Minikanapeczki
Składniki:
• krakersy lub cienko krojone bułki paryskie
• 100g serka topionego firmy SERTOP w osłonkach - tzw. "kiełbaski" (różne smaki)
• świeże warzywa (np. ogórek zielony, koktajlowe pomidorki, różnokolorowe papryki, szczypiorek) konserwowe warzywa (np. mini kolby kukurydzy, oliwki, złote cebulki, kukurydza z puszki, malutkie marchewki, pieczarki)
Przygotowanie:
W osłonce serka zrobić niewielki otwór np. wykałaczką, przez który wyciskać serek na krakersy lub kromeczki bułki, robiąc ozdobne wzory. Następnie przybrać drobno pokrojonymi kolorowymi warzywami świeżymi lub konserwowymi.
Koreczki z serków topionych
Składniki:
• kostka serków topionych firmy SERTOP o różnych smakach (np. Złoty Ementaler, z papryką, z wędzonym kurczakiem, z pomidorami, z warzywami),
• warzywa i owoce: zielony ogórek, koktajlowe pomidorki, winogrona różowe, papryka, oliwki.
Przygotowanie:
Kostki serka topionego pokroić na nieduże kwadraciki. Warzywa pokroić ozdobnie. Spinać razem wykałaczką w różnych zestawach i ułożyć na liściach sałaty. Szczególnie polecamy koreczki z serka Złoty Ementaler i różowych winogron oraz z serka z wędzonym kurczakiem i zielonego ogórka. Podawać jako przekąskę do win.
Kuleczki serowe
Składniki:
• Orzechowe: serek topiony firmy SERTOP bez dodatku smakowego, drobno zmielone orzeszki ziemne (bez soli)
• Paprykowe: serek topiony firmy SERTOP z papryką, słodka lub ostra papryka w proszku
• Słonecznikowe: serek topiony firmy SERTOP ze słonecznikiem, łuskane ziarna słonecznika
• Koperkowe: serek topiony firmy SERTOP z koperkiem, drobniutko pokrojony świeży koperek
Przygotowanie:
Kostkę 100g serka topionego podzielić na 10 równych części lub trójkąciki 17,5g podzielić na połowę i formować kuleczki. Każdą kuleczkę obtoczyć, zgodnie ze smakiem serka: w zmielonych orzeszkach, ziarnach słonecznika, drobno pokrojonym koperku lub papryce. W każdą kuleczkę wbić wykałaczkę. Można podawać jako przekąskę do wina.
Rogaliki serowe
Składniki:
• 250g mąki
• 100g masła
• 200g serka topionego firmy SERTOP (np.: tylżycki, cheddar, z papryką, gouda)
• 1/4łyżeczki soli
• 1/2łyżeczki ziaren sezamu, maku lub kminku do posypania
• 1 żółtko do smarowania
• przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, serek topiony i przyprawy posiekać i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie odkrawać ciasto po kawałku i formować wałeczki w kształcie rogalika. Każdy rogalik naciąć lekko nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać ziarnami sezamu, maku lub kminku. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni około 25 minut, aż będą złociste. Można podawać jako dodatek do zup.
Śliwki z serkiem topionym
Składniki:
• dowolna ilość dużych śliwek węgierek
• serek topiony firmy SERTOP bez dodatku smakowego
• orzechy włoskie lub laskowe
Przygotowanie:
Śliwki wypestkować. Serek topiony utrzeć z drobno pokrojonymi orzechami. Następnie napełnić śliwki farszem i spiąć wykałaczką.
Więcej przepisów znajdziesz na: www.sertop.com.pl
tagi: Sertop , ser , sery , serek topiony , serki topione ,
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...