Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki?
Lubiana praktycznie przez wszystkich, smaczna i zdrowa marchewka jest świetnym sposobem na to, by na początku wiosny dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych.
Marchewka liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Popularna wtedy marchew biała dopiero w XVII w. została zastąpiona wyhodowaną w Holandii odmianą pomarańczową. A dziś marchewka jest już najpopularniejszym warzywem w Polsce. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli.
Sok z marchewki to jeden z pierwszych pokarmów, jakie podajemy niemowlakom ze względu na jej lekkostrawność i łatwe przyswajanie. Marchewka to najczęściej wykorzystywane warzywo w kuchni - można z niej przyrządzić smaczne i pożywne soki oraz mnóstwo dań, sałatek, surówek i deserów.
Spośród wszystkich warzyw występujących w Polsce marchewka stanowi najbogatsze źródło beta-karotenu (prowitamina witaminy A), który doskonale dba o nasz wzrok – poprawia widzenia – zwłaszcza w ciemnościach, a także stymuluje prawidłowy wzrost. Beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność. Co ważne, jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, marchew duszona czy gotowana nie traci swych cennych właściwości.
Ale marchewka to także spora dawka witamin. Znajdziemy w niej witaminy B1, B2, PP, K, E i C, oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Bogactwo mikro- i makroelementów w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią oraz poprawia metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i usprawnia pracę układu pokarmowego. Sok z marchwi „przemywa” naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, poprawia trawienie. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.
Marchewka jest również jednym z najtańszych i najlepszych kosmetyków: pomaga zadbać o promienną cerę, lśniące włosy i mocne paznokcie. Świetnie wpływa na naszą skórę - delikatnie ją wygładza i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Spokojnie marchewkę mogą chrupać także osoby dbające zarówno o zdrowie, jak i smukłą sylwetkę. W 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal. Dodatkowo duża zawartość błonnika oraz wysoki poziom substancji odżywczych czyni ją idealnym pożywieniem również dla osób na diecie.
Marchewkę warto więc docenić i rozpoczynając świętowanie 5 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodajmy do dań i deserów.
„Kubusiowi Przyjaciele Natury”
Dzień Marchewki świętujemy w ramach programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”. To jeden z największych ogólnopolskich programów edukacyjnych dla przedszkoli, organizowany przez markę Kubuś. Dzięki niemu maluchy uczą się, jak ważna jest przyroda, jak dbać o środowisko oraz jak ważną rolę w naszej diecie odgrywają warzywa, owoce i soki.
Głównym zadaniem małych uczestników jest przygotowanie szeregu projektów ekologicznych, np. uprawianie ogródków, organizowanie przyrodniczych wycieczek oraz ekologicznych akcji z okazji Dnia Marchewki, Pierwszego Dnia Wiosny, konkursów oraz przedstawień dla rodziców i wiele innych ekologicznych działań. Do tej pory w akcji wzięło już udział milion dzieci.
W roku 2012/2013 w przedszkolach trwa V edycja programu. Uczestniczy w niej aż 400 000 dzieci z 5000 przedszkoli w całej Polsce. Wszystkie przedszkola, które zgłosiły się do programu otrzymały wyjątkowe materiały i upominki edukacyjne: książki dla rodziców, książeczki i upominki dla dzieci, płyty CD z bajkami, piosenkami i dodatkowymi materiałami oraz Certyfikat, potwierdzający tytuł „Kubusiowi Przyjaciele Natury”. Dzięki specjalnie nagranym bajkom, najmłodsi przeżywając razem z Kubusiem rozmaite przygody, poznają rośliny i zwierzęta, uczą się ekologicznych zachowań: jak zachowywać się na łonie natury, jak ważna jest segregacja śmieci i dokładne zakręcanie kranu, jak zdrowo się odżywiać jedząc codziennie 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Dodatkowo, biorąc udział w specjalnym konkursie, na najpiękniejsze miejsca w Polsce, przedszkola będą mają szansę na wyjątkową wygraną. Zwycięskie miejsca odwiedzi sam Kubuś. Konkurs trwa od 01.04. do 31.05.2013.
Więcej informacji o programie na www.przyjacielenatury.pl
Informacje o konkursie dla przedszkoli: konkurs.przyjacielenatury.pl
tagi: Maspex , Grupa Maspex Wadowice , Kubuś , sok , marchew , marchewka ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...