Wiadomości

Badanie opinii producentów

Środa, 20 marca 2013 Autor: Monika Dawiec,
Banki Żywności we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności i partnerami międzynarodowymi z Włoch, Węgier, Grecji, Holandii, Niemiec, Czech i Litwy przeprowadzają wspólne badanie, mające na celu głębsze zrozumienie przyczyn powstawania odpadów żywnościowych oraz możliwości ich uniknięcia lub zagospodarowania na cele społeczne.
Mając na uwadze powszechnie występujący problem ogromnej ilości żywności, która codziennie marnuje się zarówno w procesie produkcji i łańcuchu dostaw, jak i w gospodarstwach domowych, Federacja Polskich Banków Żywności wraz z partnerami postanowiła zrealizować badanie, które pozwoli zidentyfikować miejsca powstawania odpadów oraz zaproponować w przyszłości treści edukacyjne ułatwiające ich zagospodarowywanie.

Badanie jest częścią międzynarodowego projektu FoRWaRd, którego efektem będzie m.in. uruchomienie internetowej platformy edukacyjnej dla pracowników chcących podnosić swoje kompetencje w zakresie zarządzania odpadami spożywczymi oraz współpracą z organizacjami społecznymi w celu przekazywania żywności na cele społeczne.  Również powstanie platforma internetowa służąca informowaniu o chęci przekazania żywności do organizacji społecznej.

Kwestionariusze badania są skierowane do przedstawicieli producentów i dystrybutorów żywności z każdej branży (szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw). Banki Żywności zapraszają do udziału w badaniu i zachęcają do podzielenia się swoimi uwagami oraz sugestiami. Badanie jest anonimowe, natomiast, każdy uczestnik badania, jeśli wyrazi chęć doprecyzowania odpowiedzi, może zostawić dane kontaktowe dla organizatora badania.

Badanie jest dostępne na stronie Banków Żywności pod adresem:
www.bankizywnosci.pl/293/badanie.html



tagi: Banki Żywności , producenci , apel , marnowanie żywności ,