstawiciele Ambasady Grecji w Polsce, polskich importerów i dystrybutorów owoców i warzyw oraz media.
Spotkanie odbyło się w ścisłej współpracy z firmą Euro-Food Polska

Program „Akcja informacyjno-promocyjna warzyw (pomidorów, ogórków i papryki) na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej (Grecja, Bułgaria i Polska)” rozpoczął się w październiku 2012 roku i ma być zakończony w ciągu trzech lat. Działania programu w trzech krajach docelowych skupiają się na informowaniu opinii publicznej, zakładów zbiorowego żywienia, dietetyków i środków kształtowania opinii publicznej na temat wartości diety śródziemnomorskiej a zwłaszcza takich warzyw jak pomidor, ogórek i papryka.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje nt. członków Zrzeszenia Producentów Warzyw.


Spółdzielnia Rolniczo-Przemysłowa w Tympaki
Spółdzielnia Rolniczo-Przemysłowa w Tympaki została założona w 1945 roku i jest największą organizacją spółdzielczą na Krecie. Obecnie skupia 620 członków uprawiających pomidory, ogórki, paprykę, bakłażany, melony, arbuzy i inne uprawy, które posiadają certyfikaty Globalgap i Agro 2.1, przy wsparciu technicznym ze strony doświadczonego personelu naukowego. Produkty są pakowane w nowoczesnej pakowalni należącej do spółdzielni, która posiada certyfikaty ISO 9001, ISO 22000 i IFS i daje możliwość pakowania w różnej wielkości opakowania o wymiarach wymaganych przez klienta. Następnie są one dystrybuowane przez spółdzielnię na rynki greckie i zagraniczne. Zintegrowane pionowo produkcyjne funcjonowanie spółdzielni zapewnia stałą certyfikowaną jakość, płynne dostarczanie produktów a co za tym idzie sprawne i bezpośrednie zarządzanie producją.

SPÓŁDZIELNIA ROLNICZO-PRZEMYSŁOWA W TYMPAKI
Kompleks Τympaki, 70 200, Tympaki, Kreta
Τel.:28920 51254 , FAX: 28920 52663, ast@mir.forthnet.gr

Zespół Producentów w Kountoura
Organizacja Producentów w Kountoura (Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw w Kountoura) została założona w 2000 roku w mieście Chania. Składa się z 65 członków produkujących warzywa szklarniowe (pomidory, papryki, bakłażany i ogórki)  przy zastosowaniu zasad zintegrowanego zarządzania zgodnie z normą AGRO 2 oraz protokołem GLOBALGAP. Produkty pakowane są w pakowalni posiadającej certyfikat ISO 22000:2005. Wszystkie prace uprawowe i wpływy są rejestrowane w dziennikach, indywidualnie dla każdego producenta i każdej szklarni a następnie są wprowadzane do elektronicznego dziennika, do którego mają dostęp wszyscy klienci.

Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw w Kountoura
Kountoura, Chania, Kreta, kod pocztowy 73001, www.opakoundoura.gr,
e-mail: koudoura@cha.forthnet.gr, Τel.: 28230 41909, Fax: 28230 41816

Spółdzielnia Rolnicza w Jerapetra „Anatoli”
Spółdzielnia Rolnicza w Jerapetra „ANATOLI” została założona w 2001 roku. Składa się z 200 członków będących doświadczonymi i certyfikowanymi producentami. Działalność spółdzielni obejmuje uprawę, organizację i kontrolę uprawy oraz standaryzację i handel świeżymi warzywami o wysokiej jakości i wartościach odżywczych. Produkowane są: pomidory, papryki, ogórki i bakłażany z możliwością uprawy wszystkich możliwych odmian wyżej wymienionych gatunków. Uprawy szklarniowe zlokalizowane są w okolicach miejscowości Ierapetra, na obszarach należących do najcieplejszych w Europie. Bezpośrednią konse kwencją tego jest naturalna produkcja w najbardziej optymalnych warunkach.
Spółdzielnia Rolnicza stosuje systemy gwarancji jakości i jest CERTYFIKOWANA na podstawie norm GLOBAL GAP,  AGRO 2.1 & 2.2,  ISO 22000,  ISO 9001 ΙFS, BRC.

Spółdzielnia Rolnicza w Jerapetra „Anatoli”
Kotsifiani koło Jerapetra, 72200 Jerapetra, Τel.: 28420 27540 – 1, Fax: 28420 89573
e-mail: info@asοanatoli.gr,  web: www.asanatoli.gr

Spółdzielnia Rolnicza „NOTOS”
Spółdzielnia Rolnicza „NOTOS” została założona w sierpniu 2006 roku przez niewielką grupę producentów  posiadających podobne problemy i wspólną wizję.
Podstawową uprawą spółdzielni są pomidory gronowe (claster) , uprawia również pomidorki koktajlowe typu «żołądź». Ze względu na kształt ale i smak tych pomidorów znajdują one szeroki oddźwięk wśród konsumentów i są oferowane głównie w różnych małych opakowaniach.
Kumato jest jeszcze jednym z delikatesowych produktów Spółdzielni i jest wspólnym projektem firmy Syngenta i grupy producentów NOTOS. Jest skierowane do konsumentów poszukujących wyrafinowanego smaku z akcentem tropikalnego koloru, który nadaje innego wyglądu ich potrawom. Spółdzielnia w zależności od potrzeb rynku jest w stanie produkować również inne gatunki warzyw. Wszystkie działki Grupy Producentów Spółdzielni Rolniczej „NOTOS”  zostały przyłączone zgodnie z zasadami i procedurami norm GLOBALGAP (wariant II, wersja 4.0), AGRO 2,1 i 2,2, natomiast pakowalnia Spółdzielni posiada certyfikat ISO 22000: 2005.

SPÓŁDZIELNIA ROLNICZA „NOTOS”
4-y km drogi Ierapetra – Agios Nikolaos, Ierapetra, Kreta, kod pocztowy 72200
Τel.:28420 31222, FAX:28420 31344 e-mail: info@notosfresh.gr, web:www.notosfresh.gr

R.S.P.Z. w Elafonisi SP.P.E.
R.S.P.Z. w Elafonisi SP.P.E. została założona w 2005 roku jako Rolnicza Spółdzielnia Zespołowej Produkcji Wczesnych Warzyw i Warzyw Szklarniowych w Elafonisi. Przestrzega normy GlobalGap, Agro 2.1 & 2.2 oraz ISO 22000 i jest pod ciagłym i bezpośrednim nadzorem Agronoma Spółdzielni współpracującego z instytucjami inspekcyjnymi i certyfikującymi. Większa część warzyw produkowanych przez R.S.P.Z. w Elafonisi SP.P.E. to różne odmiany pomidora. Jego uprawa nie ogranicza się do klasycznych hybryd kulistego średniego pomidora ale rozciąga się na specjalistyczne hybrydy typu cherry, cluster, pomidoro o wysokich właściwościach smakowych. Uprawiane są również hybrydy ogórka (krótki – długi) oraz melona z perspektywą rozszerzenia upraw o nowe gatunki.

R.S.P.Z. w Elafonisi SP.P.E.
Kod pocztowy 73 012, Elafonisi, Kissamos - Chania, Kreta
Τel. – Fax: + 30 28220 61061, tel. kom.: + 30 6977 075 399, www.asop-elafonisiou.gr
E-mail asop.elafonisiou@gmail.com, info@asop-elafonisiou.gr, sales@asop-elafonisiou.gr

Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw Szklarniowych w Elafonisi - Chrysoskalitissa
Rolnicza Spółdzielnia Producentów Warzyw Szklarniowych w Elafonisi – Chrysoskalitissa ma swoją siedzibę w Elafonisi w gminie Kissamos koło Chania. W tej okolicy posiadającej specyficzny mikroklimat z bardzo dużym nasłonecznieniem nawet w okresie zimowym zbudowano w 1992 roku pierwszą szklarnię. Spóldzielnia została założona w 2002 roku przez ok. 20 członków i posiadała początkowo około 200 hektarów pól uprawnych, które są nieustannie powiększane przez producentów. Posiada własną infrastrukturę na powierzchni 800 m2 wyposażoną w najnowocześniejsze urządzenia z certyfikatem ISO 22000. Członkowie Spółdzielni są certyfikowani na podstawie norm  AGRO 2.1 & 2.2 oraz GLOBALGAP. Podstawowym uprawianym produktem jest średni pomidor w takich odmianach jak: ELPIDA, BELLADONA, DAFNI a także różne specyficzne hybrydy typu żołądź, cherry i pontormo. Czasami uprawiane są również ogórki (długie i krótkie), melony i papryki.

CHRYSOSKALITISSA
Gmina Innachorio – Chania, Kreta 73012,
Τel. +30 28220 61441 , Τel.-Fax +30 28220 61088
Tel. kom.: +30 6977986555, +30 6957041854
email: syn.elaf_xris@yahoo.gr  webside: www.elafonisi.gr

Zespół Producentów Produktów Rolnych „Falassarna” – St. Kompogennitakis & S-ka Sp. J.
Zespół Producentów „FALASSARNA” został założony w 2006 roku przez niewielką grupę producentów zajmujących się uprawą owoców i warzyw i w pełni spełnia wymogi norm jakości GLOBAL GAP & AGRO. Biorąc pod uwagę badania rynkowe, głównym produktem Zespołu są pomidory ze szczególnym naciskiem na takie odmiany jak Elpida, Pilavy, Torry, Belladonna, gronowe, Cherry. Planowanie sadzenia i wyboru hybryd ma na celu zaspokojenie potrzeb partnerów w zakresie pomidorów o uznawanej jakości. Produkty Zespołu Producentów „FALASSARNA” wyróżniają się wysoką jakością. Celem Zespołu jest uczynienie go punktem odniesienia dla greckich pomidorów, ich wysokiej jakości i wartości odżywczej.

Zespół Producentów Produktów Rolnych „Falassarna” – St. Kompogennitakis & S-ka Sp. J., Platanos Kissamou, Chania, Kreta
Τel. – Fax: +30 2822041235, email: agro.falasarna@gmail.com, web: www.agrofalassarna.gr


tagi: kreta , ogórki , pomidory , papryka , kampania ,