Barszcz ukraiński
(6 porcji)
Składniki:
• 1/2 opakowania Koncentratu zupy barszcz czerwony Polska Specjalność WINIARY
• 250 g kapusty białej
• 1 ziemniak
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• 1 puszka fasoli białej konserwowej
• 100 g boczku wędzonego
• 1 łyżka mąki pszennej
• pół szklanki gęstej śmietany 18%
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa oczyść.
2. Kapustę poszatkuj, marchew i pietruszkę pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.
3. Fasolę odsącz z zalewy.
4. Zagotuj 1,5 l wody dodaj kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gotuj do miękkości.
5. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, zeszklij, następnie oprósz mąką. Rozprowadź wywarem z zupy i połącz z całością.
6. Dodaj fasolę i Koncentrat zupy barszcz czerwony Polska Specjalność WINIARY. Dopraw do smaku.
7. Śmietanę rozprowadź z barszczem i połącz z całością.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 20 minut
Wartość energetyczna:
• Całość 1 305 kcal
• 1 porcja ok. 168 kcal
Żurek kokosowy z jajkiem w koszulce
(6 porcji)
Składniki:
• 1 Koncentrat zupy żurek Polska Specjalność WINIARY
• 2 łodygi trawy cytrynowej
• 1,5 cm świeżego imbiru
• 1 szklanka mleczka kokosowego
• 2 łyżki posiekanej kolendry
• 6 jajek
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka octu
Przygotowanie:
1. Koncentrat zupy żurek Polska Specjalność WINIARY rozprowadź w 5 szklankach zimnej wody, dodaj trawę cytrynową, mieszając zagotuj.
2. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
3. Imbir obierz, pokrój w cienkie paseczki i dodaj do żurku.
4. Mleczko kokosowe wlej do żurku, wymieszaj, zagotuj razem. Przed podaniem usuń trawę cytrynową.
5. Żurek podaj z jajkiem w koszulce.
6. Przed podaniem posyp kolendrą.
7. Zagotuj 1 l wody z solą i octem.
8. Jajka pojedynczo, wybijaj do miseczki i ostrożnie wlewaj do gotującej się wody, gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmuj pojedynczo łyżką cedzakową i dodawaj do porcji żurku.
9. Jeżeli chcesz bardziej pikantny dodaj szczyptę chilli.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna:
• Całość 1 211 kcal
• 1 porcja ok. 187 kcal
Żurek wykwintny
(6 porcji)
Składniki:
• 1 Koncentrat zupy żurek Polska Specjalność WINIARY
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 6 jajek przepiórczych
• 30 dag mielonego mięsa z łopatki
• 5 plastrów wędzonego boczku
• pół szklanki gęstej śmietany
Przygotowanie:
1. Grzyby namocz na 30 minut w letniej wodzie, ugotuj, a następnie pokrój w paseczki.
2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczką.
3. Jajeczka ugotuj na twardo (3 minuty), obierz ze skorupek.
4. Mięso połącz z cebulą i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Z mięsa uformuj 6 pulpetów i do każdego wciśnij jajko.
6. Zagotuj 1,5 l wody i wrzuć pulpeciki, gotuj na bardzo wolnym ogniu 30 minut.
7. Wyjmij pulpeciki, a wywar przecedź, uzupełnij wodą do 1,5 l, zagotuj i dodaj Koncentrat zupy żurek Polska Specjalność WINIARY.
8. Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na rumiano i dodaj do żurku.
9. Pulpeciki przekrój na połowę.
10. Do żurku dodaj również grzyby, zagotuj
11. Żurek rozlej do bulionówek, do każdej włóż dwie połówki pulpecika i porcję śmietany.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Wartość energetyczna:
• Całość 1711 kcal
• 1 porcja ok. 285 kcal
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
(4 porcje)
Składniki:
• 3 kostki Bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Domowa Kuchnia WINIARY
• 500 g pieczarek
• ½ opakowania włoszczyzny
• 200 g zielonej fasolki szparagowej
• pierś z kurczaka
• 200 g naturalnego serka topionego
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki masła
• ¼ pęczka natki pietruszki
• 100 g drobnego makaronu, np. muszelki
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wodę przelej do garnka, wrzuć rozdrobnione warzywa i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
3. Następnie odcedź warzywa, marchewkę, seler oraz pietruszkę pokrój w drobną kosteczkę
i odstaw do ponownego użycia.
4. Do gorącego wywaru dorzuć kostki Bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Domowa Kuchnia WINIARY oraz fasolkę szparagową rozdrobnioną na długość ok. 2 cm. Dalej gotuj na wolnym ogniu.
5. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, następnie podsmaż je na gorącym maśle i wrzuć do wywaru.
6. Piersi z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w cienkie, niezbyt długie paseczki.
7. Pokrojone piersi z kurczaka posyp sola i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor, wrzuć do wywaru.
8. Z tak przygotowywanej zupy odlej do miseczki ok. 200 ml i rozpuść w niej serek topiony, tak by nie utworzyły się grudki, wlej do zupy.
9. Zupę zagotowuj, a kiedy fasolka będzie miękka dorzuć rozdrobnione warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
10. Makaron ugotuj oddzielnie w lekko osolonej wodzie i po odcedzeniu dodaj do gotowej zupy.
11. Zupę podawaj w głębokim talerzu razem z makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: 60 minut
Wartość energetyczna:
• Całość 735 kcal
• 1 porcja ok. 184 kcal
tagi: Nestle , Winiary , zupy , zupa , barszcz ukraiński , żurek ,
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...